Matig met vet
Vet is belangrijk in ons voedingsschema. Alleen eten we vaak te veel vet. Minder vetrijk eten heeft zowel een positieve invloed op je lijn als op je algemene gezondheid. We geven enkele tips om minder vetrijk te eten.
Minder vetrijk te eten?
Enkele tips
- Let op de consumptie van verborgen of onzichtbare vetten. Zij bevatten vaak een zeer hoog vetgehalte. Onzichtbare vetten zitten bijvoorbeeld in vet vlees, bereide vleeswaren (bv. vleessalade en worst), kaas, volle melk, roomijs, avocado, noten, koekjes, gebak, chips, chocolade, ...
- Kies voor magere en halfvolle melkproducten en en kaas, ook wel met 20+ en 30+ aangeduid op de verpakking. Kies ook voor magere vleessoorten zoals biefstuk, gebraad, filet, rund- of varkensvlees, rundgehakt, varkenshaas, ham, ongepaneerde schnitzel, mager wild (bv. haas, hert, ree en konijn) en mager gevogelte zonder vel (haantje, fazant, duif, kalkoen, patrijs, struisvogel, kipfilet en parelhoen).
- Eet niet meer dan 100 gram vlees (bereide vleeswaren meegerekend) per dag.
- Beperk gepaneerde producten want paneermeel slorpt heel veel vet op.
- Gebruik zo weinig mogelijk bereidingsvet en vervang boter door plantaardige oliën. Één eetlepel per persoon is de gezonde norm.
- Bak vlees of vis altijd in een pan op maat, anders moet je te veel bereidingsvet aan de pan toevoegen om aanbranden te vermijden. In een pan met een antiaanbaklaag kun je de vetstof ook uitstrijken met een penseel of een vel keukenrol of hoef je zelfs helemaal geen vetstof te gebruiken. Zo kun je de hoeveelheid vetinname flink verminderen.
- Kies voor vetarme bereidingswijzen zoals stomen, wokken, koken, grillen, bereiding in papillot en in de microgolfoven.
- Besmeer je boterhammen dun. Beleg je boterham eens met fruit, groenten of een vruchtenmoes.
- Matig het gebruik van koeken, gebak, chocolade en taart, m.a.w. het gebruik van alle producten die rijk zijn aan vetten. Je hoeft ze niet te schrappen van het menu, maar zoek een evenwicht: niet elke dag en met mate. Maar het is heel belangrijk: blijf genieten!
- Vervang het gebruik van room door verdunde room (bv. met 5% vet), ook wel aangeduid met de term ‘light’.
Alles wat je moet weten over gezond eten
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Verder lezen
Zo eet je makkelijk minder suiker
Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.
Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu
Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.
Interview met een diëtist: tips voor een gezonde levensstijl
Evi Van den Bossche, diëtist & stresscoach, ontkracht enkele mythes over eten en diëten en geeft bruikbare tips voor een gezondere levensstijl.
Gezond eten: vertrouw op advies van een diëtist
Tegenwoordig hoor en lees je veel over gezonde voeding, maar lang niet al die informatie is juist. Een diëtist geeft je voedingsadvies op maat en helpt je om gezond te eten.