
Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Goed gekozen tussendoortjes vullen de voeding aan. Door regelmatig iets te eten houden we onze concentratie tussen de hoofdmaaltijden beter op peil.
Jonge kinderen hebben veel energie nodig. Omdat ze een kleinere maag hebben dan volwassenen, spreiden ze hun voedingsinname best over drie hoofdmaaltijden en twee tot drie tussendoortjes. Niet alleen kinderen zijn gebaat met gezonde tussendoortjes, ook voor volwassenen zijn ze een uitstekende gewoonte.
Hoeveel tussendoortjes?
- De behoefte aan een tussendoortje is erg individueel.
- Kinderen kunnen met twee tot drie tussendoortjes de periodes tussen de hoofdmaaltijden overbruggen. Op school kan dat tijdens de pauze in de voormiddag en in de namiddag.
- Lagere schoolkinderen en adolescenten eten in de loop van de avond veelal nog een derde tussendoortje, terwijl kleuters meestal kort na het avondeten naar bed gaan.
- Meer dan drie eetmomenten tussendoor is niet aan te raden. Continu snacken is niet goed voor de tanden en leidt snel tot een te hoge energie-inname en overgewicht.
- Tussendoortjes zijn niet bedoeld om maaltijden te compenseren of te laten vallen.
Om het even wat?
- Een tussendoortje levert bij voorkeur niet meer dan 150 kcal.
- Snacks die relatief veel suiker en/of vet bevatten zijn niet nodig.
- Vers fruit en halfvolle of magere melkproducten zijn aan te raden.
- Vul dit eventueel aan met een graanproduct zoals boterhammen of rijstwafels, ongezouten noten of gedroogde vruchten.
Voordelen
Met drie gezonde tussendoortjes per dag is de kans groter dat je snel en blijvend gewicht verliest dan wanneer je moet vechten tegen je honger. Uit gemakzucht kiezen we echter al te vaak voor een koek of een reep. Na de suikerrush van zo'n koek of reep volgt ook weer de dip nadien. Kies daarom voor een gezond alternatief. Gezonde tussendoortjes zorgen namelijk voor:
- een actieve stofwisseling
- een stabiele bloedsuikerspiegel
- onderdrukking van hongeraanvallen
- het voorkomen van eetbuien
Deel dit artikel
Tags
DiëtenVerder lezen
Populaire diëten: intermittent fasting
De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype?
Hoe gezond zijn deze diëten?
Nieuwe diëten duiken op met de regelmaat van de klok, vaak gepromoot door bekende sterren. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk als je gewicht wil verliezen? Wij namen drie populaire diëten onder de loep.
Zo eet je makkelijk minder suiker
Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.
Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu
Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.