Blog

Rokende mama of papa: kinderen de dupe

In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen elke dag thuis in de sigarettenrook. De meeste ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Bovendien bestaan er heel wat misverstanden over roken in huis.

Tabaksrook: stille doder

Tabaksrook bevat maar liefst 7000 chemische stoffen. Van minstens 250 weten we zeker dat ze schadelijk zijn, 50 stoffen zijn kankerverwekkend. En niet enkel voor de roker zijn deze schadelijk, maar ook voor de omgeving.

Er zijn drie soorten rook:

  1. primaire rook (hoofdstroomrook): wordt geïnhaleerd door de actieve roker
  2. secundaire rook (zijstroomrook): komt uit de sigaret
  3. tertiaire rook: wordt uitgeblazen door de roker.

Er is ook nog de quaternaire stroom of zgn. ‘third-hand smoke’. In deze rook zit een cocktail aan giftige stoffen. Deze wordt opgenomen in zetels, kleding, stof, de vloer, de oppervlakte, … en dat zelfs lang nadat de sigaret gedoofd is. Deze vormt in de eerste plaats een bedreiging voor de gezondheid van ongeboren baby’s, peuters en kinderen. Hoe meer blootstelling gedurende de dag en doorheen de jaren, hoe groter het risico. En hoe kleiner de ruimte is, hoe geconcentreerder de rook.

Meerokende kinderen

  • Kinderen met rokende ouders zijn vaker ziek en hebben meer kans op problemen met de luchtwegen: bronchitis, chronische ademhalingssymptomen (hoesten, fluimen, piepen), meer longontsteking, een minder goede longfunctie en vertraagde longontwikkeling, astma die verslechtert, verkoudheden.
     
  • Terugkerende middenoorontstekingen en huidproblemen.
     
  • Ook de aderen van kinderen worden beschadigd door vroegtijdige veroudering. Dat heeft gevolgen op lange termijn: de kans op ernstige hartproblemen op latere leeftijd neemt toe.
     
  • Passief roken door zwangere vrouwen leidt tot grote risico’s voor het kind, o.m. een hogere kans op vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht.
     
  • Passief roken wordt ook geassocieerd met zwangerschapsproblemen.
     
  • Meeroken in de kinderjaren leidt tot verminderde fertiliteit, net als meeroken op volwassen leeftijd.

Misvattingen

Heel wat rokende ouders proberen al een inspanning te leveren door niet te roken in het bijzijn van hun kinderen. Ze gaan roken in de tuin, in een andere ruimte in het huis, onder de dampkamp of gaan consequent luchtverfrissers, luchtverversers of luchtreinigers gebruiken na het roken. Maar deze maatregelen, hoe goedbedoeld ook, halen niks uit:

  • De giftige deeltjes zijn heel klein en blijven makkelijk in de lucht hangen. En dat tot wel 5 uur nadat je gerookt hebt. Ze zijn er dus nog als je kinderen thuiskomen van school en je de rook al lang niet meer ziet.
     
  • Terwijl je rondloopt in huis, verspreid je de giftige deeltjes van de ene kamer naar de andere, ook al ben je niet meer aan het roken.
     
  • De giftige stoffen zetten zich vast op alles. Op je kledij, meubels, speelgoed, vloer,… Als kinderen hun jas aandoen, in de zetel ploffen of met hun speelgoed spelen, krijgen ze die stoffen binnen. Kleine kinderen kruipen bovendien rond en brengen vaak hun hand naar hun mond. Ook zo krijgen ze die giftige stoffen binnen.
     
  • Kinderen zijn heel gevoelig voor de giftige stoffen in tabaksrook, hun longen en afweersysteem zijn nog niet volgroeid, en ze hebben bovendien kleinere luchtwegen. Daardoor ademen ze sneller dan volwassenen, waardoor ze meer giftige stoffen opnemen.

Stoppen met roken: al gedacht aan een tabakoloog?

Goed idee, want een tabakoloog of rookstopspecialist zorgt dat je een grotere kans hebt om de sigaret definitief vaarwel te zeggen. Elk jaar heb je recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur groepsbegeleiding. Je kunt beide vormen van begeleiding met elkaar afwisselen.

Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je nog minder. Dat goedkopere tarief geldt ook voor jongeren tot en met 20 jaar. Lees meer over de terugbetaling van tabakologen en rookstopmiddelen.

Voor een erkende tabakoloog in je buurt: www. tabakologen.be

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Vapen

Voorlopig lijkt de e-sigaret een betere keuze dan de klassieke sigaret met tabak. Maar is ‘vapen’ wel zo veilig?

Blog

Stoppen met roken doe je niet alleen. Laat je begeleiden door een tabakoloog!

“Onze liefde is uitgedoofd. Ik ga verder met iemand anders.” Nee, het gaat niet over een stukgelopen relatie, maar over iemand die een beroep doet op een tabakoloog om te stoppen met roken. De Vlaamse overheid pakt uit met een nieuwe campagne om rookstopbegeleiding door tabakologen te promoten.

Blog

Stoppen met roken: voordelen en hulpmiddelen

In deze blogpost bespreken we de voordelen van stoppen met roken, welke hulpmiddelen er zijn en aan welke ontwenningsverschijnselen je je moet verwachten.

Blog

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Een glaasje cava tijdens de lunch, een paar pintjes op café of een glaasje wijn bij het avondeten. Maar wanneer ben je verslaafd? Ontdek het hier.