Polymedicatie bij ouderen
Wanneer we ouder worden neemt de hoeveelheid medicatie die we moeten innemen vaak toe. Dit kan resulteren in polymedicatie, het dagelijks innemen van 5 of meer verschillende geneesmiddelen gedurende een langere periode. En dat is niet altijd zonder risico.
Enkele cijfers
Wat is polymedicatie en waarom is het gevaarlijk?
Polymedicatie, of polyfarmacie, is het langdurig gebruik van vijf of meer geneesmiddelen per dag. Zo’n intensief gebruik van medicatie kan tot gezondheidsproblemen leiden, vooral bij ouderen. Denk aan meer valpartijen, minder goed kunnen functioneren in het dagelijks leven, een cognitieve achteruitgang, spijsverteringsstoornissen, urine-incontinentie, meer ziekenhuisopnames en zelfs sterfte.
Wat zijn de risico’s?
-
De mogelijke bijwerkingen van de verschillende geneesmiddelen zorgen voor problemen, bovenop de symptomen van de aandoeningen. Vooral ouderen zijn door een verminderde werking van de nieren extra gevoelig voor bijwerkingen.
-
Sommige geneesmiddelen versterken of vernietigen elkaar in hun werking als ze samen worden gebruikt. Dat vergroot niet alleen het risico op bijwerkingen, maar neemt ook het nut van bepaalde medicatie weg.
-
De vorm, dosis of termijn van een geneesmiddel kan ongeschikt zijn voor een patiënt. Denk aan ouderen die druppels verkeerd tellen, of grote tabletten bij mensen met slikproblemen. De behandeling houdt dan meer risico’s dan voordelen in.
Bespreek je medicijngebruik minstens 1 keer per jaar met je huisarts. Dit is zeker belangrijk indien je geneesmiddelen neemt die door verschillende dokters werden voorgeschreven. Luister ten slotte ook goed naar je lichaam. Denk je dat jouw medicijnen bijwerkingen veroorzaken? Vertel dit dan aan je arts.
Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet
Het kan moeilijk zijn om een overzicht te bewaren over al die verschillende soorten medicatie. Merk je dat je moeite hebt om te onthouden welke geneesmiddelen je elke dag moet innemen? Dat je de verpakkingen en soorten pilletjes moeilijk uit elkaar kan houden? Ook hier kunnen je arts of apotheker je bij helpen:
- Ze kunnen een kalender voor je opmaken van de geneesmiddelen die je dagelijks moet innemen.
- De apotheker kan je medicijnen altijd in dezelfde verpakking stoppen zodat ze herkenbaar blijven.
- Je kan zelf een pillendoos gebruiken met een weekindeling, of een zogenaamd “medicijnalarm”. Dit geeft een melding wanneer je bepaalde medicatie moet innemen.
Vind je dat je té veel medicatie moet innemen of heb je moeite met het slikken van bepaalde pillen? Aarzel niet om ook zulke zaken met je huisarts te bespreken.
Hoe polymedicatie voorkomen?
Gelukkig bestaan er hulpmiddelen die artsen ondersteunen in de behandeling, zoals het globaal medisch dossier (GMD). Dit laat artsen toe om onder meer het geneesmiddelengebruik van een patiënt met elkaar te delen. Bijna 85% van de ouderen die minstens 5 geneesmiddelen langdurig gebruiken, beschikt over zo’n dossier.
Ook apothekers kunnen onderling informatie delen, aan de hand van het gedeeld farmaceutisch dossier. ¨Patiënten kunnen ook voor een huisapotheker kiezen om hun geneesmiddelengebruik op te volgen. Maar slechts 30% van de bestudeerde 75-plussers maakte hier gebruik van.
Een meer uitgebreide digitale informatiedeling tussen artsen en apothekers zal het geneesmiddelengebruik optimaliseren. De patiënt moet ook actief betrokken worden, zodat hij of zij begrijpt wat het doel is van de behandeling en waarom geneesmiddelen worden stopgezet.
Vragen over polymedicatie?
In veel gevallen veroorzaakt polymedicatie helemaal geen problemen. Heb je echter toch vragen over jouw medicatiegebruik of wil je meer gerustheid bij het gebruik van verschillende geneesmiddelen tegelijk? Dan staat je huisarts altijd voor je klaar met advies. Deze 7 vragen helpen je alvast op weg om het gesprek aan te gaan.
Laat je medicatiegebruik nakijken door je huisapotheker
Sinds 1 april 2023 kan je je medicatiegebruik laten nakijken en opvolgen door je huisapotheek.
Deel dit artikel
Tags
GeneesmiddelenVerder lezen
7 vragen over jouw medicatie
Ben je 75 jaar of ouder en neem je meerdere medicijnen? Stel jezelf dan deze 7 vragen.
Achter de schermen van Helan Zorgwinkel
Bij Helan Zorgwinkel vind je als Helan klant én mantelzorger een waaier aan hulpmiddelen, gericht op thuis- en woonzorg en revalidatie. Maar wie zit er achter de Zorgwinkel? We nemen je mee voor een kijkje achter de schermen.
Doelgerichte zorg: een nieuwe kijk op jouw zorg
Er waait een nieuwe wind door het zorglandschap. Niet de problemen van wie zorg nodig heeft moeten centraal staan, maar wel de levensdoelen. Dat is het model van de doelgerichte zorg.
Gebruik antibiotica verstandig
België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.