Schade aan je oren: de symptomen
Hoe sneller je gehoorproblemen vaststelt, hoe sneller de schade behandeld of hersteld kan worden. Wat is gehoorschade nu juist? Hoe herken je de symptomen zo snel mogelijk? En welke soorten schade aan je oren bestaan er?
Indicatoren van gehoorschade
- Je hebt moeite om een gesprek te volgen in een lawaaierige omgeving.
- Je vindt dat je gesprekspartner te stil praat.
- Je vindt het moeilijk om bepaalde medeklinkers van elkaar te onderscheiden.
- Je hebt moeite om gewone telefoongesprekken te voeren.
- Je zet het geluid van de televisie steeds harder.
- Je hoort voortdurend een geluid of gefluit op de achtergrond.
Herken je jezelf in deze situatie(s)? Neem dan contact op met je huisarts. Hij zal een gehoortest aanvragen bij een neus-keel-oorarts of een audioloog.
Gesuis of gefluit
Bij oorsuizen (Tinnitus) neem je een fluittoon, een geruis, een gezoem, een achtergrondgeluid of een gepiep in één van de oren of in allebei de oren waar. Het is een geluid dat alleen de persoon zelf kan waarnemen. Het kan zijn dat het overgaat, maar in bepaalde gevallen blijft het achtergrondgeluid of het gefluit altijd hoorbaar, wat natuurlijk heel onaangenaam is.
Een van de oorzaken van Tinnitus is blootstelling aan lawaai: een concert, een oorverdovend geluid of een ander gehoortrauma. Onder de naam 'de Tuut van Tegenwoordig' bestaat er nu een webplatform over tinnitus en gehoorschade. Je leest er meer over in onze blog.
Hyperacusis
Personen met Hyperacusis zijn extreem gevoelig voor omgevingsgeluiden. Ze ervaren bepaalde geluiden als pijnlijk, irritant of ondraaglijk, ook al zijn ze voor andere personen helemaal niet storend. Voorbeelden van zo'n storende geluiden zijn het geluid van een zuiginstallatie, het tikken van een klok, ...
Het is een aandoening die op elke leeftijd kan opduiken, die meestal chronisch is en vaak gepaard gaat met een gegons in de oren en een vorm van gehoorverlies. De oorzaken zijn onbekend. Eén van de mogelijke bronnen zou de blootstelling aan krachtige geluiden zijn.
Bescherm je oren met oordoppen of oorkappen
Laat de hoge decibels je gehoor niet (verder) beschadigen en gebruik degelijke oordoppen of oorkappen.
Ook oordoppen op maat zijn een prima oplossing. Laat je niet afschrikken door de prijs: Helan voorziet een terugbetaling en korting bij Lapperre.
Deel dit artikel
Tags
GehoorVerder lezen
Hoorapparaten: van werking tot prijzen
Kiezen voor een hoorapparaat kan je leven aangenamer maken. Wij spraken met Ivan Dierickx, audioloog bij Lapperre.
Hoorapparaat kopen
Weet je niet goed wat voor soort hoortoestel voor jou geschikt is? Op deze 4 zaken moet je zeker letten wanneer je voor het eerst een hoorapparaat koopt.
Doe de test: heb jij gehoorschade?
Hier ontdek je waar je online kan testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren.
De Tuut van Tegenwoordig over gehoorschade
Nogal wat jongeren worden geconfronteerd met gehoorschade. Wanneer Bert Lecomte zelf werd geconfronteerd met oorsuizen, besloot hij de Tuut van Tegenwoordig op te richten.