Populaire diëten: intermittent fasting
Daphne Lai
Voedingsexperte
De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype? Helpt het je effectief om gewicht te verliezen, en is het ook gezond? Onze voedingsdeskundige Daphne neemt het dieet onder de loep.
Daphne: “Eigenlijk kan je ‘intermittent fasting’ eenvoudig vertalen door ‘periodiek vasten’. Je wisselt namelijk periodes van vasten af met periodes van eten. Belangrijk is dat het vasten langer duurt dan de periode van het eten. Anders dan bij andere diëten schrijft ‘intermittent fasting’ je niet voor wat je wel of niet mag eten binnen die periode. Daarnaast kan je tijdens het vasten ook gewoon dranken zonder calorieën blijven innemen. Denk aan water, koffie en thee – zonder melk en suiker uiteraard.”
Het doel van ‘periodiek vasten’ is volgens Vlaams Insitituut Gezond Leven wel degelijk om te vermageren. De verschillende varianten van het dieet zijn er allen op gericht om minder te eten op dag- of weekbasis en dus minder calorieën op te nemen.
Dit zijn de 3 populairste varianten:
-
Het 16/8-schema: dit is veruit de populairste variant omdat je hem eenvoudig kan inplannen in je dagelijkse routine. Hoe werkt het? Na 16 uur vasten volg je 8 uur lang een normaal voedingspatroon. Wie om 20 uur ’s avonds begint te vasten, mag om 12 uur ’s middags opnieuw eten. Je schuift ’s middags dus gewoon aan tafel met je collega’s en eet ’s avonds mee met de rest van het gezin. Je dagelijkse energiebehoefte haal je dus uit die 8 uur waarin eten toegestaan is, en je kiest zelf of je in die periode 2 of 3 maaltijden inlast.
-
Het 5:2-dieet: dit is een variant waarbij je 5 dagen per week naar een normale calorie-inname volgens behoefte streeft en 2 dagen aan strenge calorierestrictie doet. Het is dus niet zo dat je 2 dagen lang volledige gaat vasten, maar wel dat je veel minder calorieën inneemt. De richtlijn is 600 kcal/dag voor mannen en 500 kcal/dag voor vrouwen. Belangrijk is dat de 2 dagen met calorierestrictie elkaar niet opvolgen.
-
24 uur vasten: bij deze variant wordt 1 tot 2 keer per week een moment van volledig vasten ingepland, namelijk 24 uur aaneensluitend. Wanneer je 24 uur lang vast, treden er enkele lichamelijke veranderingen op. Zo maak je 5 keer zoveel groeihormoon aan, wat o.a. een gunstig effect heeft op spierherstel. Anders dan bij andere diëten is er dus minder sprake van verlies van spiermassa. Het groeihormoon haalt bovendien ook energie uit onze vetreserves, wat de vetverbranding ten goede komt.
Daphne: “Ook al helpt ‘intermittent fasting’ om gewicht te verliezen, uiteraard werkt het alleen als je op de dagen dat eten toegestaan is niet méér eet dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Bovendien is het nog niet helemaal duidelijk of je dat gewichtsverlies na een periode van vasten ook kan behouden. Stop je met vasten, dan dien je je calorie-inname weer te spreiden over een langere periode. Hierin schuilt het risico dat je dan opnieuw wat meer zal opnemen. Streef je naar een blijvend gewichtsverlies, dan doe je er goed aan je deskundig te laten begeleiden.
Waar moet je op letten als je het ‘intermittent fasting’ dieet volgt?
-
‘Intermittent fasting’ werkt voornamelijk doordat je minder calorieën inneemt. Voorwaarde is dus wel dat je dat je tijdens de periodes waarin je mag eten een normale voedingsinname hanteert. Als je je op die momenten gaat volproppen, dan bestaat de kans dat je bijkomt in plaats van gewicht verliest.
-
Daarnaast blijft het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. De nadruk kan zo fel gaan liggen op wanneer je eet dat wat je eet ondergeschikt wordt. Je moet er dus voor blijven waken dat je de nodige voedingsstoffen binnen krijgt en tekorten vermijdt.
-
Patiënten met diabetes type 2 die bloedsuikerverlagende medicijnen innemen moeten extra voorzichtig zijn tijdens het vasten. Als de insulinedosering onvoldoende afgestemd wordt op het dieet, bestaat het risico op een te lage bloedsuikerspiegel en dus een verhoogde kans op een hypo. Bespreek dit dus vooraf met je behandelende arts.
Daphne: “De bijwerkingen van ‘intermittent fasting’ zijn relatief beperkt, van een hongergevoel en een slap of sloom gevoel tot eventuele constipatie. Dat laatste is eenvoudig op te lossen door te kiezen voor volgraanproducten, die rijk zijn aan vezels. Het hongergevoel is individueel sterk variabel. Zo hoor ik even goed cliënten vertellen dat ze zich net erg energiek en licht voelen. Past periodiek vasten ook bij jou? Kan je dat hongergevoel overbruggen? Dat weet je pas als je het uitprobeert. Vind je het makkelijker om niets te eten dan weinig te eten? Dan kan het wel iets voor jou zijn.
Deel dit artikel
Tags
DiëtenVerder lezen
Hoe gezond zijn deze diëten?
Nieuwe diëten duiken op met de regelmaat van de klok, vaak gepromoot door bekende sterren. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk als je gewicht wil verliezen? Wij namen drie populaire diëten onder de loep.
Zo eet je makkelijk minder suiker
Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.
Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu
Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.
Interview met een diëtist: tips voor een gezonde levensstijl
Evi Van den Bossche, diëtist & stresscoach, ontkracht enkele mythes over eten en diëten en geeft bruikbare tips voor een gezondere levensstijl.