Wat als je kind denkt aan zelfmoord
Een kind dat aan zelfmoord denkt zet het leven op losse schroeven. Het leven van het kind zelf, maar ook dat van de ouders en het hele gezin. Hoe ga je daar als ouder mee om?
Odisee, het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, lanceerde de website ‘Help, mijn kind denkt aan zelfmoord’.
Grote impact voor het hele gezin
In Vlaanderen heeft 2% van de jongens en 3% van de meisjes tussen 12 en 24 jaar ooit een zelfmoordpoging ondernomen. De impact op het hele gezin is groot. Uit onderzoek van Odisee blijkt dat ouders zich verdrietig, schuldig en onmachtig voelen.
Dat leidt dan weer tot fysieke en psychologische klachten zoals slapeloosheid, depressie en soms zelfs zelfmoordgedachten. Ook de relatie tussen broers en zussen komt onder druk te staan, net als de partnerrelatie van de ouders.
Informatie en getuigenissen
Als je kind met zelfmoordgedachten kampt, zit je als ouder met talloze vragen. Hoe ontstaan die gedachten? Waar kan ik terecht voor professionele begeleiding? Wat als mijn kind geen hulp wil? Op ‘Help, mijn kind denkt aan zelfmoord’ vind je veel heldere informatie over zelfmoord, zelfzorg, je rechten als ouders, enz. Daarnaast kan je ook de getuigenissen van andere ouders bekijken.
Deel dit artikel
Verder lezen
Zo herken je de symptomen van een depressie
Lees hier wat een depressie is; hoe je de symptomen van een depressie herkent en wat de beste behandeling is van een depressie.
Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?
Weet je niet zeker bij wie jij het beste terecht kunt voor hulp? Lees hieronder wat juist het verschil is tussen een psycholoog en een psychiater.
Omgaan met angst om je gezondheid
Misschien heb je wel angst of stress, omdat je niet ziek wil worden. Je gaat hierdoor anders leven. De psychologen van BloomUp geven advies.
Hoe omgaan met examenstress?
Je wordt er liefst zo weinig mogelijk aan herinnerd, en toch voel je al wat spanning. Dat is zonder twijfel de examenstress die toeslaat. Lees hier wat je eraan kan doen.