Blog

Gezonde frisdranken: een feit of een fabel?

Iedereen drinkt wel af en toe eens graag een glas frisdrank. Ook kinderen zijn verzot op mierzoete frisdranken. Maar deze goedjes zijn vloeibare suikerbommen. Hoe schadelijk is frisdrank eigenlijk? En zijn er dan gezonde alternatieven voor? Dat ontdek je in deze blog.

Is frisdrank dan echt zo slecht?

We begrijpen het als je eens graag geniet van een blikje cola. Maar ook hier geldt: trop is te veel en te veel is trop. In dat blikje cola zitten gemakkelijk tien suikerklontjes. Hoeveel van die blikjes drink jij per dag? Vermenigvuldig dan nu even het aantal blikjes met het aantal suikerklontjes per blikje... Frisdrank drinken mag, maar doe het met mate! Als je te vaak en te veel frisdrank drinkt en bijgevolg te veel suiker naar binnen krijgt, kun je te maken krijgen met volgende nadelen:

  • Te veel suiker is slecht voor het hart. Het laat de goede cholesterol in je bloed dalen.
     
  • Frisdrank werkt obesitas in de hand. Te veel suiker zorgt ervoor dat je gewicht gaat toenemen.
     
  • Frisdrank drinken zorgt voor onnodige calorieën.
     
  • Frisdrank is schadelijk voor je tanden. 
     
  • Frisdrank vergroot de kans op diabetes.
     
  • Te veel suiker draagt bij aan een vette lever.

In België ligt de totale suikerconsumptie ongeveer dubbel zo hoog als aanbevolen. Een Belgische man eet +/- 100 gram suiker per dag, dat zijn 17 suikerklontjes. Voor een Belgische vrouw is dat ongeveer 84 g, of 14 suikerklontjes per dag. Ideaal zou zijn: 8,5 suikerklontjes voor een vrouw en 10,5 suikerklontjes voor een man.

Hoe zit het met light en zero frisdrank?

We moeten je teleurstellen. Ook deze drankjes zijn niet goed voor de gezondheid. In light en zero frisdranken worden kunstmatige zoetstoffen verwerkt. Zoetstoffen die net als suiker nefast zijn voor je gezondheid. En wat we ook terugvinden in deze dieetdrankjes is fosforzuur. En zeg eens eerlijk, wil je dat binnen krijgen? Ook voor deze zoetigheden geldt dus: als je ze dan toch wilt drinken, doe het dan met mate!

Wat is dan een gezond alternatief voor frisdrank?

Eerst water en de rest komt later! Je lichaam hydrateren is uitermate belangrijk. Als je lichaam gehydrateerd is, geniet je van volgende voordelen:

  • Meer energie.
  • Een beter concentratievermogen.
  • Een stralende huid.
  • Het voorkomt hoofdpijn.
  • Het houdt je fris bij warmte.

We zouden minimum anderhalve liter water per dag moeten drinken om onze vochtreserves aan te vullen. Deze hoeveelheid geldt ook voor kinderen. Zelfs kleuters zouden gemiddeld één liter water per dag nodig hebben om goed gehydrateerd te blijven.

Water drinken is cool!

Je kunt water drinken aantrekkelijker maken voor je kinderen en voor jezelf. Op basis van water kun je zelfs gezonde frisdrank, zonder suiker, maken.

  • Voeg een smaakje toe aan water. Pers een halve sinaasappel/citroen of pureer aardbeien, frambozen, bessen en doe er 1 liter water bij. Zo heeft het water een kleurtje en een smaakje zonder de grote toevoer van suikers. Laat suikerrijke grenadines dus achterwege!
  • Organiseer een heuse watercocktailbar. Plaats verschillende kommetjes met sinaasappel, aardbeien, citroen, limoen, komkommer,... En laat je kinderen hun eigen watercocktails maken.
     
  • Koop een hippe drinkbus of kleine flesjes, dat maakt water drinken leuker. Je kunt je kinderen ook hun eigen drinkbeker laten maken door bokaaltjes te versieren met stickers. Wie heeft de coolste drinkbus?
     
  • Ook originele rietjes werken motiverend. Ga zelf aan de slag door bijvoorbeeld papieren snorren op rietjes te kleven. Zo drinkt je kind voldoende water én heb je mooie foto's.

Drink en eet jij dagelijks te veel suiker? Doe de Suikertest van Helan! 

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Zo eet je makkelijk minder suiker

Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.

Kinderen en suiker
Blog

Kinderen en suiker: hoe pak je het aan?

Hoeveel suiker mogen kinderen eten? Hoe leer je ze evenwichtig eten, gezond ontbijten en kiezen voor de juiste snacks? En wanneer kan een beetje snoep of zoetigheid?

vrouw in de supermarkt
Blog

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Hoeveel suiker zit er in een voedingsmiddel? En wat betekenen claims als 'suikerarm' of 'met zoetstoffen'? Het voedingsetiket uitgelegd.

Goforhealth

Ketchup zonder suiker

Een gezonde saus? Ontdek het recept voor ketchup met stevia van hotelschool Ter Groene Poorte. Lees hier meer over..