In 5 stappen naar meer patient empowerment
Laat jij de zorg voor je gezondheid volledig over aan professionals? Of zit je graag mee aan het stuur? Met deze tips sta je sterker als patiënt en kan je actief meewerken aan je eigen welzijn.
1. Ken je rechten
Sinds 2002 heeft België een wet die je rechten als patiënt duidelijk omschrijft. In februari 2024 werd die wet trouwens nog vernieuwd.
Zo heb je bijvoorbeeld recht op alle informatie over je ziekte en behandeling. En je mag je zorgverleners zelf kiezen.
Uit onderzoek blijkt dat nog te weinig mensen hun patiëntenrechten kennen. Dat is jammer, want die kennis versterkt je positie als patiënt en vormt de basis voor een duurzame relatie met je zorgverlener. Toch maar eens in die wet duiken dus. Check 'Ken je patiëntenrechten’ op het Vlaams patiëntenplatform.
2. Praat met je arts
Duidelijke communicatie met je dokter komt je gezondheid ten goede. Bereid je daarom voor op je consultatie:
Hoe beter de communicatie, hoe beter de kwaliteit van de zorg.
3. Neem een vertrouwenspersoon mee
Een gesprek met een arts kan je in de war brengen. Misschien krijg je nieuws dat je wereld op zijn kop zet. Of je begrijpt niet alle gebruikte termen. Dan kan je heel wat belangrijke informatie missen.
Iemand meebrengen naar de consultatie is altijd een goed idee. Dat kan een vriend, familielid, mantelzorger of andere vertrouwenspersoon zijn. Want met twee hoor je meer. Wat jij mist, kan de ander oppikken, en omgekeerd.
Raak je overweldigd, dan kan je compagnon vragen stellen en alles achteraf verduidelijken. Op die manier voel je je gesteund en kan je geïnformeerde beslissingen nemen.
4. Vertrouw, maar wees niet blind
Vertrouwen is goed, blind vertrouwen niet. Zorgverleners zijn mensen en die maken al eens een fout. Vertrouw op de expertise van je arts, maar volg niet blindelings alle instructies.
Het is belangrijk dat je als patiënt goed weet wat, waarom en hoe iets gebeurt. Vraag ernaar. Onderzoek het. Luister naar je hoofd en je buikgevoel. Ga nooit mee in een beslissing waar je niet achter staat.
Heb je bedenktijd nodig? Wil je een tweede opinie? Daar heb je recht op. Samen een overtuigde keuze maken, verbetert de zorg op alle vlakken.
5. Beheer je gezondheid online
In Mijngezondheid, je online gezondheidsdossier van de overheid, vind je:
Zo heb je je gezondheid elke dag mee in handen. Vraag ook aan je huisarts om een globaal medisch dossier (GMD) te openen. Dat bundelt alle medische dossiers van de verschillende zorgverleners die je hebt geraadpleegd. Een GMD is gratis en zorgt voor meer overzicht, beter advies en in sommige gevallen ook voor een betere terugbetaling.
Deel dit artikel
Verder lezen
5 x de vinger aan de pols
Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?
Migraine: meer dan hoofdpijn alleen
Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.
De beste zorg bij dementie
Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.
Gaan we straks bij Dokter Robot op consultatie?
Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde.