Tanden laten trekken van A tot Z
Een tand laten trekken kan best spannend zijn. Lees hieronder hoe je je kan voorbereiden, of het pijn doet, wat je kan verwachten na het trekken van je tand en hoe je de genezing van de wond bevordert.
Waarom een tand laten trekken?
Er kunnen verschillende redenen zijn om een tand te laten trekken, dit zijn de meest voorkomende:
- De tand is aangetast door tandbederf of door een tandvleesontsteking.
- Er is niet voldoende ruimte voor al je tanden en kiezen. Er moet een tand of kies getrokken worden om meer plaats te maken. Soms stelt de orthodontist dit voor, vooraleer je kind met een beugel start.
- De tand staat scheef.
- Er zijn onherstelbare zenuwkanaalproblemen.
- Je tandarts beslist om wijsheidstanden preventief te trekken om zo problemen in de toekomst te voorkomen.
Je tandarts kan zelf je tand trekken of je doorverwijzen naar een kaakchirurg.
Hoe verloopt het trekken van een tand?
Het trekken van een kies of tand kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand. Ben je zwanger? Laat dit op voorhand aan je tandarts weten. Soms wordt de hoeveelheid verdoving aangepast.
Mag je eten voor de procedure?
Je mag gewoon eten voordat je een tand laat trekken. Het is zelfs verstandig om een lichte maaltijd te eten voor de procedure. Na het trekken van je tand kan je immers een paar uur niet eten. Alleen voor het trekken van wijsheidstanden onder volledige verdoving moet je nuchter zijn.
Mag je eten nadat je een tand hebt laten trekken?
Zolang de verdoving nog werkt, is het verstandig om niets te eten en geen warme dranken te drinken. Daarna eet je best koude of lauwe zachte gerechten en drink je koude dranken. Roken en alcohol drinken is te vermijden, want dat vertraagt de genezing van de wond.
Welke klachten kan ik hebben na het laten trekken van een tand?
Een paar uur na de behandeling is de verdoving uitgewerkt. Hierna zal de wond waarschijnlijk pijn doen. Het kan tien dagen duren voordat de wond helemaal genezen is. Je kan al preventief pijnstillers nemen, als de verdoving nog werkt. Vraag je tandarts welke pijnstillers je mag nemen.
Behalve pijn kan je last hebben van de volgende klachten na het trekken van een tand:
- Lichte koorts. Krijg je meer dan 39 ºC koorts, dan contacteer je best je tandarts.
- Een dikke wang. Verminder de zwelling door er ijs tegenaan te houden.
- De eerste 12 à 24 uur na het trekken van je tand kan de wond nog wat bloeden.
- Het kan moeilijk zijn om je mond te openen of om te slikken. Daarnaast kan je last hebben van keel- of oorpijn.
- Je mondhoeken kunnen pijn doen of er kunnen korsten op je mondhoek ontstaan. Je kan dit verhelpen met vaseline.
Een goede mondhygiëne bevordert het herstel. Poets je tanden dus goed en schrik niet als de wond een beetje begint te bloeden tijdens het poetsen.
Wordt tanden laten trekken terugbetaald?
Ben je verzekerd met de tandverzekering Dentalia Up? Dan krijg je een terugbetaling tot 1.250 euro per jaar voor technische behandelingen die de mondgezondheid verbeteren. De tandverzekering betaalt tot 80% terug als je jaarlijks op tandartscontrole gaat. Ging je het voorgaand jaar niet op tandartscontrole? Dan krijg je tot 50% terugbetaald.
Laat je je tanden trekken in het ziekenhuis? Dan worden de kosten van de ziekenhuisopname gedekt als je aangesloten bent bij een van onze hopitalisatieverzekeringen.
Op zoek naar een antwoord op je vragen?
Heb je een vraag over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je vindt een antwoord op de meest gestelde vragen op onze FAQ-pagina. Verder kan je ook onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.
Lees meer over tandverzekering
Helan Onafhankelijk ziekenfonds is verzekeringsagent (n° CDZ 5006c) voor ‘MLOZ Insurance’, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, (RPR Brussel, 422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). Bekijk de infofiche en de algemene voorwaarden. Het Belgische recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van het contract is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van Helan Onafhankelijk ziekenfonds of de Ombudsman van de Verzekeringen. Voor meer informatie over de aansluiting bij dit/deze product(en) kun je terecht bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.