Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is
Gedurende de eerste 18 jaar van ons leven krijgen we vaccinaties tegen wel 12 verschillende ziektes. Zo krijgen we inentingen tegen: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, rodehond, hepatitis B, enzovoort. Ondanks al deze inentingen is er slechts één vaccin verplicht, namelijk dat tegen kinderverlamming of poliomyelitis. Maar daar stopt het niet: ook als volwassene kunnen sommige vaccinaties van belang zijn.
Waarom vaccineren?
Het is erg belangrijk om van kinds af aan alle voorgeschreven inentingen toegediend te krijgen. Waarom? Met behulp van deze de vaccinaties krijg je namelijk een verzwakte vorm van het virus of de bacterie toegediend. Door deze stoffen vòòr de potentiële uitbraak van deze ziektes toegediend te krijgen, gaat je lichaam antistoffen produceren en ben je veel beter gewapend tegen ziektekiemen.
De adviezen rond vaccinaties worden regelmatig bijgestuurd door de Hoge Gezondheidsraad. Zij zijn het doorgeefluik tussen het beleid en de wetenschappelijke wereld op het vlak van de volksgezondheid. Zoals recent bijvoorbeeld, werd aangeraden om ook jongens te laten vaccineren tegen het Humaan Papillomavirus. Recent onderzoek toonde immers aan dat het virus niet alleen baarmoederhalskanker veroorzaakt. De besmetting kan ook leiden tot bv. peniskanker, anuskanker en keelkanker.
Vaccineren stopt niet na je kinderjaren
Voor sommige ziektes ben je slechts voor een beperkte periode beschermd. Zo kan je je jaarlijks voor de griep laten inenten. Dit wordt vooral aangeraden voor mensen vanaf 50 jaar en risicopersonen. Daarnaast dien je difterie en tetanus om de 10 jaar te laten vernieuwen, al is dit niet verplicht.
Sinds 2013 worden zwangere vrouwen aangeraden om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. Ook personen die vaak in contact zullen komen met de baby, worden aanbevolen zich te laten vaccineren. Kinkhoest kan bij zuigelingen immers voor ernstige complicaties zorgen, zoals een ademhalingsstilstand of zelfs een overlijden. Tijdens de zwangerschap kan de besmetting ook leiden tot een vroegtijdige bevalling.
Plan je binnenkort een verre reis? Dan is het een goed idee om je te informeren naar de gezondheidsadviezen voor jouw vakantiebestemming. Een reisvaccin is vaak een doeltreffende en langdurige bescherming. Jouw huisarts kan je er meer over vertellen. Doe dit tijdig, want sommige vaccinatieschema’s nemen weken tot maanden in beslag.
Mazelen in opmars
Wereldwijd zagen we een forse opmars van de mazelen. Deze opmars is te wijten aan een vals gevoel van veiligheid. Dit is deels ontstaan na de jaren ‘80, toen de ziekte bijna verdwenen bleek te zijn. Vele ouders vonden het niet meer nodig om hun kinderen te vaccineren, met de gekende gevolgen.
Link met bepaalde aandoeningen?
Bovendien zijn er heel wat ouders die schrik hebben door het ongefundeerde nieuws dat via media en internet verspreid wordt: daarin wordt vaak de link gelegd tussen bepaalde aandoeningen en vaccinaties. Het gaat daarbij vaak om ziektes waarvan we de oorzaak (nog) niet weten. Sommige ouders weigeren daarom hun kinderen te vaccineren. Zo werd er bijvoorbeeld een onterecht verband gelegd tussen het vaccin tegen mazelen en het ontstaan van autisme.
Check zelf je vaccinaties
Twijfel je of je alle nodige vaccinaties in het verleden gekregen hebt? Dat kun je zelf online nakijken via de overheidssite Mijngezondheid.belgie.be.
Bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen kun je gratis een vaccinatieschijf opvragen; een handige wijzer om te weten welke vaccins je op welke leeftijd moet krijgen. Dit kan door te mailen naar brochures@mloz.be (tot 25 exemplaren). Vraag zeker ook advies aan je huisarts. Hij/zal zal beslissen of je inhaalvaccinaties nodig hebt.
Je vaccinaties deels terugbetaald
Als lid van Helan krijg je bij alle soorten vaccinaties een terugbetaling.
Deel dit artikel
Tags
VaccinVerder lezen
Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren
Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.
Raadpleeg je online gezondheidsgegevens op My Health Viewer
Op My Health Viewer, een nieuwe online toepassing die de ziekenfondsen ontwikkelden, kan je je gezondheidsgegevens nagaan. Ontdek meer.
Dit moet je weten over het tetanusvaccin
Lees meer over deze gevaarlijke infectieziekte en ontdek op welke leeftijd je het tetanusvaccin moet halen.
Vaccinaties: feiten en fabels
Over vaccinaties wordt er heel wat gezegd, maar welke info mogen we geloven? Aan de hand van vijf uitspraken helpen we enkele misvattingen de wereld uit.