
Hoe kan je slapeloosheid oplossen? 5 tips!
Kan je de slaap niet vatten, zelfs als je doodmoe bent? Lig je klaarwakker zodra je in bed stapt? Ontdek hier diverse tips om beter te slapen.
5 tips om slapeloosheid op te lossen
1. Regelmaat van je slaappatroon
Een van de belangrijkste elementen om een goede nachtrust te garanderen is een regelmatig slaappatroon. Dat betekent dat je op ongeveer dezelfde tijdstippen gaat slapen en opstaat. Ook in het weekend.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die uitslapen vaak een slechtere kwaliteit van nachtrust hebben dan mensen die het met minder slaap doen. Lang slapen verstoort het bioritme en ontregelt de hersenfuncties. We onthouden: ochtendstond heeft dus goud in de mond!
2. De juiste temperatuur in de slaapkamer
Niet te koud, niet te warm is hier de boodschap. De ideale slaapkamer heeft een temperatuur tussen de 16 en de 20 graden. Uiteraard is de ideale temperatuur persoonsgebonden.
Zorg er ook voor dat je kamer genoeg verlucht wordt, zodat er voldoende zuurstof aanwezig is. Tenslotte zijn een goed bed met een deftige lattenbodem en een comfortabele matras een echte must.
3. Ban elektronische toestellen
Laat ‘s avonds die smartphone, tablet of laptop in bed achterwege. Het blauwe licht van het scherm verstoort de aanmaak van melatonine. Dit hormoon laat aan je lichaam weten dat het zijn dagtaak stop mag zetten en zich voorbereiden op de nacht.
Doordat je ‘s avonds in je bed nog ligt te whatsapp’en, wordt de productie van melatonine onderbroken en word jij bijgevolg weer wakker. Als je echt nog op je smartphone wilt tokkelen of e-mails moet versturen, installeer dan een applicatie zoals Flux. Deze filtert het blauwe licht. Het resultaat is dat je een oranje scherm voor je hebt. Ook een klok op je nachtkastje is niet aan te raden. De uren voorbij zien tikken zorgt voor extra ergernis.
4. De juiste voeding en beweging
Overdag bewegen bevordert je slaapkwaliteit ‘s nachts. Het is heus niet onmogelijk om wat tijd vrij te maken om te sporten. Integreer het desnoods in je andere dagactiviteiten. Zo kan je er een gewoonte van maken om met de fiets naar het werk te gaan of boodschappen te doen. Ook een leuke avondwandeling kan wonderen doen.
Neem zeker geen te zware maaltijd voor je onder de wol kruipt. Want ook je voeding speelt een rol in je nachtrust.
5. Maak je hoofd leeg
De grootste boosdoener die je ‘s nachts soms wakker houdt zijn je hersenspinsels. Maak daarom je hoofd leeg. Dit kan je doen door te bewegen of door ’s nachts even op te staan om je gedachten te verzetten.
Probeer ook zeker zwaar-emotionele gesprekken voor het slapengaan te vermijden. Zo zorg je ervoor dat je niet de hele nacht ligt te piekeren.
Terugbetaling slaaptherapie
Wil je je slaapproblemen aanpakken? Dan kan slaaptherapie een goede oplossing zijn. Wist je dat Helan een terugbetaling voor slaaptherapie voorziet?
Alles wat je moet weten over slapeloosheid
Ontdek tips om de slaap beter te vatten in ons e-book!
Slaap je slecht? Pak de verborgen oorzaken aan!
Ontdek er alles over in ons handig e-book
Deel dit artikel
Tags
SlapenVerder lezen
Slaapproblemen: hoe los je ze op?
Wat kan je doen om slaapproblemen op te lossen? Ontdek hier meer over slaapmedicatie en slaaptherapie.
Slaappillen: zó raak je ervan af
Nachtrust is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid. Toch grijpen velen naar slaappillen en dat is niet zonder gevaar.
Sarah legde de slaappillen aan de kant en testte slaaptherapie
Sarah testte slaaptherapie uit en ontdekte zo een heel andere kijk op slapen. Leer hoe slaaptherapie kan helpen bij diverse slaapproblemen.
Ken jij jouw slaapcyclus?
Goed of slecht slapen maakt een wereld van verschil. Leer over de slaapcyclus: inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap.