De natuur als medicijn
Heb jij al ooit een bosbad genomen? Volgens die Japanse aanpak is het zonneklaar: de natuur heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Ook Benno Geertsma van Natuurpunt en het Netwerk Natuur en Gezondheid is daarvan overtuigd: “We willen de natuur naar de mensen brengen en de mensen naar de natuur.”
Benno Geertsma is één van de initiatiefnemers van het Netwerk Natuur en Gezondheid, een netwerk waar ook Helan lid van is. De missie van dit netwerk? “We willen een gezonde, groene leefomgeving voor iedereen. En daarom sporen we verschillende sectoren aan om de krachten te bundelen: de natuursector, de gezondheidssector, overheden, onderzoeksinstellingen, universiteiten…”, vertelt Geertsma.
“We willen meer natuur naar de mensen brengen. Denk bv. aan woonzorgcentra die hun bewoners laten genieten in een stiltetuin. Maar we willen de mensen ook meer de natuur in krijgen. Een concreet voorbeeld zijn de ‘biowalks’ in Nederland, waarbij mensen met diabetes met een gids de natuur in trekken. Na een half uur wandelen blijkt hun bloedsuikerspiegel al gedaald te zijn. Of huisartsen in Schotland, die hun patiënten een dosis natuur voorschrijven. Het zou geweldig zijn als dat ook in ons land kan.”
Meer en meer onderzoek
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat een groene leefomgeving een positieve invloed heeft op ons lichamelijk én geestelijk welzijn. Benno Geertsma: “Een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt heeft aangetoond dat activiteiten in de natuur het risico op een burn-out verkleinen. Want de natuur verlaagt onder meer je stresshormoon, hartslag, enz."
"De Universiteit Antwerpen heeft dan weer een leerstoel rond zorg en natuur opgericht, die aan praktijkgericht onderzoek zal doen. Dat is goed nieuws. Want het zou bijvoorbeeld nuttig zijn om te weten hoeveel groen we nu precies nodig hebben voor een positief gezondheidseffect. En welk soort groene leefomgeving het beste past bij welke doelgroep. Zo meet een Nederlands ziekenhuis de impact van een speciale chemotuin op mensen met kanker. Die resultaten zijn belangrijk om een wetenschappelijk onderbouwd gezondheidsbeleid uit te stippelen.”
Groene wachtkamers en zorgtuinen
Ook in Vlaanderen trekken meer en meer zorginstellingen die groene kaart. “In het AZ Sint-Lucas in Brugge hebben ze bv. een wachtkamer in de natuur. Wie moet wachten op zijn doktersafspraak, kan een wandelingetje in het groen maken”, vertelt Geertsma. “Een woonzorgcentrum in Dessel heeft dan weer een zorgtuin aangelegd om bewoners en hun familieleden tot rust te laten komen in een groene omgeving.”
Op zogenaamde ‘biowalks’ trekken mensen met diabetes met een gids de natuur in. Na een half uur wandelen blijkt hun bloedsuikerspiegel al gedaald te zijn.
Aanzetten tot actie
"Met het Netwerk Natuur en Gezondheid willen we aanzetten tot actie, via concrete cijfers en bruikbare partners. Dat zal steeds meer z’n vruchten afwerpen. Zo reikt het Agentschap Natuur & Bos dit jaar voor het eerst subsidies uit om projecten rond natuur en gezondheid op te starten. Dat stemt me hoopvol over ons ideaalbeeld: een toekomst waarin iédereen vlot toegang heeft tot een portie deugddoende natuur.”
Elke dag een half uur natuur?
Check onze wandeltips en ontdek je wandeltype in onze test.
Deel dit artikel
Verder lezen
Op zoek naar dat vakantiegevoel
We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?
Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren
Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.
Weet wat je zweet
In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!
Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!
Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.