Blog

Schaamteloos naar de seksuoloog in vijf stappen

Seks is de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat het niet altijd vanzelf. En erover praten zorgt vaak voor schaamrood op de kaken. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar de seksuoloog. Maar wat doet die precies? Hoe legt sekstherapie de vinger op de gevoelige plek? We leiden je in vijf stappen naar een bevredigend antwoord.

1. Neem je klacht serieus

Seksuele gezondheid is essentieel voor ons welzijn. Positieve seksuele ervaringen houden lichaam en geest gezond. Ze versterken je zelfbeeld, verbeteren relaties, beschermen tegen stress en ziekten. Negeer je intieme klachten, verlangens of onzekerheden dus niet. Door er samen met een seksuoloog bij stil te staan, ondersteun je je fysieke en mentale gezondheid. Ook als je geen grote problemen hebt, kan het verhelderend zijn om je intieme leven beter te begrijpen. Een seksuoloog kan je daar professioneel bij begeleiden.
 

2. Zoek een erkende seksuoloog

Heb je geen zin in seks? Ervaar je pijn bij het vrijen? Twijfel je over je seksuele voorkeur? Met al je seksuele muizenissen ben je welkom bij een seksuoloog. Dat is een professional die hulp biedt bij vragen rond seksualiteit. In één of meer gesprekken gaan jullie samen op zoek naar de oorzaak van het probleem en naar de beste behandeling. Wel even opletten, want de titel ‘seksuoloog’ is niet beschermd. Hier vind je een lijst van gediplomeerde seksuologen. 


3. Omarm theorie en praktijk

Sekstherapie is een vorm van gesprekstherapie. Psycho-educatie hoort daarbij. De seksuoloog geeft je dan gericht informatie over de lichamelijke, psychologische en relationele aspecten van seksualiteit. Daarnaast krijg je vaak praktische oefeningen mee om je seksualiteit of relatie te verbeteren. Dat kan gaan van communicatieoefeningen tot nieuwe manieren om intimiteit te beleven. Tijdens de therapiesessies peilt de seksuoloog naar je ervaringen. Zo kunnen fysieke, mentale of relationele problemen opgespoord en aangepakt worden. Is er medisch onderzoek nodig? Dan verwijst de seksuoloog je door naar een arts.


4. Wees open en bloot

Over seksualiteit praten kan lastig zijn. Je schaamte loslaten is vaak het begin van verandering. Durf vragen te stellen. Vertrouw op de expertise van een professional. Die volgt jouw tempo en biedt een veilige plek waar je zonder oordeel kan praten over alles wat je bezighoudt. Onthoud: hoe meer jij je blootgeeft, hoe beter jullie tot de kern komen. Hoe opener jij praat over wat er tussen de lakens of in je hoofd gebeurt, hoe beter de hulp die je ontvangt. Of je nu alleen op consultatie komt of samen met een partner, wees eerlijk. Ook tegenover jezelf.


5. Haal er alles uit

Wacht niet te lang om hulp te zoeken. Een eerste gesprek kan al veel verhelderen. Het vraagt moed om aan de slag te gaan met seksualiteit, maar het kan de kwaliteit van je leven op alle vlakken verbeteren. Helan Onafhankelijk ziekenfonds biedt sinds dit jaar een terugbetaling voor begeleiding door een gediplomeerd seksuoloog. Reken op een terugbetaling van 10 euro per sessie voor maximum 12 sessies per jaar. Zo wordt de stap naar hulp nog kleiner. Maak gebruik van die ondersteuning en investeer in je seksuele gezondheid. Je hebt er recht op.




 

Deel dit artikel

Verder lezen

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.

mensen aan het yogaën
Blog

Zelfzorg in de zorg

Men zegt wel eens “you can’t pour from an empty cup” en het afgelopen coronajaar merkten we dat ook bij onze medewerkers van Helan Gezinszorg. Daarom deden we beroep op de diensten van de zuurstoflijn om ook onze eigen verzorgenden de nodige ademruimte te geven zodat ze nog beter voor hun klanten kunnen zorgen.

Blog

Jouw dossier bespreken vanuit je zetel thuis: de videocall

De lockdown, de quarantaine en alle gevolgen die de komst van COVID-19 met zich meebracht, heeft ons gedwongen om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. of het heeft gezorgd voor versnelling in projecten die in de pijplijn zaten. En ja, ook vaak met een positieve uitkomst. Een uitstekend voorbeeld daarvan is de komst van de videocall als extra service naar onze klanten toe.

Blog

Waarom betalen we elk jaar een zorgpremie?

Elk jaar betalen ongeveer 4,5 miljoen Vlamingen een zorgpremie aan hun zorgkas. Maar waar gaat dat bedrag nu precies naartoe? Met die zorgpremies verbeteren ze de levenskwaliteit van meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen.