Blog

Dit moet je weten over het tetanusvaccin

Tetanus is een dodelijke ziekte. Het is daarom zeer belangrijk dat je jezelf (en je kind) tijdig laat vaccineren. Lees meer over deze gevaarlijke infectieziekte en ontdek op welke leeftijd je het tetanusvaccin moet halen.

Wat is tetanus?

Tetanus is een ernstige, en mogelijk dodelijke, infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie. De bacterie zelf is niet schadelijk voor mensen, maar de gifstof die zij afscheidt wel. Deze gifstof tast het zenuwstelsel aan en veroorzaakt zo ongecontroleerde spierkrampen.

Je kan tetanus krijgen wanneer een wondje besmet raakt. Deze besmetting kan gebeuren via roestige voorwerpen, straatvuil, aarde, uitwerpselen of stof. Vooral diepere wonden, zoals een wondje van een doorn of nagel zijn gevaarlijk. Om te voorkomen dat je tetanus krijgt is het belangrijk dat je van jongs af aan een vaccinatie tegen tetanus haalt.

Tetanus symptomen

Na besmetting met de tetanusbacterie kan het twee dagen tot enkele weken duren voordat de tetanus-symptomen merkbaar worden. Als eerste symptomen heb je vaak last van:

  • een strak gevoel om de mond
  • stijve kaakspieren
  • hoofdpijn

In een latere fase krijg je last van verkrampingen in de andere spieren in je lichaam. Dit kan zich uiteindelijk verspreiden tot je ademhalingsspieren, wat dodelijke gevolgen kan hebben.

Is er een kans dat je besmet bent met de tetanusbacterie en herken je de symptomen van tetanus? Ga dan zo snel mogelijk naar een arts voor de juiste medicatie.

Hoe werkt het tetanusvaccin?

Het tetanusvaccin bevat onschadelijk gemaakte stoffen van de tetanusbacterie en beschermt zo tegen de tetanusinfectie. Voor een goede bescherming zijn meerdere vaccinaties nodig. In Vlaanderen zijn alle vaccinaties tegen tetanus gratis, je betaalt enkel de consultatiekosten.

Op welke leeftijd moet je je laten vaccineren?

Vaccinatie tegen tetanus gebeurt volgens het basisvaccinatieschema:

  • Bij een leeftijd van 8 weken, 12 weken, 16 weken en 15 maanden krijgen kinderen een vaccin dat beschermt tegen zes infectieziekten: poliomyelitis, difterie, tetanus, pertussis, Haemophilus influenzae type b en hepatitis.
     
  • In het eerste leerjaar worden kinderen opnieuw ingeënt, deze keer met een vaccin dat beschermt tegen vier infectieziektes: poliomyelitis, difterie, tetanus en pertussis.
     
  • In het derde jaar secundair wordt een tweede herhalingsvaccin gegeven. Dit is het DTP-vaccin, dat beschermt tegen difterie, tetanus en pertussis.
     
  • Om ook tijdens je volwassen leven goed beschermd te zijn tegen tetanus wordt het aangeraden om het tetanusvaccin elke tien jaar te herhalen.

Reis je naar een land met slechte medische voorzieningen en/of hygiëne? Ook dan is het raadzaam om van te voren een vaccinatie tegen tetanus te halen (als het laatste vaccin vijf jaar of langer geleden is).

Ben je zwanger? Dan wordt geadviseerd om je onder andere te laten inenten tegen kinkhoest, dit is een combinatievaccin dat je ook direct beschermt tegen tetanus en difterie.

Ontdek welke vaccinaties jij nodig hebt

Wil je weten welke vaccinaties aan te raden zijn op een bepaalde leeftijd? Of ga je op reis en wil je weten welke reisvaccins je nodig hebt? Check het op www.wanda.be.

Deel dit artikel

Tags
Vaccin

Verder lezen

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

Blog

Raadpleeg je online gezondheidsgegevens op My Health Viewer

Op My Health Viewer, een nieuwe online toepassing die de ziekenfondsen ontwikkelden, kan je je gezondheidsgegevens nagaan. Ontdek meer.

Blog

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Ondanks alle inentingen is er slechts één vaccin verplicht, namelijk dat tegen kinderverlamming. Maar daar stop het niet: ook als volwassene kunnen sommige vaccinaties van belang zijn.

Blog

Vaccinaties: feiten en fabels

Over vaccinaties wordt er heel wat gezegd, maar welke info mogen we geloven? Aan de hand van vijf uitspraken helpen we enkele misvattingen de wereld uit.