Heb jij last van het imposter syndroom?
Cedric Arijs
psycholoog
Heel wat mensen hebben er last van, en je hoort de term regelmatig vallen. Maar wat is het oplichters- of bedriegerssyndroom? Cedric Arijs, psycholoog legt het je uit.
Angst om ontmaskerd te worden
“Een tekst schrijven voor Helan Magazine over het oplichterssyndroom… Ik ken dat
fenomeen wel, maar ben ik wel de juiste psycholoog om dat goed uit te leggen? Er zijn zeker collega’s die zich al meer in dit onderwerp verdiept hebben… Of die het beter kunnen duiden. Het is niet dat ik wetenschappelijk onderzoek heb gedaan naar dit thema… Straks denken de mensen nog dat ik ook maar wat doe?!”
Is de gedachtegang hierboven herkenbaar? Dan ben jij al vertrouwd met het oplichters- of bedriegerssyndroom, of in het Engels: imposter syndrome.
Dat is een aanhoudende en onlogische overtuiging dat iemand niet zo competent, intelligent of verdienstelijk is als hij op het eerste zicht lijkt te zijn.
Het syndroom wordt gekenmerkt door gevoelens van zelftwijfel en angst om als bedrieger te worden ontmaskerd in je persoonlijke en professionele leven. Het gevoel leidt zo tot een overdreven behoefte aan bevestiging en erkenning door anderen.
Het is belangrijk op te merken dat dit ‘syndroom’ geen aandoening of stoornis op zich is. De naam duidt vooral op een psychologisch fenomeen van typische gedachten en gevoelens.
Het imposter syndroom is een complex en veelzijdig verschijnsel, waardoor de precieze oorzaak van persoon tot persoon kan verschillen. Het kan iedereen treffen, ongeacht geslacht, leeftijd, achtergrond, prestaties, en kwalificaties.
Het is oké om onzeker te zijn, en af en toe te falen.
Hoe ontstaat het?
Wat kan je doen?
Oefening tegen het imposter syndroom
Ga aan de slag met je negatieve gedachten, waarbij je eigenlijk twee opties hebt:
Tip
Aangezien de oplichter in je hoofd vaak van zich laat horen, kan je die stem even goed een naam geven. Zo kan je makkelijker afstand nemen van je gedachten. Zo merk je sneller op wanneer je bedrieger jou aan het lijntje houdt.
Online psychologische zorg via BloomUp: snel en makkelijk
BloomUp brengt je snel in contact met een erkende psycholoog. Binnen de 2 dagen kan je er terecht voor een gratis kennismakingsgesprek (15 minuten), erna plan je samen de vervolgconsultaties in. Per consultatie krijg je automatisch 10 euro terugbetaald via het Helan-voordeel psychotherapie (maximum 12 sessies per jaar). Vind vandaag de psycholoog die bij je past.
Deel dit artikel
Verder lezen
Rust in je huis, ruimte in je hoofd
Opruimcoach Nele Colle legt uit hoe een opgeruimd huis je op weg kan helpen naar meer mentale rust.
Een kritische blik op kritiek
Sommige mensen kunnen beter tegen kritiek dan anderen. Hoe doen ze dat?
Migraine: meer dan hoofdpijn alleen
Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.
De beste zorg bij dementie
Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.