Interview met een diëtist: tips voor een gezonde levensstijl
Evi Van den Bossche, diëtist & stresscoach, ontkracht enkele mythes over eten en diëten en geeft bruikbare tips voor een gezondere levensstijl.
Voor welke zaken kan je terecht bij een diëtist?
Evi: Mensen kunnen voor meer dan gewichtsverlies terecht bij een diëtist. Voor mensen die graag gewicht wensen bij te komen is een diëtist ook de gewezen specialist. Personen die lijden aan een voedselallergie of -intolerantie zijn aangewezen op een diëtist om hun klachten te verminderen.
Daarnaast is een bezoek aan een diëtist aangewezen als je je bloedwaarden wenst te verbeteren. Werd er een bepaalde diagnose gesteld en dien je je levensstijl aan te passen, ook dan kan je worden doorverwezen naar een diëtist.
Je levensstijl is nooit exact dezelfde als die van een ander. Zelfs niet als die van je partner, kinderen of vrienden.
Wat zijn de voornaamste misvattingen over diëten?
-
Een dieet is niet voor het leven
Evi: Diëten is geen voedingsstijl op zich. Het volgen van een dieet is slechts van tijdelijke duur en dient alleen om een aangepaste voedingsstijl te bekomen, die je kan blijven verder zetten in je dagelijkse leven.
-
Jouw dieet is niet zoals dat van een ander
Evi: Er bestaat niet zoiets als één dieet dat toegepast kan worden voor iedereen. Elke persoon is verschillend, ook je levensstijl is nooit exact dezelfde als die van iemand anders. Zelfs niet als die van je partner, je kinderen of je vrienden.
Waar gaan veel mensen de mist in bij hun eetgewoontes?
Evi: Eten wordt vaak gebruikt om emoties te dempen. Kies daarom voor andere manieren om je emoties te uiten die voldoening geven aan jouw behoeften. Eten mag geen manier zijn om te vluchten, maar dient in de eerste plaats om aan een fysieke behoefte te voldoen.
Daarnaast is niet iedereen even graag met voeding bezig. Hierdoor kan een eenzijdig eetpatroon ontstaan dat voor tekorten kan zorgen. Ondanks dat de weegschaal een gezond gewicht aangeeft, betekent dit niet dat er ook een gezonde levensstijl aan vasthangt.
Kleine aanpassingen in je eetgewoonten kunnen al grote gevolgen hebben.
Hoe kan je een gezonde levensstijl toepassen in je dagelijks leven?
Evi: Door je eetgewoontes eens onder de loep te leggen en ze vervolgens aan te passen krijg je niet alleen een boost op vlak van je fysieke gezondheid, maar ook op vlak van je mentale gezondheid.
Enkele tips
- Eet traag en bewust
Maak je eetomgeving aangenaam en ga op tijdens je maaltijd rustig op je gemak zitten. Kies voor 3 tot 6 bewuste eetmomenten, afhankelijk van jouw levensstijl en activiteitenpatroon.
- Breng plantaardige voedingsmiddelen op de voorgrond
Om een gezonde levensstijl door te voeren, eet je idealiter twee tot drie stukken fruit en twee halve borden groenten per dag. Vervang 1 tot 2 keer per week een plantaardige eiwitbron voor vlees. Kies als gezond tussendoortje voor een handvol noten, een sojayoghurtje of plantaardige drink als tussendoortje of verwerk deze in een maaltijd.
- Zorg voor dagelijkse actieve beweegmomenten
Kies voor activiteiten die je zelf leuk vindt. Zitten is geen activiteit.
- Slaap voldoende
Slaap niet minder, maar ook niet meer dan waar jouw bioritme behoefte aan heeft. Voldoende slaap helpt om een gezonde levensstijl te behouden.
- Zorg voor regelmaat en vertraging
Routines, regelmaat en vooruit kijken zorgen ervoor dat je kan plannen wanneer je eet, en nog belangrijker: wat je eet. Laat je dan ook niet verleiden door koopjes of bepaalde (ongezonde) voeding die in reclame staat. Dit maakt dat je onverwachte en vaak onnodige eetmomenten kan vermijden. Kies bovendien ook voor zoveel mogelijk ‘pure’ voedingsmiddelen.
En als laatste...
Evi: Denk niet dat heel je leven dient veranderd te worden. Vaak kunnen kleine aanpassingen in je eetgewoonten al grote gevolgen hebben. Wij gaan samen met jou op zoek naar die kleine stappen die het best bij je passen en blijvend gezet kunnen worden.
Krijg je bezoek aan een voedingsconsulent terugbetaald
Wil jij ook actie ondernemen en je levensstijl aanpakken? Als klant van Helan geniet je van een terugbetaling. Lees meer over dit voordeel.
Verder lezen
Zo eet je makkelijk minder suiker
Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.
Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu
Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.
Matig met vet
Minder vetrijk eten heeft zowel een positieve invloed op je lijn als op je algemene gezondheid. We geven enkele tips om minder vetrijk te eten.
Gezond eten: vertrouw op advies van een diëtist
Tegenwoordig hoor en lees je veel over gezonde voeding, maar lang niet al die informatie is juist. Een diëtist geeft je voedingsadvies op maat en helpt je om gezond te eten.