LED-verlichting: hou je ogen open voor de risico’s!
Tablets, gsm’s, smartphones, flatscreen tv’s …: allemaal maken ze gebruik van LED-verlichting. Nochtans is dat blauw getinte licht niet zonder gevaar voor onze gezondheid. De Hoge Gezondheidsraad doet enkele aanbevelingen.
Beschadigd netvlies en slaapproblemen
Een te hoge blootstelling aan led-verlichting kan het netvlies beschadigen en je biologische klok ontregelen, met slaapproblemen tot gevolg. Vooral ’s morgens vroeg en ’s avonds laat zijn deze risico’s het grootst. led-verlichting straalt namelijk een groter aandeel blauw licht uit dan natuurlijk zonlicht. Daardoor is het schadelijke effect ervan het grootst ’s ochtends en ’s avonds. Vooral jongeren en ouderen moeten oppassen met led-verlichting. Zij hebben een gevoeliger netvlies dat makkelijker blauw licht toelaat.
Adviezen van de Hoge Gezondheidsraad
- Laat kinderen jonger dan 8 jaar op het einde van de dag niet in de weer zijn met tablets of speelgoed met led-schermen.
- De industrie moet de hoeveelheid blauw led-licht zoveel mogelijk beperken, zeker bij schermen en nachtlampen voor de slaapkamer.
- Enkel led-lampen met de risicocategorieën 0 en 1 zouden verkrijgbaar mogen zijn voor het grote publiek.
- Elke led-lamp moet een etiket hebben met informatie over het aanbevolen gebruik, de risicogroepen, ...
Meer info!
Neem een kijkje op de site van de Hoge Gezondheidsraad.
Deel dit artikel
Tags
Preventie VeiligheidVerder lezen
Wat is een CO-vergiftiging?
Koolstofmonoxide (CO) is een geurloos giftig gas dat ontstaat bij de onvolledige verbranding van brandstoffen zoals aardgas, stookolie, benzine of hout.
Alles wat je moet weten over tekenbeten
Hier kom je meer te weten over teken. Waar vind je ze? Hoe herken je tekenbeten en hoe behandel je ze? En hoe zit het precies met de ziekte van Lyme?
Doe de test: heb jij gehoorschade?
Hier ontdek je waar je online kan testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren.
Alles wat je moet weten over zonnecrème
Waarom moet je zonnecrème gebruiken als je de deur uitgaat? En welke beschermingsfactor kies je best? We zetten dat en veel meer voor je op een rijtje.