Hoe gehoorschade voorkomen?
Voorkom gehoorschade door luide muziek op festivals en concerten, of door naar muziek te luisteren met oortjes. Investeer in goede oordoppen of oorkappen. Ontdek hier meer tips om je oren te beschermen.
Meer dan oorsuizen en slecht horen
We weten intussen bijna allemaal dat blootstelling aan te hoge geluidsvolumes kan leiden tot gehoorschade. We koppelen de schade meestal aan slechthorendheid, oorsuizen of overgevoeligheid aan geluid. Maar ook onze algemene gezondheid ondervindt gevolgen. Een verhoogde hartslag, slaapstoornissen, duizeligheid en concentratieproblemen horen ook thuis in het rijtje.
Slecht horen heeft ook vaak een impact op sociale situaties. Het wordt moeilijk om vlotte gesprekken te hebben en bijgevolg sociaal contact te onderhouden. Dat kan op zijn beurt leiden tot vereenzaming en soms zelfs tot negatieve buien en depressies.
Het lijkt onbelangrijk, maar muziekbeleving voor iemand met gehoorproblemen is niet hetzelfde. Bepaalde tonen doen pijn en zorgen ervoor dat je niet kan genieten van wat voor jou ooit zo ontspannend was. Muziek niet meer beleven zoals vroeger is een ding, geluid uit je omgeving opvangen is soms cruciaal voor je veiligheid. Net zoals bij dieren helpt ons gehoor om bepaalde situaties in te schatten. Niet in het minst in verkeerssituaties.
5 tips om je oren te beschermen
Dit alles kun je echter vermijden. Door je oren te sparen. Daarom enkele tips én een checklist voor je naar een festival of concert vertrekt:
- Sta tijdens een concert, een festival of in een discotheek op minimaal vijf meter van de luidsprekers.
- Gebruik zo vaak mogelijk gecertificeerde oordopjes. Ga je heel vaak naar een concert of festival, kies dan voor op maat gemaakte oordoppen. Helan ondersteunt je keuze, en biedt dankzij het Voordelenpakket korting bij specialist Lapperre en een terugbetaling bij alle audiciens.
- Gun je oren ook eens een rustmoment. Om het uur een kwartiertje, dat verdienen ze wel.
- Na een lange periode op een lawaaierige locatie hebben je oren 24 uur ‘rust’ nodig, afgesloten van het lawaai.
- Ben je een fan van MP3’s? Kies dan eerder voor een koptelefoon dan voor oortjes en zet het volume nooit op het maximum (hoogstens 60% van het maximum volume).
Bescherm je oren met oordoppen of oorkappen
Laat de hoge decibels je gehoor niet (verder) beschadigen en gebruik degelijke oordoppen of oorkappen.
Ook oordoppen op maat zijn een prima oplossing. Laat je niet afschrikken door de prijs: Helan voorziet een terugbetaling en korting bij Lapperre.
Deel dit artikel
Tags
GehoorVerder lezen
Hoorapparaten: van werking tot prijzen
Kiezen voor een hoorapparaat kan je leven aangenamer maken. Wij spraken met Ivan Dierickx, audioloog bij Lapperre.
Hoorapparaat kopen
Weet je niet goed wat voor soort hoortoestel voor jou geschikt is? Op deze 4 zaken moet je zeker letten wanneer je voor het eerst een hoorapparaat koopt.
Doe de test: heb jij gehoorschade?
Hier ontdek je waar je online kan testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren.
Schade aan je oren: de symptomen
Wat zijn de symptomen van gehoorschade? Leer ze te herkennen, en investeer in gehoorbescherming, om oorsuizen of schade aan je oren te voorkomen.