De vital four: dit kan jij doen voor jezelf en de planeet
Sam Proesmans
spoedarts en medisch directeur in het Ziekenhuis Aan de Stroom
Wacht jij tot je op je vijftigste met een hartinfarct op spoed belandt voordat je stilstaat bij je gezondheid? Dat is volgens spoedarts Sam Proesmans niet het ideale scenario. Zijn advies? “We moeten ziek worden zoveel mogelijk voorkomen: individueel en als maatschappij. Met vaak heel eenvoudige dingen. Want dat jij met de fiets gaat werken of je laat vaccineren is meer dan een druppel op een hete plaat. Het maakt wel degelijk uit.”
Wat je doet voor jezelf, is vaak ook goed voor de planeet
Slechts 4 gedragsfactoren - de vital four - verminderen je risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, vasculaire dementie en kanker met maar liefst 80%.
Bovendien stijgt je levensverwachting met bijna 14 jaar als je aan die gedragsfactoren voldoet. Sam Proesmans: “Zelfs je gedrag aanpassen op latere leeftijd heeft zin. Het is nooit te laat om actie te ondernemen.”
Door gezondere keuzes te maken voor jezelf heb je ook een positief effect op de klimaatverandering:
- Als je weet dat 15% van de mondiale CO2-uitstoot afkomstig is van vleesproductie, maakt het uit dat jij geen charcuterie eet
- Als je producten met palmolie vermijdt, draag je bij tot de redding van de regenwouden
- En als je minder eten koopt, gooi je minder eten weg.
Allemaal goed voor de planeet.
We zijn pas bezig met gezondheid als iemand al ziek is. En dan is het eigenlijk al te laat.
Dit zijn de vital four
1. Niet roken
De helft van de rokers gaat eraan dood.
2. 30 minuten per dag bewegen
Liefst buiten, aan een matige intensiteit. Fietsen of een stevige wandeling doen wonderen: fysiek en mentaal.
Nood aan wat inspiratie? Ontdek welk toerke op jouw lijf geschreven staat.
3. Gezond eten
4. Je BMI onder 30 houden
En boven de 20. Want ondergewicht is ook niet gezond.
Wat je doet voor anderen draagt bij tot een gezondere samenleving
Maakt het uit dat ik geen onkruidverdelger gebruik in een wereld met acht miljard anderen? Sam Proesmans: “Zeker wel. Individuele acties hebben maatschappelijke gevolgen.
Een voorbeeld: wij Belgen zijn bij de grootste antibioticagebruikers. Maar als te veel mensen te vaak antibiotica nemen, krijg je op termijn superbacteriën waartegen geen enkel antibioticum nog werkt. En dat is ieders probleem. Antibiotica maakt jou als individu beter, maar houdt een risico in voor de volksgezondheid.”
Je focus verleggen van je persoonlijk voordeel op korte termijn naar maatschappelijke impact op lange termijn is soms nodig in ieders belang.
Het maakt dus uit dat:
In zijn boek 'Wat maakt het uit? Waarom jouw gedrag iedereen gezonder maakt' geeft Sam Proesmans meer nuttige tips voor je gezondheid.
Zo eet je lekker én gezond
Van de vital four, is gezond eten vaak de moeilijkste. Maar dat hoeft echt niet zo te zijn.
Deel dit artikel
Verder lezen
Op zoek naar dat vakantiegevoel
We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?
Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren
Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.
Weet wat je zweet
In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!
Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!
Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.