
Slaappillen: zó raak je ervan af
Wat doen slaappillen, wat zijn de risico's en mag je ze zomaar blijven nemen? Advies van neurologe en slaapexpert dr. Inge Declercq.
Slaappillen zijn verslavend
Belgen zijn koploper wat betreft het gebruik van verslavende slaap- en kalmeermiddelen (benzodiazepines of kortweg benzo’s). 12% van de Belgen neemt slaappillen, waarvan 5% langdurig. Uit studies blijkt nochtans dat je slaapkwaliteit daalt door het gebruik van slaapmiddelen. Een slaappil geeft je geen natuurlijke, en dus ook geen verkwikkende, slaap. Bovendien zijn slaappillen erg verslavend.
Er bestaan betere remedies tegen slaapproblemen dan slaappillen, zegt dr. Inge Declercq, neurologe en slaapexpert: "Slaapmedicatie is slecht voor je gezondheid, erg verslavend en in veel gevallen geeft de werking niet het gewenste resultaat. In plaats van pillen te slikken denk je beter aan alternatieven zoals slaaptrainingen."
Slaaptherapie is een betere keuze
Kamp je met slaapproblemen, praat er dan over met je huisdokter. Die kan je informeren over de mogelijkheden voor slaaponderzoek en slaaptherapie. Dat is sowieso een duurzamere oplossing voor je slaapproblemen dan slaappillen. Wist je dat je met de Slaapscan van Helan je slaapproblemen in kaart kan brengen en advies op maat krijgt? Heb je nadien hulp nodig dan krijg je via Helan korting op het online slaapprogramma Sleepwise, of op slaaptherapie in een erkend centrum.
Dr. Inge Declercq: "Ik verwijs dikwijls naar wat ik de “slaapparadox” noem: enerzijds weten we hoe belangrijk slaap is voor onze gezondheid en ons welzijn. Maar anderzijds geven we nog veel te weinig prioriteit aan slapen. We slapen doorgaans te weinig en/of niet kwaliteitsvol en in de plaats van daar iets aan te doen, denken we te vaak dat slaappillen de oplossing zijn."
Wat met melatonine?
Om geen slaappillen te moeten slikken, nemen veel Belgen hun toevlucht tot melatonine, een niet-verslavend hormoon dat het slaap-waakritme regelt. Op dit moment is er echter onvoldoende bewijs dat melatonine werkt als slaapmiddel bij slechte slapers. Melatonine zou bij correct gebruik wel werken bij stoornissen van het dag-nachtritme, zoals een jetlag. Daarnaast helpt een korte behandeling mogelijk om beter in te slapen. Maar effect is zeer beperkt. De mogelijke bijwerkingen van melatoninepillen op lange termijn zijn bovendien nog onbekend.
(Bron: Gezondheid en Wetenschap)
5 slaaptips van de Helan-slaapexpert
- Vermijd alcohol en sigaretten ’s avonds voor het slapengaan, en blijf uit de buurt van (zwarte of groene) thee en koffie vanaf 15 uur.
- Het blauwe licht van smartphones en tv-, en computerschermen onderdrukt de productie van het slaaphormoon melatonine en activeert je geest. Leg je digitale toestellen twee uur voordat je wilt indommelen aan de kant.
- Creëer een eigen slaapritme: ga elke dag zoveel mogelijk slapen rond hetzelfde uur en sta ook rond dezelfde tijd weer op.
- Word je ’s nachts wakker, blijf dan niet liggen woelen. Ga elders iets rustigs en slaapverwekkend doen bij gedempt licht en keer na twintig minuutjes terug om weer te gaan slapen.
- Check je slaapprofiel met de Helan Slaapscan. En kies indien nodig voor slaaptherapie. Je krijgt korting via Helan Ziekenfonds op het online slaapprogramma Sleepwise, of op klassieke slaaptherapie.
Deel dit artikel
Tags
SlapenVerder lezen
Slaapproblemen: hoe los je ze op?
Wat kan je doen om slaapproblemen op te lossen? Ontdek hier meer over slaapmedicatie en slaaptherapie.
Hoe kan je slapeloosheid oplossen? 5 tips!
Kan je de slaap niet vatten, zelfs als je doodmoe bent? Lig je klaarwakker zodra je in bed stapt? Ontdek hier diverse tips om beter te slapen.
Sarah testte slaaptherapie uit
Sarah testte slaaptherapie uit en ontdekte er een heel andere kijk op slapen.
Ken jij jouw slaapcyclus?
Goed of slecht slapen maakt een wereld van verschil. Leer over de slaapcyclus: inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap.