Blog

Want zo belangrijk is zelfzorg

In januari worden er traditiegewijs heel wat lijstjes met goede voornemens gemaakt. Een van de voornemens die hier vaak op verschijnen, is om meer tijd te nemen voor zichzelf, ook wel 'zelfzorg' genoemd. Maar wat is zelfzorg juist? En hoe doe je dat nu eigenlijk?

Wat is de betekenis van zelfzorg?

Zoals het woord al zegt, is de betekenis van zelfzorg letterlijk 'voor jezelf zorgen'. Met een volle agenda, een drukke job en een goed gevuld sociaal leven is dat immers niet zo gemakkelijk. Daarom is zelfzorg voor iedereen anders. Voor de ene houdt het in om ‘s nachts wat meer uurtjes te slapen, de andere probeert gezonder te eten of gaat eindelijk die ene hobby uitoefenen die ze al zo lang willen proberen. Hoe dan ook komt zelfzorg altijd op hetzelfde neer: goed voor jezelf zorgen, zodat je je zowel fysiek als mentaal goed voelt.

Zit jouw hoofd zo vol dat je steken laat vallen? Heb je het zo druk dat je je lichtgeraakt of ronduit opgebrand voelt? Doe de test en meet je mentale veerkracht.

Zo zorg je voor jezelf

Voor jezelf zorgen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geven we je enkele eenvoudige tips om nog beter voor jezelf te zorgen:

  • Zorg voor rust in je hoofd en breng structuur in je dag
     
  • Beleef elke dag plezier door dagelijks iets in te plannen dat je leuk vindt
     
  • Maak voldoende tijd voor vrienden en familie, want sociaal contact maakt gelukkiger en gezonder
     
  • Voorzie verzorgmomenten in je ochtend- en avondritueel
     
  • Plan voldoende herstelmomenten in door je brein even rust te gunnen na een drukke dag

Zelfzorg betekent niet dat je alles alleen moet dragen

Consequent goed voor jezelf zorgen en jezelf niet uit het oog verliezen, is niet gemakkelijk. Bovendien hoef je dit niet helemaal op je eentje te dragen: soms kan een luisterend oor wonderen doen. Daarom is er de Helan Luisterlijn. Hier kun je terecht met vragen over zaken als oververmoeidheid, stress of andere dingen die zwaar op je wegen. Want ja, zelfzorg kan ook betekenen dat je sommige dingen uit handen moet geven.

De Helan Luisterlijn

Via de Luisterlijn bieden wij onze klanten een telefonische consultatie bij een erkend psychotherapeut. Het eerste gesprek is een intake gesprek, nadien beslist de psycholoog samen met de beller of er verdere telefonische gesprekken worden ingepland of er doorverwezen moet worden. De eerste aantal gesprekken bij de Luisterlijn zijn gratis. Met deze lancering pleit Helan er dan ook voor om het taboe rond het inroepen van hulp te doorbreken. Bellen kan op het gratis nummer 0800 88 0 81.

Lees meer over de Helan Luisterlijn.

Meet je mentale veerkracht

Goed presteren op het werk, een bloeiend sociaal leven, een goede moeder of vader zijn, ... We moeten en we willen zoveel vandaag. Zit je hoofd zo vol dat je steken laat vallen? Wordt het je allemaal wat te veel? Of heb je nog schijfruimte vrij? Doe de test, het duurt maar een paar minuten om te ontdekken hoe vol jouw hoofd zit. Wij bieden je na de test tips en hulp op maat van jouw situatie.

#schijfruimtevol... Heb jij te veel aan je hoofd?

Ontdek onze tips om je balans terug te vinden

Doe de test

Deel dit artikel

Tags
Veerkracht

Verder lezen

Blog

Buikademhaling

Ademen via de buik is de meest eenvoudige en doeltreffende ontspanningsoefening. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen, waar je ook bent.

Blog

Geef je geluksgevoel een boost met deze 3 tips

Hoe word je gelukkig? In deze blog geven we 3 tips die je kunnen helpen om je gelukkig te voelen.

Blog

Wat een ‘goed’ gesprek in tijden van isolatie voor je kan doen

Wanneer je je even niet zo goed voelt, kan een 'goed' gesprek wonderen doen. Heb je het moeilijk? Dan kan de Helan Luisterlijn je helpen.

Blog

10 opruimtips van Nele Colle

Rust in je huis is ruimte in je hoofd. Opruimcoach Nele Colle deelt haar beste tips met jou.