Lekker veggie
Vegetarisme een trend? Helemaal niet! Het is van alle tijden. Kijk maar naar Paul McCartney, Charles Darwin, Bob Dylan en Albert Einstein, zij kozen allemaal voor een vegetarisch leven. In wat volgt lees je meer over vegetarisch zijn of worden.
Donderdag veggiedag
Eén keer per week een vleesloze dag inlassen is gezond en zeker haalbaar. Zo verminder je de inname van dierlijke vetten en cholesterol. Bovendien barsten groenten en fruit van de vitamines, mineralen en vezels. Deze semi-vegetarische levensstijl wordt ook wel flexitarisme genoemd.
Leven als flexitariër
Als flexitariër draag je zorg voor je gezondheid:
- Minder vetinname
- Meer vezels
- Meer antioxidanten
- Meer groenten en fruit
Bovendien draag je als flexitariër mee zorg voor het milieu. Veeteelt is namelijk verantwoordelijk voor heel wat negatieve gevolgen voor het milieu. Denk hierbij aan broeikasuitstoot, ontbossing, watervervuiling, verlies aan biodiversiteit, … Download ook ons handig e-book over gezond eten.
Vleesvervangers
Geen vlees of vis eten betekent extra veel groenten en fruit, maar daar stopt het niet. Er zijn verschillende vleesvervangers op de markt, maar ze bevatten niet allemaal de onmisbare voedingsstoffen uit vlees en vis. In geschikte vleesvervangers zitten voldoende eiwitten, ijzer en vitamines B1 en B12. Tot die groep behoren:
- Eieren
- Soja(bonen)
- Tofu
- Tempeh
- Seitan
- Peulvruchten
- Noten en zaden
Tekorten?
Een evenwichtige vegetarische maaltijd bevat alle noodzakelijke voedingselementen, dus ook eiwitten, ijzer, calcium, zink en vitamines. Het belangrijkste is dat je gevarieerd eet. Wie veel afwisseling op zijn bord brengt, krijgt sowieso voldoende vitamines en mineralen binnen. Varieer niet enkel in groenten en fruit, maar ook in vleesvervangers.
Alles wat je moet weten over gezond eten
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Deel dit artikel
Tags
VoedingVerder lezen
Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?
Hoeveel suiker zit er in een voedingsmiddel? En wat betekenen claims als 'suikerarm' of 'met zoetstoffen'? Het voedingsetiket uitgelegd.
Boekweitpannenkoeken met verse aardbeien
Recept: glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.
Milieu-verantwoord eten met de voedingsdriehoek
Er is een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.
Voeding die je hongergevoel stimuleert
Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.