Hoe voorkom je schermmoeheid
We gingen ten rade bij digital trainer Matthias Dewilde rond ‘digitaal bewust leven’. Technologie is een groter deel van ons leven geworden, nu velen meer van thuis uit werken. Dankzij heel wat tools blijven we in contact met onze collega’s en kunnen we verder werken. Toch hebben deze aanpassingen ook voor heel wat nieuwe uitdagingen gezorgd.
Constante meldingen, makkelijke afleidingen, een overaanbod communicatietools, overvolle inboxen en een dunne lijn tussen het werk en privé bezorgen velen extra stress. Hoe kunnen we bewuster omgaan met al het digitale rond ons?
Digital detox of digital minimalism?
Een digitale detox lijkt nu wel heel erg ver van ons bed. Is Digital minalism wél haalbaar dan? Daarom is het een goed idee om ons eens af vragen:
- Hoe gaan we om met de vele meldingen die we binnen krijgen?
- Hoe communiceren we op een efficiënte manier met onze collega’s?
- Hoe vermijden we afleidingen en behouden we onze focus op het werk?
- Hoe gaan we om met e-mails en telefoons na de werkuren?
- En hoe behouden we voldoende quality time voor onze familie & vrienden?
Enkele nuttige tips
Beperk het aantal meldingen dat je laat binnenkomen
Pop-ups aan je PC van binnenkomende e-mails, notificaties van WhatsApp of Messenger op je telefoon,… in veel gevallen zijn deze helemaal niet zo dringend. Is het dan wel nodig om hier constant van op de hoogte gebracht te worden? Of is het voldoende om op regelmatige basis deze applicaties zelf te checken?
Zet zoveel mogelijk meldingen uit, zowel tijdens als na de werkuren en communiceer met je collega’s of cliënten hoe ze je voor dringende zaken best kunnen bereiken, zoals door je te bellen.
Focus op één taak tegelijk
Het internet is een interessante wereld. Voor we het weten hebben we een hele dag gespendeerd aan meetings, dingen opzoeken, het nieuws checken of op sociale media zitten. Achteraf vragen we ons af wat we nu gedaan hebben de hele dag.
Focus in de plaats op één taak tegelijk, laat je niet snel afleiden en wissel pas over naar een nieuwe taak als de eerste is afgewerkt.
Hou je inbox proper
We begrijpen dat het verleidelijk is om een sommige e-mails te laten staan in je inbox, maar na verloop van tijd zit je zo met honderden of zelfs duizenden e-mails in je inbox en dat geeft stress.
Zie je de ruimte van je inbox net als je bureau: hoe properder, hoe helderder je kan denken. Verplaats beter oude mails naar een archiefmap en ruim je inbox dagelijks of wekelijks even op.
Creëer scherm- of internetvrije momenten
Of je nu op het werk bent of thuis, het helpt om af en toe even alles uit te zetten terwijl je focust op datgene dat dan belangrijk is. Op je smartphone kan je bijvoorbeeld via vliegtuigstand alle binnenkomende meldingen blokkeren.
De alternatieve ‘niet-storen’ modus kan nog dringende oproepen van vooraf geselecteerde contactpersonen wel nog toelaten bijvoorbeeld. Waar het om gaat is dat je elke dag even tijd hebt om te ontladen, even tot rust te komen en te genieten van de tijd op jezelf of met je gezin, zonder technologie.
Wordt het je toch allemaal een beetje teveel? Praten helpt.
Met BloomUp maken we mentale gezondheidszorg toegankelijker. Het online platform brengt je snel en makkelijk in contact met een erkend klinisch psycholoog die bij jouw situatie past. Binnen de 2 dagen na je aanvraag kan je er al terecht voor je eerste videogesprek. Gedaan met wachtlijsten en het zoeken naar een psycholoog. Vertrouw op BloomUp en op ervaren psychologen met verschillende specialisaties.
Het kennismakingsgesprek is gratis, nadien betaalt Helan via het voordeel 'Psychotherapie' 10 euro per sessie terug voor maximum 12 sessies per jaar.
Deel dit artikel
Tags
ThuiswerkVerder lezen
Thuiswerken: wat kun je doen?
Thuiswerken in combinatie met je gezin kan een uitdaging zijn. Zowel psychisch als sociaal is het belastend. Ontdek hier enkele tips om het thuiswerken aangenamer te maken.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Waar naartoe voor psychologische hulp?
Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Via het online platform BloomUp kan je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn.
Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Sara
Als jongere krijg je heel wat veranderingen op je bord. Je baant jezelf een weg door honderden nieuwe situaties. Gaat het momenteel allemaal wat moeilijker? Weet dat je niet alleen bent. En dat er altijd hulp voor je is, als je dat wil.