Blog

Heb jij ook last van uitstelgedrag? Zo pak je het aan

Lennie Van Proeyen

Systeemtherapeut en loopbaanbegeleidster

Je wil wel máár... er komt altijd iets tussen. En uiteindelijk gebeurt het nooit of veel te laat. Herkenbaar? Iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag. Volg deze stappen en schiet toch in actie.

Straks, vanavond, morgen, ooit. De presentatie die je twee maanden geleden ging maken, is nog stees leeg. De wasmand met propere was staat al een week in een hoekje. En de intentie om je kast eens op te ruimen is nog steeds een intentie. Uitstelgedrag bestaat in grote en kleine vormen

Vaak stel je iets uit omdat je innerlijke saboteur er een stokje voor steekt. Er zijn altijd wel redenen om iets niet te doen:

  • Eerst toch nog even gaan sporten
  • Kan ik dit wel?
  • Nu heb ik daar echt geen zin in of ruimte voor
  • Nog even op Instagram een verhaal posten of wat scrollen
  • ...

De smoesjes zijn vaak eindeloos. Gelukkig heb je je uitstelgedrag zelf in de hand.

Van uitstelgedrag naar actie in 10 stappen

  1. Bewustwording: Beseffen dat je uitstelgedrag vertoont, afleiding zoekt of dingen vermijdt, is de eerste stap.

  2. Waarom? Wees nieuwsgierig naar de reden waarom je een taak of beslissing blijft uitstellen. Wat vind je er niet fijn aan? Waaraan doet dit je denken? Welke emotie roept het bij je op?

  3. (H)erken emoties: Bij uitstelgedrag wil ons onderbewuste ons 'beschermen' tegen stress, angst, onrust of een andere onaangename emotie. Wat ervaar jij? Kijk er objectief naar, zonder oordeel. Waar voel je dat in je lichaam? Erken de emotie in plaats van ze weg te duwen. Dan verzacht ze vanzelf en kan jij verder. 

  4. Maak het kleiner: Overweldigd door een taak? Deel ze op in kleinere stukken. Zo wordt het overzichtelijk en haalbaarder.

  5. 5 minuten-regel: Beginnen is het moeilijkst. Hoe start je tóch? Met 5 minuten. Zet je alarm aan, en begin. Loopt de wekker af, mag je stoppen. Wedden dat je gewoon verder doet?

  6. Focus: Schakel afleidingen zoveel mogelijk uit: zwier die meldingen van je smartphone en zet 'm op ‘niet storen’.

  7. Geloof in jezelf: Wat deed je goed? Waar blonk je in uit? Waar kreeg je complimenten voor? Herbeleef je gloriemomenten. Schrijf ze op en herlees ze regelmatig.

  8. Affirmeer: ‘Ik kan dit. Ik mag mijn droom waarmaken. Niet alles moet perfect zijn.’ Herhaal deze of andere affirmaties regelmatig luidop in de spiegel. Goed voor je zelfvertrouwen én actie.

  9. Maak gerust fouten: Van je fouten leer je het meest. Fouten zijn dé voorwaarde voor groei en vooruitgang.

  10. Genieten mag: Vergeet de kleine gelukjes niet. Luister naar het gefluit van de vogels. Drink een glas verfrissende limonade. Eet een stuk chocolade. Maak een korte wandeling voor wat frisse lucht.

Krijg hulp

Heb je last van hardnekkig uitstelgedrag? Laat je helpen door een erkend psycholoog of therapeut. Lees meer over de terugbetaling psychologie en het extra voordeel van Helan.

Hoe gaat het met jouw mentale gezondheid?

Uitstelgedrag en mentale gezondheid gaan hand in hand.

Verbeter je mentale gezondheid

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

meisje aan het denken
Blog

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Bij de Helan Luisterlijn kan je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn.

vrouw aan het rouwen
Testimony

Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Sara

Als jongere krijg je heel wat veranderingen op je bord. Je baant jezelf een weg door honderden nieuwe situaties. Gaat het momenteel allemaal wat moeilijker? Weet dat je niet alleen bent. En dat er altijd hulp voor je is, als je dat wil.

zoon en moeder aan het spelen
Blog

Mentale gezondheid bij ouders. Het verhaal van Sophie

Ouders hebben vaak heel wat op het bord. De kinderen gaan naar school, een sport- of hobbyclub en hebben een voorspelbare gestructureerde omgeving nodig. Dat allemaal gecombineerd krijgen, vraagt veel.