meisje in zitel met laptop
Blog

Zo stimuleer je een gezond lichaamsbeeld bij je kind

Veel kinderen struggelen met een negatief lichaamsbeeld tijdens de pubertijd. Maar ook jonge kindjes zijn onzeker over hun uiterlijk. Hoe zorg je ervoor dat je kind zichzelf en zijn of haar lichaam graag ziet? Eetexpert deelt een paar waardevolle tips die je daarbij kunnen helpen.

Hoe zorg je ervoor dat je kind zichzelf en zijn of haar lichaam graag ziet?

Uit een onderzoek van het Agentschap Opgroeien blijkt dat de impact van sociale media op het zelfbeeld één van de redenen is waarom jongeren kampen met psychische problemen. De pubertijd is een periode waarin jongeren erg onzeker worden over hun uiterlijk. Maar ook jongere kindjes zijn al bezig met hoe ze eruit zien. Ze focussen op hun ‘minder mooie kanten’, vergelijken zichzelf met anderen en kunnen zo een negatief zelfbeeld ontwikkelen.

Het lichaamsbeeld wordt beïnvloed door verschillende factoren. Ook als ouder heb je grote invloed op het zelfbeeld van je kindDaarom delen we enkele waardevolle tips van Eetexpert, het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen, om het lichaamsbeeld van je kind te ondersteunen.

Taal en opmerkingen

Denk aan de woorden die je gebruikt. Kies bewust voor neutraal en niet-stigmatiserend taalgebruik. Het helpt niet om te focussen op dik of dun, groot of klein, mannelijk of vrouwelijk. 

Geef geen commentaar op het uiterlijk van je kind, jezelf of anderen. Je uiterlijk is geen verdienste en hoeft dus ook niet becommentarieerd te worden. Vergeet niet, je kind leert van jou hoe hij of zij naar zichzelf en anderen kijkt. Als je iemand aanwijst als 'die grote vrouw' of die ' dikke meneer' zal je kind dat ook bij zichzelf aftoetsen. Hoe zie ik eruit? Hoe zien andere mensen mij? Ben ik groter, kleiner, dikker dunner, ...?

Luister naar je kind

Is je kind onzeker? Neem de zorgen van je kind serieus en veeg bekommernissen niet zomaar onder de tafel. Vertel eerlijk en open hoe het lichaam groeit tijdens de pubertijd. En dat die groei bij iedereen op een andere snelheid en andere plek gebeurt. Ze dus liever niet 'Ach, daar hoef jij je geen zorgen om te maken.' Maar ga in gesprek met je kind, door te vragen wat hem / haar onzeker maakt. 

Wees een positief rolmodel

Jongeren zijn vatbaar voor rolmodellen. Een positief voorbeeld thuis werkt enorm krachtig. Laat zien dat je je eigen lichaam accepteert en waardeert. Geef je kind complimenten over zijn of haar kwaliteiten, talenten en persoonlijkheid.

Zucht jij wanneer je in de spiegel kijkt? Of spreek je vaak over afvallen en dieten?  Dat merkt jouw kind ook op en neemt dat zo van je over. Laat liever zien dat je trots bent op wat je lichaam kan. Maar ook dat er ruimte is voor fouten te maken. 

Een lichaam dat snel verandert, een opmerking die wat langer nazindert, sociale media die het perfecte leven tonen, al dan niet dankzij hyperrealistische schoonheidsfilters, ... De impact van sociale media op het zelfbeeld is een van de redenen waarom jongeren kampen met psychische problemen.

Sociale media

De stroom aan perfecte plaatjes op sociale media lijkt eindeloos. En dat maakt vergelijken natuurlijk makkelijk, maar niet eerlijk. Leer je kind om te gaan met sociale media. Moedig je kind aan om tijd door te brengen offline met echte vrienden. Wees kritisch tegenover de boodschappen op sociale media als: ‘Tel elke dag je stappen, volg de kwaliteit van je slaap, tel je calorieën, …’

Blijf betrokken bij het mediagebruik, zonder in controlemodus te schieten. Help je kind met kritisch kijken naar filter. Vertel dat ze niet verplicht zijn die influencer te blijven volgen die hen een slecht gevoel geeft.

Complimentjes geven

Geef procesgericht feedback. Complimenteer je zoon of dochter voor de inspanning, het gedrag of de actie. Zeg bijvoorbeeld ‘jij hebt dat slim uitgezocht’ in plaats van ‘jij bent slim’. Leg de nadruk op de moeite die je kind in de actie gestoken heeft.

 

Wil je meer informatie? Die vind je via de Eetexpert

Praten over de gevoelens van je kind

Heeft je kind het wat moeilijk? Weet je niet hoe je als ouder het gesprek kan starten? Je leest er alles over in ons e-book: 'Hoe ga je om met de gevoelens van je kind?'

Download het e-book

meisje praat met ouders

Helan-voordeel: terugbetaling psychotherapie

Gaat het eens wat minder? Laat je gerust ondersteunen door een psycholoog. Wij zorgen voor de terugbetaling van je sessie.

De wettelijke ziekteverzekering voorziet een terugbetaling van eerstelijns psychologische zorg en van gespecialiseerde psychologische zorg, onder bepaalde voorwaarden.

Is er geen terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering, dan zorgt Helan voor een terugbetaling van 10 euro per sessie bij een erkend psycholoog of klinisch orthopedagoog, voor maximum 12 sessies per jaar. En dit voor elke leeftijd. Dus ook voor kinderen.

Graag eens praten met een psycholoog?

Bel gratis naar de Luisterlijn Maak je je zorgen om je kind? Wil je graag wat advies om om te gaan met een negatief zelfbeeld? Of gewoon eens je hart luchten? Daarvoor kun je terecht bij de psychologen van de Luisterlijn. Zij bieden je psychologische hulp via de telefoon of videogesprek.

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

meisje aan het denken
Blog

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Bij de Helan Luisterlijn kan je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn.

vrouw aan het rouwen
Testimony

Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Sara

Als jongere krijg je heel wat veranderingen op je bord. Je baant jezelf een weg door honderden nieuwe situaties. Gaat het momenteel allemaal wat moeilijker? Weet dat je niet alleen bent. En dat er altijd hulp voor je is, als je dat wil.

zoon en moeder aan het spelen
Blog

Mentale gezondheid bij ouders. Het verhaal van Sophie

Ouders hebben vaak heel wat op het bord. De kinderen gaan naar school, een sport- of hobbyclub en hebben een voorspelbare gestructureerde omgeving nodig. Dat allemaal gecombineerd krijgen, vraagt veel.