Osteopathie: de meest gestelde vragen gekraakt
In België is het beroep van osteopaat wel erkend maar niet gereguleerd door het RIZIV. Tegelijk zijn in ons land osteopaten de vaakst geconsulteerde niet-conventionele behandelaars. Voor welke klachten kan ik terecht bij een osteopaat? En hoe weet ik dat de osteopaat kwaliteitsvolle zorg aanbiedt? We vroegen het aan Inge Van den Bergh van de beroepsvereniging van Belgische osteopaten.
Wat is osteopathie?
Inge Van den Bergh: “Osteopathie is een persoonsgerichte zorgvorm die de hele persoon en zijn gezondheid bekijkt. Door manuele interventie in diagnose en behandeling kan de osteopaat je gezondheid en gezonde ontwikkeling ondersteunen om zo klachten te verlichten.”
Kan iedereen naar de osteopaat gaan?
Inge Van den Bergh: “Ja! Osteopathische zorg is toegankelijk voor iedereen, op elke leeftijd: baby's, kinderen, volwassenen, sporters, zwangere vrouwen en ouderen. De osteopaat past zijn zorg aan jouw specifieke noden aan.”
Voor welke klachten kan ik terecht bij een osteopaat?
Inge Van den Bergh: “Patiënten zoeken meestal osteopathische zorg voor klachten van het bewegingsapparaat, zoals lage rug- en nekpijn en ook zenuwpijnen.
Een osteopaat wordt ook geconsulteerd voor aandoeningen zoals:
Wat is het verschil tussen een osteopaat en een kinesitherapeut?
Inge Van den Bergh: “Kinesitherapie wordt voorgeschreven om te helpen bij het herstellen, verbeteren of behouden van de beweging en kracht van je lichaam. Vaak zijn er meerdere sessies nodig, op medisch voorschrift.
Osteopathie kijkt naar de patiënt als geheel en ondersteunt hem voor alle aspecten van gezondheid en gezonde ontwikkeling. Als het nodig is, verwijst de osteopaat je door naar andere zorgverleners. Voor een consultatie bij een osteopaat heb je geen voorschrift nodig.”
Is een osteopaat ook kinesist?
Inge Van den Bergh: “De meerderheid van de osteopaten in België hebben een vooropleiding als kinesitherapeut. Je kan niet met een kinesitherapievoorschrift bij een osteopaat terecht en daarom wordt de behandeling niet terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering.”
Waar vind ik een osteopaat?
Inge Van den Bergh: “Via de website osteopathie.be vind je een osteopaat die je kwaliteitsvolle zorg kan aanbieden.
Hier vind je osteopaten die lid zijn van de erkende beroepsvereniging en dus voldoen aan de volgende criteria:
De wettelijke ziekteverzekering betaalt osteopathie niet terug. Helan doet dat wel.
Deel dit artikel
Verder lezen
Gaan we straks bij Dokter Robot op consultatie?
Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde.
Nood aan een oogtest?
Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.
Praten met je dokter. Zo pak je het aan.
Een goede communicatie met je arts komt je gezondheid ten goede. Waarom? Dat legt Koen Pardon, professor aan de Vrije Universiteit Brussel en doctor in de klinische psychologie, graag uit.
Alles wat je moet weten over de perimenopauze
De menopauze wordt ten onrechte als ‘de overgang’ bestempeld. Want de eigenlijke overgang gaat er jaren aan vooraf, en heet de perimenopauze. Een onderbelichte fase waar veel vrouwen nochtans erg onder lijden.