Zichtproblemen bij kinderen toegenomen door coronacrisis
Recente studies tonen dat de zichtproblemen bij jonge schoolgaande kinderen zijn toegenomen tijdens de lockdowns omwille van de COVID-19-crisis. De extra schermtijd en de afname van buitenschoolse activiteiten spelen hierin waarschijnlijk een rol. Preventieve maatregelen en regelmatige opvolging van kinderen kunnen helpen om bijziendheid tegen te gaan.
Meer myopie of bijziendheid
Recente studies uit China en Hong Kong tonen dat er meer bijziendheid was bij jonge schoolgaande kinderen tijdens de lockdowns omwille van de COVID-19 crisis. Tegelijk was er een duidelijke afname van buitenschoolactiviteiten, en een toename van schermtijd.
Bij myopie of bijziendheid ziet het kind voorwerpen of personen op afstand onscherp aangezien het oog te klein is. Myopie ontwikkelt zich voornamelijk tijdens de schooljaren en komt dus meer voor bij oudere kinderen en volwassenen dan bij jongere kinderen. Myopie is de meest voorkomende oogafwijking bij adolescenten. De oorzaak van myopie is complex. Naast genetische factoren spelen ook omgevingsfactoren een rol, zoals weinig buiten spelen en veel dichtbij kijken (lezen, schermgebruik).
Ook in België
Uit een enquête van Medianest bleek dat kinderen ook bij ons meer tijd op het scherm doorbrachten tijdens de pandemie. We kunnen dus vrezen voor een gelijkaardige toename van myopie, en eventueel ook andere zichtproblemen, bij kinderen in België. Daarbij komt nog dat wellicht een groot deel van de screenings op zichtproblemen van kinderen uitgesteld werd tijdens bepaalde periodes in 2020.
Minder naar de oogarts
Uit cijfers* van onafhankelijk ziekenfonds Helan en Partenamut blijkt dat er tijdens de eerste lockdown in maart 2020 een sterk uitstel of afstel van zorgen was.
- In de periode maart-mei 2020 nam het aantal contacten met een oftalmoloog af met 53% vergeleken met vorige jaren
- Het aantal terugbetalingen voor brillenglazen en monturen nam af met 61%
- De maanden daarop volgt er wel een kleine inhaalbeweging. Maar heel 2020 vergeleken met 2015-2019 zien we toch nog beduidend minder contacten met de oftalmoloog (-9.5%) en terugbetalingen voor brillenglazen en monturen (-13.6%).
Regelmatige opvolging voorkomt problemen
Om verergering van myopie tegen te gaan, is het van belang regelmatig naar de oogarts te gaan met je kind. Zorg daarnaast voor meer buitenactiviteit, en minder schermtijd. De 20-20-20 en 2 regel is daarbij een goede leidraad:
- 20 minuten schermtijd, 20 seconden 20 meter ver kijken
- 2 uur buiten per dag
Lees meer tips om bijziendheid te voorkomen.
* We beschrijven hier de evolutie tussen 2015 en 2020 van het maandelijks aantal contacten met de oftalmoloog en van de maandelijkse terugbetalingen voor brillenglazen en monturen bij 6-17-jarige kinderen die lid zijn van het onafhankelijk ziekenfonds Helan en Partenamut. Dit geeft ons een idee van de impact van de coronacrisis op het uitstel van zorgen gerelateerd aan zichtproblemen. In 2020 waren er 348,140 6-17-jarige aangesloten bij de onafhankelijke ziekenfondsen Helan en Partenamut (+1.8% sinds 2015).
Deel dit artikel
Tags
Coronavirus OgenVerder lezen
Op zoek naar dat vakantiegevoel
We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?
Alles wat je moet weten over je immuunsysteem
Sinds COVID-19 opdook, worden we om de oren geslagen met informatie. Het gaat dan over virussen, vaccineren, ons immuunsysteem … Maar wat betekent het allemaal precies? Lees hier meer over..
Ooglaseren of toch maar een bril?
Het gemak van een leven zonder bril of lenzen is de belangrijkste reden voor een ooglaserbehandeling. Maar is het een goede keuze? We vertellen je wat ooglaseren precies inhoudt.
Een multifocale bril: jouw alles-in-één oplossing
Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril. Lees hier meer over..