Hoe ga je om met stress en angst? Klinisch psycholoog geeft tips
Koen Lowet
Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen
Het coronavirus is een onzichtbare vijand die ons ongelooflijk veel stress en angst bezorgt. Angst om ziek te worden. Maar ook om onze job of onze relatie te verliezen. Koen Lowet, hoofd van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen, maakt zich dan ook zorgen over de weerslag van die stress op onze mentale gezondheid.
Angst hebben is iets waarvoor je je niet hoeft te schamen. Meer zelfs, het is een perfect normale reactie. Het dient om ons te beschermen. In de oertijd zorgde het er bijvoorbeeld voor dat de mens op de loop ging voor gevaarlijke dieren. “Angst heeft drie componenten”, legt Koen Lowet uit. “Eerst is er het idee: er is iets waar gevaar in schuilt. Die angst zorgt ervoor dat ons lichaam zich klaarmaakt om te reageren op dat gevaar. Dus maakt het adrenaline aan. Dat is de stress die je voelt. En dan komt het gedrag: je loopt weg of je gaat dingen vermijden.”
Tegenwoordig moeten we niet meer vluchten voor beren of slangen, maar jaagt corona ons de stuipen op het lijf. “Ook al zien we het virus niet, er is wel de angst om besmet te raken door iemand te ontmoeten”, zegt Koen Lowet. “Daardoor worden sommige mensen heel zenuwachtig wanneer ze in de buurt komen van anderen. Mogelijk vertonen ze dan vermijdingsgedrag en blijven ze liever thuis. Een beetje angst is dus eigenlijk gezond. Maar als je angst ervaart voor iets wat eigenlijk helemaal niet gevaarlijk is, dan kan het problematisch worden”, waarschuwt Koen Lowet.“Dat vermijdingsgedrag kan je dagelijks leven ernstig verstoren. Vaak is het de omgeving die dat opmerkt."
"Tijdens de pandemie maakte niet alleen het virus op zich mensen bang. De maatregelen tegen het virus zorgden ook voor stress en in sommige gevallen langdurige stress. “Je zal maar je werk verliezen door corona”, zegt Koen Lowet. “Of je relatie loopt op de klippen. Mensen krijgen het psychisch moeilijk, ook door het gebrek aan sociale contacten. Ik maak me dan ook zorgen over de vele mensen die thuis aan het lijden zijn en waarvan we het gewoon niet weten. Want wij, Vlamingen, praten daar niet graag over. We zijn sowieso niet erg goed in het zoeken naar hulp voor onze problemen. Er rust nog te veel een stigma op het uiten van onze psychische kwetsbaarheid.”
Omgaan met stress en angst
En toch zijn er volgens Koen Lowet manieren om te leren omgaan met die stress en angst. “Het is vooral belangrijk om in moeilijke omstandigheden een zekere routine te vinden. Het is ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen: waak dus over je slaap- en eetpatroon. Dat is het eerste wat mensen loslaten als ze onder druk staan. Daardoor dreigen ze in een negatieve spiraal terecht te komen. Let ook op dat je niet heel de tijd naar coronanieuws zit te kijken. Hou contact met de mensen rondom je, op welke manier ook, en blijf buiten komen om een beetje te bewegen.”
Deel dit artikel
Tags
StressVerder lezen
11 tips voor een betere balans in je leven
Hoe leer jezelf te om positief te denken, stress te verminderen, nee te zeggen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen? Ontdek 11 tips die je helpen om jouw leven meer in balans te brengen.
Stress, het overkomt ons allemaal
Stress is niet altijd negatief. Maar wat als de stress je te veel wordt en te lang aanhoudt? Ontdek hoe je stress proactief kunt aanpakken.
Invloed van stress op je spijsvertering
Hoe komt het toch dat onze hersenen zo’n indrukwekkend effect nalaten op onze darmen en vice versa: hoe beïnvloedt de spijsvertering de manier waarop we ons voelen?
Omgaan met angst om je gezondheid
Misschien heb je wel angst of stress, omdat je niet ziek wil worden. Je gaat hierdoor anders leven. De psychologen van de Luisterlijn van Helan geven advies.