Gehoorverlies: niet alleen als je ouder bent
Geven we onze oren te weinig aandacht? Gehoorverlies erkennen en de stap zetten naar een Neus-keel-oorarts of audioloog lijkt voor velen nog ver, terwijl het volkomen normaal zou moeten zijn. NKO-arts Prof. Vincent Van Rompaey zet enkele feiten op een rijtje.
1. Verschillende vormen
Er bestaan verschillende vormen van gehoorverlies. Maar ook met een normaal gehoor kan je problemen ervaren met spraak verstaan. Bijvoorbeeld in een rumoerige omgeving: het zogenaamde cocktailparty effect. Je bent op een feestje, de muziek staat luid en je krijgt moeilijkheden om een onderscheid te maken tussen het gesprek en achtergrondlawaai. Bij sommige mensen kan het cocktail-party effect een eerste teken zijn van gehoorverlies. “Er zijn ook mensen met een normaal gehoor die toch last hebben van het cocktailparty effect.”
2. Baby's, tieners en senioren
Gehoorverlies kan iedereen overkomen. Het kan in je DNA zitten, je kan een beroep uitoefenen waar veel lawaai is, een infectie oplopen die je gehoor beschadigt of gewoon ouder worden. Baby’s krijgen na de geboorte een neonatale screening van Kind en Gezin om na te gaan of alles in orde is met hun gehoor. Op schoolgaande leeftijd worden kinderen gescreend door het CLB en nadien stopt het vaak. En daar zit het probleem. Mensen gaan rond hun 50 jaar routinematig naar de huisarts om bv. na te gaan of hun cholesterol in orde is, maar aan het gehoor wordt vaak niet gedacht. Een gehoorscreening zou daar perfect bij horen om zo vroeg mogelijk na te gaan of er gehoorverlies is, en om tijdig en gepast in te grijpen. Gehoorverlies op lange termijn is ook een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van dementie. Daarom is het belangrijk om op middelbare leeftijd na te gaan of er een mild of ernstig gehoorverlies is. Want bij een ernstig gehoorverlies is het risico op het ontwikkelen van dementie 5 keer groter tegenover normaal horende mensen.
3. Sociaal isolement
Mensen die aan gehoorverlies lijden en daar nog niets aan hebben gedaan, kunnen neer-slachtig worden. Ze houden zich uit gesprekken omdat ze niet kunnen volgen. “Gehoorverlies zou uit de taboesfeer moeten komen. Je gaat wel jaarlijks naar de tandarts of laat je ogen testen, dus waarom niet naar de NKO-arts om je oren te laten testen? Zeker vanaf een bepaalde leeftijd is dit zinvol.” Gehoorverlies is behandelbaar. Vandaag wordt er steeds meer aandacht besteed aan het esthetisch aspect van hoorapparaten, om ze zo klein mogelijk te houden. Maar het is belangrijk dat mensen erkennen dat zij een gehoorprobleem hebben en de stap zetten naar een NKO-arts.
4. Oren reinigen
Neen. Je hoeft zeker niet dagelijks je oren te reinigen, want eigenlijk hebben we nood aan het oorsmeer dat we produceren. Het oorsmeer zorgt voor een bescherming van de gehoorgang tegen bacteriën en schimmels. Je oren te veel reinigen kan voor infecties zorgen. Je moet enkel het oorsmeer aan de buitenkant van je oor verwijderen. Diep in je oren ga je best niet. Aan de ene kant kan je een oorstop dieper in je gehoorgang duwen en aan de andere kant verwijder je de beschermlaag, waardoor je meer risico’s hebt op infecties.
5. Jouw ziekenfonds
Via je ziekenfonds krijg je een terugbetaling voor een gehoortest en de consultatie bij een NKO-arts. Als het medisch bewezen is dat je nood hebt aan een hoorapparaat is er ook een tussenkomst van je ziekenfonds.
Met de Preventiebonus van Helan krijg je tot 25 euro korting op oordopjes in Helan Zorgwinkel. En 15% korting op de aankoop van op maat gemaakte oordoppen bij Lapperre.
Deel dit artikel
Tags
GehoorVerder lezen
Hoorapparaten: van werking tot prijzen
Kiezen voor een hoorapparaat kan je leven aangenamer maken. Wij spraken met Ivan Dierickx, audioloog bij Lapperre.
Hoorapparaat kopen
Weet je niet goed wat voor soort hoortoestel voor jou geschikt is? Op deze 4 zaken moet je zeker letten wanneer je voor het eerst een hoorapparaat koopt.
Doe de test: heb jij gehoorschade?
Hier ontdek je waar je online kan testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren.
Schade aan je oren: de symptomen
Wat zijn de symptomen van gehoorschade? Leer ze te herkennen, en investeer in gehoorbescherming, om oorsuizen of schade aan je oren te voorkomen.