Blog

Zo kan jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

In België worden antibiotica te vaak voorgeschreven. In het geval van een ernstige infectie kunnen ze levens redden, maar te vaak worden ze gebruikt voor infecties die je lichaam ook zelf de baas kan.

Antibiotica kunnen vervelende bijwerkingen hebben, overmatig gebruik kan bovendien tot antibioticaresistentie leiden. Het is daarom belangrijk dat antibiotica niet te snel voorgeschreven worden. Lees hieronder hoe antibiotica werken, welke soorten antibiotica er zijn, wat de mogelijke bijwerkingen van antibiotica zijn en wat jij kan doen om antibioticaresistentie te voorkomen. 

Wanneer zijn antibiotica effectief? 

Antibiotica zijn stoffen die ervoor zorgen dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen of die bacteriën doden. Ze helpen dus niet tegen virussen, zoals griep, verkoudheid, acute bronchitis, COVID-19 of Respiratoir syncytieel virus (RSV, een virus dat veel bij zuigelingen voorkomt). 

Antibiotica zijn alleen effectief tegen bacteriële infecties. Daarom kunnen ze worden voorgeschreven bij bacteriële meningitis, bacteriële longontsteking, wondinfecties of bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Antibioticabehandeling kan ook voorgeschreven worden om bepaalde vormen van oorontsteking of keelontsteking te behandelen.

Verschillende soorten antibiotica

Er zijn twee soorten antibiotica. Alleen een arts kan bepalen of antibiotica nodig zijn en welke soort antibiotica jij nodig hebt

  • Smalspectrumantibiotica: antibiotica die zo ontwikkeld zijn dat ze slechts een beperkt aantal bacteriën doden. Als je arts precies weet welke bacterie jouw ziekte veroorzaakt dan schrijft hij een smalspectrumantibioticum voor.
     
  • Breedspectrumantibiotica: antibiotica met een bredere werking. Deze soort antibiotica doodt ook nuttige of onschadelijke bacteriën. Als hij niet met zekerheid kan zeggen welke bacterie je ziek maakt of als er meerdere ziekteverwekkers in het spel zijn, dan schrijft hij een breedspectrumantibioticum voor.

Gebruik antibiotica altijd correct

Heeft je arts jou antibiotica voorgeschreven? Neem deze dan altijd volgens de voorschriften in. Maak de behandeling volledig af en respecteer de dosissen en tijdstippen. Als je dit niet doet, is de antibiotica minder doeltreffend.

Wat is antibioticaresistentie?

Te vaak en onnodig antibiotica gebruiken kan bovendien leiden tot antibioticaresistentie. Dit betekent dat bacteriën die we nu bestrijden met antibiotica ongevoelig worden voor antibiotica, waardoor deze ziektes moeilijker te genezen zijn of zelfs fataal kunnen worden.

Antibioticaresistentie zorgt er ook voor dat veel behandelingen gevaarlijker worden. Bij operaties, maar bijvoorbeeld ook bij chemotherapie, spelen antibiotica een belangrijke rol in het voorkomen van infecties.

Antibioticaresistente: een wereldwijd probleem

Het probleem van antibioticaresistentie is wereldwijd: alleen al in Europa sterven naar schatting zo’n 25.000 mensen per jaar door resistentie aan antibiotica. 

Om te voorkomen dat de antibioticaresistente verder toeneemt, is het essentieel dat het antibioticagebruik afneemt. België behoort jammer genoeg tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa.

Praat over antibiotica

Om antibioticaresistentie en het verkeerd gebruik van antibiotica tegen te gaan, is er praatoverantibiotica.be. Je vindt er heel wat vragen en antwoorden om je kennis over antibiotica te verbreden.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Veilig medicijngebruik bij ouderen: concrete tips

Meer dan de helft van de 65-plussers neemt dagelijks medicijnen. Daarbovenop hebben medicijnen veel meer effect op ouderen. Daarom is het belangrijk extra alert te zijn. Lees hier meer over..

Blog

Alles wat je moet weten over tekenbeten

Hier kom je meer te weten over teken. Waar vind je ze? Hoe herken je tekenbeten en hoe behandel je ze? En hoe zit het precies met de ziekte van Lyme?

Blog

Doe de test: heb jij gehoorschade?

Hier ontdek je waar je online kan testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren.

Blog

Alles wat je moet weten over zonnecrème

Waarom moet je zonnecrème gebruiken als je de deur uitgaat? En welke beschermingsfactor kies je best? We zetten dat en veel meer voor je op een rijtje.