Blog

Veilig medicijngebruik bij ouderen: concrete tips

Meer dan de helft van de 65-plussers neemt dagelijks medicijnen. En dat gebruik neemt met de leeftijd toe. Daarbovenop hebben medicijnen veel meer effect op ouderen. Daarom is het belangrijk extra alert te zijn. De volgende tips helpen ouderen op weg naar doordacht medicatiegebruik.

Tips voor veilig medicijngebruik

  • Leef de instructies van je huisarts of apotheker na. Twijfel niet om meer uitleg te vragen wanneer nodig.
  • Lees de bijsluiter aandachtig en lees meer over eventuele bijwerkingen.
  • Dikwijls raadt men alcohol in combinatie met geneesmiddelen af.
  • Neem je medicijnen naar het voorschrift: de juiste dosis op het juiste tijdstip.
  • Bepaalde pijnstillers en kruidenmedicatie zijn niet per definitie risicoloos. Pas niet langer dan een paar dagen zelfmedicatie toe.
  • Gebruik nooit antibiotica zonder je huisarts te consulteren.
  • Slik niet zomaar slaap- en kalmeringsmiddelen. Heb je last van angst, stress of slapeloosheid, consulteer dan eerst je huisarts.
  • Moet je verschillende medicijnen combineren? Vraag raad aan je huisarts of apotheker.
  • Doe hetzelfde wanneer je bijwerkingen ondervindt.

Open een Globaal Medisch Dossier (GMD)

Vraag een Globaal Medisch Dossier (GMD) aan bij je huisarts. Een GMD bevat al je medische informatie, geneesmiddelengebruik, gevolgde behandelingen en verslagen van specialisten. Dit medisch dossier plant je medicijngebruik volgens een veilig schema. Daarbovenop herinnert het je aan vervaldata, vaccinaties, etc. Je doktersbezoek wordt er ook goedkoper mee. Ook voor kinderen is dit interessant. Deze informatie wordt gedeeld met apothekers, specialisten en artsen. 

Tot voor kort werden via een GMD voornamelijk de medische informatie van oudere patiënten opgevolgd. Sinds kort krijgen patiënten, tussen de 45 en 74 jaar, die het statuut van ‘chronische aandoening’ hebben automatisch een GMD.

Het verschil met een Gedeeld Farmaceutisch Dossier

Een Gedeeld Farmaceutisch Dossier kan enkel tussen apothekers gedeeld worden. Het GMD daarentegen is een beveiligd elektronisch platform waarop al je gegevens zichtbaar zijn. Deze kunnen gedeeld worden tussen specialisten, artsen en apothekers. Om je GFD te kunnen activeren, moet je toestemming geven voor het Globaal Medisch dossier. 

Heb je nog meer vragen over veilig medicijngebruik bij ouderen? Raadpleeg dan zeker je huisarts of apotheker.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Zo kan jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

In het geval van een ernstige infectie kunnen antibiotica levens redden, maar te vaak worden ze gebruikt voor infecties die je lichaam ook zelf de baas kan.

Blog

Homeopathie, wat is dat?

Homeopathie betekent dat de ziekte bestreden wordt door verdunde dosissen van natuurlijke stoffen toe te dienen die dezelfde ziekte kunnen veroorzaken.

Blog

Meer dan de helft van de jongeren neemt geneesmiddelen

Het aantal Belgische jongeren dat geneesmiddelen neemt, ligt heel hoog. Slikken onze jongeren te veel pillen?

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.