Blog

De Tuut van Tegenwoordig over gehoorschade

Nogal wat jongeren worden vandaag geconfronteerd met gehoorschade. Het belang van oordoppen wordt onderschat, en steeds meer jongeren kampen met oorsuizen. Er is dus nood aan een informatie. En dat heeft ook Bert Lecomte begrepen. Wanneer hij enkele jaren geleden zelf werd geconfronteerd met oorsuizen, besloot hij de Tuut van Tegenwoordig op te richten.

We interviewden Bert over zijn verhaal.

Wat is de Tuut van Tegenwoordig precies?

Bert: De Tuut van Tegenwoordig is een online platform dat gehoorschade onder de aandacht wil brengen bij jongeren. Met de Tuut van Tegenwoordig focussen we voornamelijk op oorsuizen. Veel jongeren zitten met tal van vragen maar vinden vaak niet de juiste weg naar informatie. Daarom willen wij een transparant kanaal bieden waarop jongeren betrouwbare antwoorden vinden. 

Op het online platform vind je niet alleen alle informatie over oorsuizen terug, je vindt er ook tips om gehoorschade te vermijden of hoe ermee om te gaan. Om het probleem meer tastbaar te maken werken we ook met getuigenissen van jongeren en bekende Belgische artiesten. Zo werkten we ooit samen met actrice Joy Anna Thielemans, waar ook zij het belang van goede oren nog eens aankaart. Deze verhalen hebben een sensibiliserend effect en zorgen ervoor dat de problematiek bespreekbaar wordt. Ook wanneer je met bepaalde vragen zit, kun je bij ons terecht. Er staat dagelijks een team van audiologen klaar om op alle vragen een betrouwbaar antwoord te geven. 

Waarom ben je gestart met de Tuut van Tegenwoordig? 

Bert: Het idee is twee jaar geleden ontstaan. Ik kamp nu zelf al drie jaar met oorsuizen. Net zoals bij veel jongeren heb ik het opgelopen na een nachtje uit. Eens je weet dat je het hebt, is het heel moeilijk om dat te accepteren. Je wordt er namelijk dagelijks mee geconfronteerd waardoor je erg angstig kunt worden. Je weet nog niet hoe je ermee moet omgaan en dat is moeilijk.

Bert Lecomte Tuut van Tegenwoordig

Ik vond het enorm frustrerend dat er geen website bestond voor jongeren met oorsuizen. Als je weet dat er enorm veel jongeren datzelfde probleem hebben wil je er ook mee in contact komen om je ervaringen te delen.

Bert, initiatiefnemer de Tuut van Tegenwoordig

Wat is oorsuizen? 

Bert: Oorsuizen wordt gedefinieerd als een toon in de oren die niet afkomstig is van een externe geluidsbron. Concreet wil dit zeggen dat er een verhoogde activiteit van het binnenoor is waar te nemen. Niemand anders dan jijzelf kan die toon waarnemen. Het is wel belangrijk om te weten dat er een verschil bestaat tussen tijdelijk en permanent oorsuizen. Zo kan het zijn dat je na een nachtje uit opstaat met een pieptoon in de oren. 
 
Dit wil niet zeggen dat je meteen last zult hebben van permanent oorsuizen. Toch is dit een signaal dat je jouw oren de volgende keer best beschermt. Dit signaal wordt door veel jongeren genegeerd waardoor ze de volgende keer weer zonder oordoppen eropuit trekken. Dat is dus geen goed idee. Wanneer je oren blijvend worden blootgesteld aan harde tonen, kan dit tijdelijke oorsuizen toch permanent worden.

Hoe wordt oorsuizen vastgesteld? 

Bert: Als je denkt dat er iets aan de hand is met je oren moet je zo snel mogelijk naar de oorarts gaan. De oorarts zal vervolgens een aantal tests uitvoeren die aantonen of je al dan niet te maken hebt met oorsuizen. Ook kan de oorarts meteen vaststellen in welke mate je last hebt van oorsuizen en hoeveel schade je oren reeds hebben opgelopen. 

Welke tips heb je voor mensen met oorsuizen of gehoorschade? 

