En ze leefden nog lang en gezond
Prof. émérite Dr. Reginald Deschepper
medisch antropoloog en auteur
Wist je dat het vooral onze levensstijl is die onze gezondheid bepaalt? En daar moet je geen spectaculaire dingen voor doen. Je kan op elke leeftijd de kans vergroten dat je op een prettige manier de kaap van honderd jaar haalt. Hoe houd je je lichaam en brein zo lang mogelijk in topvorm? Reginald Deschepper zet je op weg.
Tips voor elke leeftijd:
Twintigers
Investeer nu in later
Reginald Deschepper: “Focus niet alleen op geld verdienen maar investeer ook in je lichaam en brein: zo bouw je een gezondheidskapitaal op dat later dubbel en dik rendeert.”
Bouw spiermassa op
Bouw nu aan een fit, lenig en gespierd lichaam en je legt de perfecte basis om gezond en fit ouder te worden. Pas wel op met contactsporten zoals voetbal of boksen: bescherm je hoofd tegen schokken.
Slaap genoeg
Blootstelling aan blauw licht laat op de avond verstoort je bioritme en je metabolisme. Leg voor een goede nachtrust je smartphone een uur voor bedtijd weg.
Eet zeker ook iets vers
Ultrabewerkte voeding beperken en vaker kiezen voor verse voeding zonder te veel suiker kan het verschil maken. Vezels in fruit en groenten dragen bij tot een gezond microbioom. Je oudere zelf zal je dankbaar zijn als je daar nu al een beetje op let.
Onze gezondheid is 20% genen en 80% levensstijl.
Gezonde tips voor dertigers
Let op je work-lifebalans
Reginald Deschepper: “Het is druk-druk-druk met je carrière en gezin. Toch is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, ook als je weinig tijd hebt.”
Onderbreek zitten
Een zittende job? Las elk halfuur wat beweging in: ga met de trap, doe een paar push-ups of squats, ... En probeer een paar keer per week wat intensiever te bewegen. Weinig tijd om te sporten? Het resultaat van 6 minuten HIIT, of High Intensity Interval Training, is vergelijkbaar met 1,5 uur fietsen.
Eet lekker en gezond
Een gezonde gewoonte is om vooral plantaardig te eten, met volwaardige granen, fruit, olijfolie, bonen, peulvruchten, noten, en af en toe vis. En als je er een gewoonte van maakt om bv. tussen 20u 's avonds en 8u 's morgens niets meer te eten, komt je lichaam 's nachts echt tot rust.
Leer omgaan met stress
Stress is er altijd. Belangrijk is: hoe ga je ermee om? En hoe snel kan je ontstressen? Een dagelijkse wandeling in de natuur, een warm bad of een yogales helpen je om te ontspannen.
Tips voor veertigers
Vernieuw
Reginald Deschepper: “Als veertiger sta je middenin het leven. En dan is het een goed idee om komaf te maken met oude ballast en ruimte te maken voor vernieuwing.”
Laat de zon in je ochtend
's Morgens naar buiten gaan voor wat zon- of daglicht is goed voor je bioritme, je slaap én voor de aanmaak van vitamine D, waar veel mensen een tekort aan hebben.
Adem je gezond
Ademhalingsoefeningen helpen bij acute stress, opvliegers of onrust. Veel mensen ademen te vaak of op de 'foute' manier. Laat je begeleiden door een tool, app of wearable.
Daag je brein uit met iets nieuws
Leer gitaar, piano of een ander instrument spelen. Leer een nieuwe taal of start met een sport zoals padel, waarbij reactiesnelheid en coördinatie belangrijk zijn.
Gezond als vijftiger
Uit je comfortzone
Reginald Deschepper: “Men zegt soms dat vijftig de leeftijd is waarop je allerlei kwaaltjes begint te krijgen en dat 'die erbij horen'. Maar dat hoeft
niet zo te zijn. Voor vijftigers maakt levensstijl nu écht het verschil.”
Stop niet met sporten
Behoud of verbeter je conditie met wandelen, zwemmen, fietsen, ... Mannen én vrouwen hebben baat bij extra krachttraining. Daag jezelf gerust uit. Naarmate je ouder wordt, ga je sneller achteruit als je stopt met bewegen dan als je jonger bent. En terug opbouwen wordt moeilijker.
Meer gezonde vetten en gefermenteerde voeding
En minder verzadigde vetten zoals vlees en gefrituurd eten. Gezonde vetten vind je o.a. in vette vis, olijven of noten. Bij oudere mensen verandert het microbioom vaak in negatieve zin. Optimaliseer dus je microbioom met prebiotica (vezels in volkorenproducten, groenten en fruit) en probiotica (gefermenteerde voeding: yoghurt, zuurkool, kimchi ...).
Stresseer je lichaam met koude en warmte
Bewust lichte schade toebrengen (hormesis) beschermt je lichaam en brein tegen veroudering en achteruitgang. Dat kan door bijvoorbeeld koud te douchen. En regelmatig een sauna nemen, is goed voor je hart.
Op en top gezond, na je 65ste
Actief op rust
Reginald Deschepper: “Je mág het kalmer aan doen maar blijf vooral actief, leer nieuwe dingen en verzorg je sociale contacten. Je evenwicht, je spieren en je geheugen beginnen achteruit te gaan, maar je levensstijl kan dat vertragen. Volg dus ook de tips voor de jongere leeftijdsgroepen. En weet dat je verminderde fitheid op elke leeftijd kan terugdraaien: dat lukt zelfs bij 90-jarigen in een verzorgingstehuis.”
Ga dansen
Het is een plezierige en sociale activiteit die je lichaam fit houdt, je geheugen, coördinatie en evenwicht verbetert en de kans op depressie vermindert. En dan is er nog het positief effect van muziek.
Voorkom vallen
Een derde van thuiswonende 65-plussers valt minimaal eens per jaar. Op deze leeftijd leidt een val makkelijker tot breuken en dat heeft helaas een impact op je zelfstandigheid. Wees dus voorzichtig: gebruik de trapleuning, vermijd plekken waar je kan uitglijden, en zet in op valpreventie.
Blijf sociaal en geef je leven zin
Doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, volg een cursus of adopteer een kat of hond uit het asiel. Want ook (huis)dieren gaan eenzaamheid tegen én ze geven je gezondheid een boost.
Deel dit artikel
Tags
Levensstijl Ouder wordenVerder lezen
Hulpmiddelen op maat? Laat je bijstaan door een bandagist
Laat je bijstaan door een bandagist en vind de oplossing die bij je past.
Waarom betalen we elk jaar een zorgpremie?
Elk jaar betalen ongeveer 4,5 miljoen Vlamingen een zorgpremie aan hun zorgkas. Maar waar gaat dat bedrag nu precies naartoe? Met die zorgpremies verbeteren ze de levenskwaliteit van meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen.
Een gezond gewicht. Meer dan je BMI.
Het BMI, of de Body Mass Index, was lange tijd hét criterium om na te gaan of je gezond bent of niet. Maar een gezond gewicht zit in zoveel meer factoren dan alleen je BMI.
Tournée Minérale: een maand zonder alcohol
In februari is het zover: Tournée Minérale kondigt zich weer aan. De campagne van De Druglijn blaast dit jaar zes kaarsjes uit! Doe jij (opnieuw) mee?