artificiële intelligentie en gezondheid
Blog

Artificiële intelligentie: een meerwaarde voor je gezondheid

Een app die je huidvlekjes controleert. Een algoritme dat een beroerte voorspelt. Het klinkt wereldvreemd, maar het is werkelijkheid. Artificiële intelligentie verovert onze gezondheidszorg en dat is – ondanks alle uitdagingen – een goede zaak, zeggen experts.

Artificiële intelligentie (AI) is een breed begrip. Samengevat gaat het om slimme systemen die het menselijke brein imiteren. Ze leggen verbanden, nemen beslissingen, schieten in actie. Maar die kunstmatige hersensets gaan nog een stap verder dan de mens. Ze kunnen miljoenen gegevens tegelijk analyseren. En oplossingen creëren waar we zelf nooit waren opgekomen.

Patronen en valkuilen

“Artificiële intelligentie is sterker dan wij in het herkennen van patronen in grote hoeveelheden data”, zegt Tom Braekeleirs, expert op het vlak van digitale transformatie in de gezondheidszorg.

AI wordt dan ook al jaren succesvol ingezet in de radiologie. Om tumoren op te sporen in scans, bijvoorbeeld. Maar ook om geneeskunde te personaliseren en pandemieën te voorkomen. De technologie evolueert razendsnel en de mogelijkheden zijn immens. Dat is goed nieuws, voor de arts en patiënt.

“Neem nu de chatbot Bingli. Die stelt je vragen vóór je consultatie bij de huisarts, zodat die niets over het hoofd ziet. Want onze hersenen sturen ons meestal in de richting van een gekend patroon. ‘Cognitive bias’, heet dat. Dat is een valkuil. Als de wachtzaal vol met kuchende mensen zit, en de dokter heeft die dag al een paar keer bronchitis vastgesteld, dan is de kans groot dat die ene persoon met covid niet herkend wordt. AI heeft die cognitieve vooringenomenheid niet. Dat leidt tot betere beslissingen.”

Gezondheidsgeletterdheid

Volgens Braekeleirs zullen we in de toekomst veel meer van dat soort beslissingsondersteunende AI-tools zien in de zorg. Technologieën die de dokter niet vervangen, maar bijstaan. Bij het stellen van diagnoses. Bij het screenen van patiënten. Bij het uitvoeren van routinetaken, zodat er tijd vrijkomt voor zorgtaken die écht een verschil maken. Tegelijk ondersteunt AI ook de patiënt. Via apps en wearables kan je je gezondheid opvolgen.

“Met SkinVision kan je zelf je moedervlekken checken. En FibriCheck houdt je hartritme in de gaten. Dat kan helpen om gezondere keuzes te maken en de lange wachttijden bij specialisten weg te werken. Op voorwaarde dat we inzetten op gezondheidsgeletterdheid, zodat mensen die data juist interpreteren”, aldus Tom Braekeleirs.

(On)menselijk

Zal AI op termijn de dokter vervangen? Zo’n vaart zal het niet lopen.

Tom Braekeleirs: “Ik geloof niet in het doembeeld dat artificiële intelligente de arts zal vervangen. In het medische is het menselijke zo belangrijk. Het totaalplaatje van de patiënt bekijken, luisteren naar je buikgevoel, slecht nieuws op een gepaste manier brengen: AI kan dat niet. Tussen patiënt en machine moet altijd een mens blijven staan. Maar als AI zowel de patiënt als de arts kan helpen om meer gefundeerde beslissingen te nemen, waarom zouden we het dan niet doen?”

Henk van der Molen, AI-specialist bij SkinVision:

“Met SkinVision kan je zelf je vlekjes controleren. Je maakt een foto en dertig seconden later weet je of je een arts moet raadplegen. De app stelt dus geen diagnose, maar bepaalt het risico.”

Wil je de SkinVision-app gratis gebruiken? Dankzij het Helan voordeel betaal je geen jaarabonnement van 50 euro, en kan je de app kosteloos downloaden.

Helan voordeel

Medische apps in de kijker

Check de beste apps voor je gezondheid

Bekijk gezondheidsapps

Deel dit artikel