Bert: Er bestaat geen medicijn of operatie die ervoor zorgen dat oorsuizen van de ene op de andere dag verdwijnt. Toch zijn er technieken die je kunt toepassen waardoor de kwaal draaglijker wordt. Enkele zijn; 

  • Panikeer niet: probeer rustig te blijven want zodra je angstig bent, wordt de pieptoon in je oren ook vaak erger. Dit kan je beter proberen te vermijden. 
     
  • Raadpleeg zo snel mogelijk een oorarts wanneer je vermoedt dat je aan oorsuizen lijdt: als je er snel bij bent, kun je vermijden dat het erger wordt. 
     
  • Denk eens na over de oorzaak van je oorsuizen: hoewel dit het vaakst veroorzaakt wordt door blootstelling aan luide muziek, kan het ook zijn dat je aan stress lijdt. Als stress de oorzaak is, kun je er ook iets aan doen. Je kunt bijvoorbeeld relaxatietherapie volgen. 
     
  • Ontspan zo veel mogelijk: zoek afleiding waardoor je tot rust komt. Dit zal ervoor zorgen dat de pieptoon tot een minimum wordt gereduceerd. Dit helpt ook wanneer je gaat slapen. 
     
  • Vermijd stilte: wanneer je je in een stille omgeving bevindt, is het aan te raden achtergrondmuziek op te zetten.

Wat is het belang van oordoppen?

Bert: Oordoppen zijn super belangrijk in omgevingen waar het er luid aan toe gaat. Oren kunnen niet zo veel decibels verdragen, waardoor ze enorm snel beschadigd kunnen worden. Ga je binnenkort naar een concert of festival? Vergeet dan niet om te denken aan bescherming voor je oren. Eenmaal je kampt met oorsuizen, gaat dit niet meer weg en is ook jouw muziekbeleving nooit meer hetzelfde.

De angst dat oordoppen de hele muziekbeleving zouden ondermijnen is ongegrond. Er bestaan vandaag gepersonaliseerde oordoppen die ervoor zorgen dat de schadelijke tonen worden weggefilterd. Hierdoor krijg je zelfs meer zuivere tonen binnen. Zo zijn niet alleen je oren beschermd maar wordt ook je muziekbeleving heel wat beter. 
Bert, initiatiefnemer de Tuut van Tegenwoordig

Nu het festivalseizoen weer voor de deur staat, is het interessant te investeren in goede oordoppen. Het is ook het uitgelezen moment om ze te bestellen want er zijn vaak tal van acties kort voor de festivalzomer. Zo profiteer je vaak van een stevige korting. Doorheen het hele jaar kun je rekenen op Helan voor een gedeeltelijke terugbetaling van je oordoppen. Als je de gepersonaliseerde soort toch te duur vindt, zijn ook filteroordoppen aan te raden. Deze zijn voor een kleine prijs te koop bij elke apotheek.

Hoe helpt Helan bij de aankoop van gepersonaliseerde oordoppen? 

Als lid van Helan geniet je korting op de aankoop van op maat gemaakte oordoppen bij Lapperre. Beslis je om jouw oordoppen toch elders aan te kopen? Dan geniet je dankzij Helan nog steeds van een terugbetaling wanneer je ze aankoopt bij een erkende audicien. 

Bescherm je oren

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor hoorapparaten.

Deel dit artikel

Tags
Gehoor

Verder lezen

Blog

Hoorapparaten: van werking tot prijzen

Kiezen voor een hoorapparaat kan je leven aangenamer maken. Wij spraken met Ivan Dierickx, audioloog bij Lapperre.

Blog

Hoorapparaat kopen

Weet je niet goed wat voor soort hoortoestel voor jou geschikt is? Op deze 4 zaken moet je zeker letten wanneer je voor het eerst een hoorapparaat koopt.

Blog

Doe de test: heb jij gehoorschade?

Hier ontdek je waar je online kan testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren.

Blog

Schade aan je oren: de symptomen

Wat zijn de symptomen van gehoorschade? Leer ze te herkennen, en investeer in gehoorbescherming, om oorsuizen of schade aan je oren te voorkomen.