Blog

Etiket onder de loep

Het etiket van een voedingsproduct zegt veel over hoe (on)gezond een product is. Neem tijd om het etiket te lezen en de voedingswaarden te vergelijken. In wat volgt leggen we uit wat je allemaal kunt vinden op het etiket en wat dat precies betekent.

Light

Een lightproduct is een product dat ten opzichte van het gewone product minstens 30% minder energie (kcal), vet of suikers bevat. Op het etiket moet genoteerd staan op welk aspect de term ‘light’ van toepassing is.  

Maar opgelet, light betekent niet altijd minder calorieën. In light chips wordt het vet bijvoorbeeld vervangen door koolhydraten en eiwitten die ook energie bevatten. Het blijft dus oppassen geblazen met light producten, ook omdat de kans bestaat dat je er meer van eet of drinkt, waardoor je uiteindelijk toch evenveel calorieën binnenkrijgt. Lees dus steeds aandachtig de verpakking en laat je niet misleiden!

De term light kan ook betekenen dat een product minder cafeïne of zout bevat, wat geen invloed heeft op de energievoorziening. Laat je dus niet strikken en lees altijd zorgvuldig de verpakking.

ADH en GDA

ADH of aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De ingrediëntenlijst op het etiket wordt opgesteld met de producten in dalende volgorde van gewicht waarin ze zijn gebruikt. Wanneer vitamines of mineralen vermeld worden, moeten de percentages van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) weergegeven worden. Dit zijn de hoeveelheden voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft.

GDA of dagelijkse voedingsrichtlijn

GDA is een hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in hoeveel je eet en drinkt ten opzichte van de richtlijnen voor een gezonde voeding. Door de GDA moet je dus niet meer zelf omrekenen hoeveel een portie van een voedingsmiddel bevat. Voor een verantwoorde voeding is het namelijk belangrijk om naast de hoeveelheid calorieën ook bepaalde voedingsstoffen in de gaten te houden.

GDA op de verpakking geeft aan welke bijdrage één koekje levert aan de dagelijkse behoefte aan calorieën, eiwitten, koolhydraten, suikers, vetten, verzadigd vet, zout en vezels. Bijvoorbeeld: 30 gram cornflakes geeft je als volwassene geen voldaan gevoel. Een kom cornflakes zal dus niet de beloofde calorieën opleveren, maar snel meer dan het dubbele.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons gratis e-book.

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je gratis e-book boordevol tips!

Download het e-book

Deel dit artikel

Tags
Diëten

Verder lezen

intermittent fasting
Blog

Populaire diëten: intermittent fasting

De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype?

voeding
Blog

Hoe gezond zijn deze diëten?

Nieuwe diëten duiken op met de regelmaat van de klok, vaak gepromoot door bekende sterren. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk als je gewicht wil verliezen? Wij namen drie populaire diëten onder de loep.

Blog

Zo eet je makkelijk minder suiker

Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.

Blog

Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu

Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.