Grootschalig buurtonderzoek: De Grote Voedselkaart-app
Hoe beleven we onze voedselomgeving? Waar kopen we ons eten, wat beïnvloedt onze keuzes in de winkel of op restaurant, hoe tevreden zijn we over het voedingsaanbod in onze buurt? Om dat voor het eerst te kunnen bestuderen, lanceert Sciensano De Grote Voedselkaart-app: een burgerwetenschapsonderzoek, waarbij Vlamingen ervaringen delen over hun voedselomgeving. Dat moet inzichten opleveren waarmee lokale en Vlaamse overheden die voedselomgeving gezonder kunnen maken.
Wat we eten wordt in sterke mate beïnvloed door reclame, de prijs en het de beschikbaarheid van voeding in onze leefomgeving, ofwel de zogenaamde voedselomgeving. In eerdere studies werd de voedselomgeving al objectief in kaart gebracht. In Vlaanderen komen er steeds meer wijken bij waar ongezond eten de overhand neemt (de zogenaamde voedselmoerassen). In 2024 blijken meer dan 80% van de buurten in Vlaanderen meer ongezonde dan gezonde voedingsopties te bieden, een stijging van 8% ten opzichte van 2008. Vooral in openbare ruimtes en rond scholen is de reclame voor ongezonde voeding overal aanwezig. Er is met andere woorden constant verleiding tot het maken van minder gezonde keuzes. Dat heeft een directe impact op onze gezondheid. Vooral kinderen en jongeren zijn kwetsbaar voor deze ongezonde voedselomgeving. Recent onderzoek toont aan dat hoe meer fastfoodrestaurants en gemakswinkels er in de buurt van een school te vinden zijn, hoe groter het aantal kinderen met overgewicht.
Een belangrijke aanvulling op deze eerdere onderzoeken is hoe Vlamingen zelf hun voedselomgeving ervaren. Met de Grote Voedselkaart wil Sciensano burgers betrekken en inzicht krijgen in hoe mensen omgaan met hun voedselomgeving, wat ze vinden van het voedingsaanbod in hun buurt en hoe de voedselomgeving volgens hen het beste kan worden bijgestuurd richting meer gezonde en milieuvriendelijke keuzes.
Via de Grote Voedselkaart-app worden deelnemers gevraagd waar ze eten kopen, waar ze op restaurant gaan, en waarom, wat ze vinden van de verschillende voedselpunten in hun buurt en wat er volgens hen beter kan inde voedselomgeving van hun buurt. Met die inzichten kunnen de Vlaamse en lokale overheden aan de slag om de voedselomgeving gezonder te maken. Tegelijk wil de Grote Voedselkaart het bewustzijn van Vlamingen vergroten over de invloed van hun voedselomgeving op hun eetgedrag.
De Grote Voedselkaart gaat van start op 25 april, en zal enkele maanden lopen. De app is beschikbaar voor Android en iOS. Wie deelneemt, krijgt meteen informatie over zijn voedselomgeving, en kan zelf een rol spelen in het gezonder maken van zijn buurt.
Doe mee jij mee aan de Grote Voedselkaart? Ga op ontdekking in je buurt en deel je ervaring over jouw ‘voedselomgeving’. Download de app.
Deel dit artikel
Verder lezen
Mango-vanillesmoothie
Zin in zoet maar niet in calorieën? Probeer dit zoete maar gezonde sapje van voedingsexpert Sandra Bekkari.
Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?
Hoeveel suiker zit er in een voedingsmiddel? En wat betekenen claims als 'suikerarm' of 'met zoetstoffen'? Het voedingsetiket uitgelegd.
Wat is de glycemische index van een voedingsmiddel?
Niet alle koolhydraten hebben dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel. De glycemische index geeft dat verschil weer. Ontdek wat goed voor je is.
Zo kom je de feestdagen door zonder te veel extra kilo’s
Schrik voor die extra kilo's na de feestdagen? Met deze tips kom je de feestdagen gezond door!