Slechte luchtkwaliteit is ook grotere kans op hartinfarct
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is luchtvervuiling verantwoordelijk voor 4,2 à 4,5 miljoen extra sterfgevallen per jaar. Duitse onderzoekers tonen echter aan dat het veeleer om het dubbele gaat. Dat staat te lezen in het European Heart Journal.
8,8 miljoen doden
Geen 4, 2 à 4, 5, maar 8,8 miljoen doden door luchtvervuiling. Dat is het cijfer dat Duitse onderzoekers naar voor schuiven na hun onderzoek. Een studie met een nieuw model dat de interactie tussen verschillende pollutiebronnen, atmosferische processen, onze blootstelling aan vervuiling en de sterftecijfers beter in kaart brengt. De meeste sterfgevallen worden veroorzaakt door hart- en vaatziekten als hartaanvallen en beroertes. Luchtvervuiling kan de kans op een hartaanval namelijk versnellen voor hartpatiënten.
Ook in Europa
Eerdere studies gaven aan dat de luchtvervuiling het meeste slachtoffers eist in ontwikkelingslanden, maar ook dat plaatsen de Duitse onderzoekers in perspectief. In Europa is luchtvervuiling verantwoordelijk voor jaarlijks 800.000 overlijdens. Dat komt vooral door de combinatie van slechte luchtkwaliteit en een grote bevolkingsdichtheid. De onderzoekers pleiten er vooral voor om sneller over te schakelen op groene energiebronnen en ook de uitstoot van het verkeer, de industrie en de landbouw naar beneden te halen.
Ga niet joggen in de stad
Zowel cardiologen als milieudeskundigen werkten mee aan deze studie. Hun conclusie was duidelijk: elke toename van 10 microgram fijn stof per kubieke meter doet het risico op een hartinfarct in de volgende 24u met 2,8% stijgen. Een toename van 10 microgram stikstofdioxide per kubieke meter verhoogt de kans op een hartaanval met 5,1%.
Ban dieselauto’s uit de stad
Volgens de cardioloog halen mondmaskers weinig uit. Er is vooral nood aan drastische politieke beslissingen, zoals het bannen van dieselauto’s uit de stad. In Tokio zorgde dat verbod tussen 2003 en 2012 voor 44% minder fijn stof. Dat leidde dan weer tot 11% minder kans op sterfte door hart- en vaatziekten in vergelijking met een stad als Osaka, waar wel nog dieselwagens rondrijden.
Deel dit artikel
Verder lezen
Migraine: meer dan hoofdpijn alleen
Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.
De beste zorg bij dementie
Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.
5 x de vinger aan de pols
Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?
Gaan we straks bij Dokter Robot op consultatie?
Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde.