
Hoe je weer focust op wat echt belangrijk is
Elke Geraerts
Doctor in de psychologie
Vind jij ook dat je zo snel afgeleid bent? Je bent niet alleen. We leven in een wereld waar duizenden dingen om onze aandacht roepen, vaak tegelijk. We kunnen niet meer volgen: ons brein is overprikkeld ten koste van onze focus en ons welzijn. Gelukkig kan je er iets aan doen, stelt psychologe Elke Geraerts. Maar dan moet je die smartphone nu wél even wegleggen.
Hoe komt het dat we maar blijven scrollen?
Elke Geraerts: “Omdat we bij elke like of reactie een shot dopamine als beloning krijgen. Dat voelt goed, maar is van korte duur. Daardoor snakken we naar méér.
Sociale media heeft het effect van een gokautomaat op ons brein. Hebben we volgers of hartjes 'gewonnen'? Hoeveel? Onze telefoons bespelen het variabele beloningssysteem in ons brein zo slim dat ze onze aandacht en focus kapen. We worden afhankelijk van die digitale prikkels en ons concentreren op één taak lukt moeilijk.”
Ons brein is fan van beloningen
De neurotransmitter dopamine bepaalt wat onze aandacht krijgt. Hoe minder voorspelbaar de beloning (zoals bij een gokautomaat), hoe meer dopamine er vrijkomt. Onze smartphone activeert dezelfde beloningscircuits in onze hersenen als drugs.
Waarom moeten we ook regelmatig ontfocussen?
Elke Geraerts: “Focus vergt energie. Ons brein moet daarvan recupereren. Niet met entertainment dat voor nieuwe prikkels zorgt, maar met dingen die je mentale rust brengen of je zelfs vervelen. Vervelen wordt ook wel ‘het vervellen van het brein’ genoemd. Dat is nodig om er daarna weer met frisse energie tegenaan te gaan.
Hoe je ontfocussen invult, is voor iedereen anders. Voor jou is dat misschien een wandeling of even stretchen. Voor mij is dat in een interieurmagazine bladeren. Experimenteer en ga na wat voor jou werkt.”
Mensen die gefocust zijn, zijn alerter en piekeren minder.
Kan een betere focus je mentaal welzijn verbeteren?
Elke Geraerts: “Absoluut. Focus leidt tot flow, een staat van betrokkenheid en voldoening die ontstaat wanneer we volledig opgaan in een activiteit die ons positief uitdaagt. Daardoor stijgt je productiviteit en daalt je (werk)druk en stress. Wie goed kan focussen is alerter en piekert minder. Een betere focus heeft ook een effect op je persoonlijke relaties. Als je je verbonden voelt met mensen, kalmeert je brein: het stelt zich open voor anderen en voor jezelf.
Ik noem focus ‘het nieuwe IQ’, en verbinding ‘het nieuwe EQ’. Want je kan online duizenden vrienden en volgers hebben, maar je toch alleen voelen. Authentieke verbinding is cruciaal om je goed te voelen. Maar omdat onze focus zo verloederd is, zijn we vaak afgeleid en leven we op automatische piloot.”
Wat is er mis met die automatische piloot?
Elke Geraerts: “Op automatische piloot ben je ook minder verbonden met jezelf.
Sta vaak genoeg stil bij wie je bent en focus op wat jij zelf wil:
Door jezelf regelmatig die vragen te stellen, brengen de antwoorden je steeds dichter bij jezelf en bij je persoonlijke missie.”
De beste focustips van Elke Geraerts
Breng je aandachtslandschap in kaart
Op welke momenten van de dag piekt je aandacht? Wanneer zit je concentratie in een dal? Noteer dit een week lang. Op piekmomenten plan je de belangrijkste (niet per se de moeilijkste of meest vervelende) taken die veel focus vragen. De dalmomenten zijn voor minder focusintensieve taken.
Vergeet niet te ontfocussen
Zorg voor een goede slaap
Vind je focus terug
Schrijf je in voor het interessante en gratis webinar met Elke Geraerts over hoe je kiest voor meer focus
Deel dit artikel
Verder lezen
Heb jij ook last van uitstelgedrag? Zo pak je het aan
Je wil wel máár... er komt altijd iets tussen. En uiteindelijk gebeurt het nooit of veel te laat. Herkenbaar? Iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag. Volg deze 10 stappen en schiet toch in actie.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Waar naartoe voor psychologische hulp?
Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Via het online platform BloomUp kan je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn.
Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Sara
Als jongere krijg je heel wat veranderingen op je bord. Je baant jezelf een weg door honderden nieuwe situaties. Gaat het momenteel allemaal wat moeilijker? Weet dat je niet alleen bent. En dat er altijd hulp voor je is, als je dat wil.