Blog

Intuïtief eten. Klinkt simpel, maar is het dat ook?

Daphne Lai

Daphne Lai

Voedingsexperte

Intuïtief eten, het zegt het eigenlijk al zelf: je eet op gevoel. Dat wil zeggen dat je luistert naar je eigen lichaam. Heb ik honger? Heb ik voldoende gegeten? Een grote misvatting is dat je dan zomaar mag eten wat je wil, wanneer je dat wil en vooral hoeveel je wil. Maar zo werkt het dus niet. En toch mag je intuïtief eten niet als een dieet bekijken. Onze diëtiste Daphne legt het graag voor je uit.

Iedereen heeft een ‘intuïtieve eter’ in zich

Baby’s zijn het beste voorbeeld van intuïtieve eters. Zij laten je, meestal erg duidelijk, weten wanneer ze honger hebben én duwen hun flesje of je tepel weg zodra ze voldaan zijn. Baby’s voelen dus heel goed aan wat hun lichaam eigenlijk wil. En dat is exact wat intuïtief eten inhoudt! Op die manier zijn we dus allemaal geboren als intuïtieve eter. 

Naarmate je ouder wordt, krijg je emoties en gedachten rond voeding. Soms negatief, soms positief. Maar die emoties en gedachten zorgen ervoor dat we minder intuïtief gaan eten en in sommige gevallen in eetstoornissen en andere problematische relaties met voeding terechtkomen. De dieetcultuur die zo hard in onze maatschappij gebakken zit, maakt uiteraard een groot deel uit van deze gedachten rond voeding. Je hoeft maar op sociale media te gaan en je ziet honderden foto’s van de zogezegde ideale maten. Ook in tijdschriften en op televisie zien we de dieetcultuur steeds terugkomen. Gewicht zegt zogezegd iets over je gezondheid. Of over hoe succesvol je bent. Maar er zijn heel veel factoren die je gezondheid bepalen. Zeker niet enkel je gewicht.

Heb ik honger of eerder zin?

Je vraagt je misschien wel eens af of je nu eigenlijk écht honger hebt of eerder zin in die lekkere koek of dat extra yoghurtje. We vallen in herhaling maar bij intuïtief eten draait letterlijk àlles om luisteren naar je lichaam. En dat lichaam laat je heus wel weten wanneer je echt honger hebt:

  • Je hebt licht gerommel of geknaag in je maag
  • Je voelt je een beetje duizelig
  • Je hebt concentratieproblemen
  • Je krijgt buikpijn of een onprettig gevoel in je maag
  • Je bent prikkelbaar
  • Je krijgt hoofdpijn

Twijfel je nog steeds? Stel jezelf dan de vraag of je ook een oude snede brood van 7 dagen zou opeten. Ja? = honger. Nee? = zin! 

De 5 principes van intuïtief eten

Zelf aan de slag met deze eetstijl? Intuïtief eten handelt volgens 5 eenvoudige principes:

  • Sluit vriendschap met voedsel: Verbied jezelf niets. Als je jezelf bepaalde voeding verbiedt, komt je innerlijke rebel vaak loeren. Kies je voeding bewust, maar weet dat je eigenlijk alles mag eten. Ga voor een realistisch compromis met jezelf want eten moet leuk blijven.
  • Stuur de eetpolitie weg: Laat je niet leiden door zogenaamde waarheden over voeding zoals ‘aardappelen maken je dik’ of ‘na 18u eet je beter niets meer’. Durf dingen in vraag stellen want vaak zijn ze gewoon niet waar.
  • Neem voldoende maal'tijd': Het duurt 20 minuten om te ervaren of je voldaan bent. Neem daarom tijdens je maaltijd soms even een pauze. Op die manier kan je even nagaan bij jezelf of je al genoeg gegeten hebt of nog niet. Heb je je bord toch al binnen de 10 minuten op? Wacht dan nog 10 minuten voordat je een extra schep neemt. De kans is groot dat je je na die pauze toch voldaan voelt.
  • Wees lief voor jezelf:  Emoties kunnen een rol spelen in je voedingskeuzes. Een lastige dag op het werk en dat glas wijn wel verdiend? Of een bakje troost met koekje erbij? Maar nadien weer een schuldgevoel? Durf grootser denken en bekijk of je een manier kan vinden om je min of meer dezelfde voldoening te geven zonder de neveneffecten. Wat dacht je van een wandelingetje in de zon. Of een goed gesprek met die toffe vriendin? Of even dat favoriete nummer loeihard zetten?
    Iedereen is anders zowel op vlak van persoonlijkheid als op het vlak van lichaamsbouw. Vergelijk jezelf dan ook niet met anderen en geef jezelf dagelijks eens een complimentje. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar als je tevreden bent met je eigen lichaam, verlies je jezelf ook minder snel in ongezonde voedingsgewoonten.
  • Zie je gezondheid als hoogste goed: Weet dat dit meer is dan dat cijfertje op de weegschaal. Wist je zelfs dat je een veel lager gezondheidsrisico loopt als je gezond eet en vaak beweegt, ook al heb je een maatje meer? Richt je dus eerder op de gezondheidswinst dan de ideale maten. Tips nodig voor gezonde voeding? Check dan zeker de voedingsdriehoek van Gezond leven. Tips om elke dag te bewegen? Neem eens een kijkje naar de bewegingsdriehoek of check onze test #toerkedoen.

Weet dat jezelf geen voeding moet ontzeggen. Bepaalde voeding is echter gemaakt om de signalen van honger te verstoren. Denk maar aan producten die rijk zijn aan zout, suiker en vet. Probeer jezelf niets te verbieden, maar maak het jezelf ook niet te moeilijk. Een zak m&m’s voor je neus is nu eenmaal moeilijker te weerstaan. Denk dan niet 'ik mag dit niet eten', maar bekijk het als 'ik verdien beter'.

Omdat intuïtief eten geen dieet is, ervaren de meeste mensen een stabieler gewicht in plaats van gewichtsverlies. De ene eet heel gezond, de ander iets minder. Maar door een positieve(re) houding tegenover voeding te krijgen, verminder je jouw risico op eetstoornissen én verhoog je je kansen om een evenwichtig voedingspatroon voor jezelf te creëren.

Wil je je eetpatroon veranderen? Raadpleeg dan altijd een diëtist. Bij Helan helpen we je daar graag bij met het voordeel diëtiek.

Wil jij graag gezonder door het leven?

Weet dat gezond eten en genieten perfect samengaan. 

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

intermittent fasting
Blog

Populaire diëten: intermittent fasting

De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype?

voeding
Blog

Hoe gezond zijn deze diëten?

Nieuwe diëten duiken op met de regelmaat van de klok, vaak gepromoot door bekende sterren. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk als je gewicht wil verliezen? Wij namen drie populaire diëten onder de loep.

Blog

Zo eet je makkelijk minder suiker

Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.

Blog

Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu

Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.