News

Bijna 1 op de 3 vlamingen haalt niet eens 6 uur slaap

De Vlaming slaapt… maar rust nauwelijks uit. Gemiddeld geven we onze slaapkwaliteit een magere 6,5 op 10, en slechts 13% van de bevolking spreekt van een écht goede nachtrust. Dat blijkt uit ons nieuw onderzoek . We stellen vast dat schermgebruik, mentale onrust en het ontbreken van een vaste avondroutine onze slaap ernstig verstoren. Tijd om daar iets aan te doen!

We investeren te weinig in onze slaap

Hoewel 58,1% van de Vlamingen gemiddeld tussen de 7 en 8 uur per nacht slaapt, zegt slechts 13% echt goed te slapen (score 9–10/10). Dit laat zien dat we slaap wel belangrijk vinden, maar het vaak niet serieus genoeg nemen. Het ideale aantal uren slaap verschilt van persoon tot persoon, maar uit het onderzoek blijkt opvallend genoeg dat bijna 1 op de 3 Vlamingen (28%) zelfs minder dan 6 uur per nacht slaapt. We weten dus dat slaap essentieel is, maar we behandelen het vaak niet als een echte prioriteit.

Veel mensen beschouwen slaap nog altijd als iets vanzelfsprekends of zelfs overbodig. Slapen staat niet op ons prioriteitenlijstje. We maken onze dagen te lang, zeker in de lente of zomer, en vinden rust nemen niet 'cool'. Terwijl slaap net essentieel is voor je fysieke én mentale welzijn.

We stellen onze slaap bewust uit

Een belangrijke oorzaak van onze gebrekkige slaapkwaliteit is ons gedrag vlak voor het slapengaan. We stellen onze nachtrust steeds vaker uit door te blijven scrollen of bingewatchen. Vooral jongvolwassenen saboteren hun slaap: bij de leeftijdsgroep 18–34 jaar gebruikt 41,8% hun smartphone of tablet standaard als onderdeel van hun bedtijdroutine. “Schermgebruik voor het slapengaan is nefast voor een gezond slaap-waakritme”, zegt dokter Ruud Saerens, arts-expert bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waar Helan deel van uitmaakt. “Het blauwe licht onderdrukt de productie van melatonine, het hormoon dat je slaap regelt.” Maar ook de constante stroom aan prikkels en dopamine houdt je brein actief en alert. De boodschap is dan ook duidelijk: stel je slaap niet uit. Een kwalitatieve nachtrust begint met een rustige avondroutine – leg je gsm aan de kant en kies voor ontspanning met een boek, een warme douche of eenvoudige ademhalingsoefeningen.

Ruud Saerens
Ruud Saerens

Slaap is geen luxe. Het is essentiële basisinfrastructuur voor zowel lichaam als geest. In een samenleving waarin we continu actief zijn, is het belangrijk om rust bewust te plannen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat slaap cruciaal is voor herstel, hormonale balans en hersenfunctie. Toch leeft nog vaak het idee dat we vooral moeten investeren in voeding, beweging en mentale gezondheid, terwijl slaap net zo goed een volwaardig en essentieel onderdeel is van een gezonde levensstijl – naast die andere elementen. Het werkt bovendien in twee richtingen: wie beter slaapt, voelt zich mentaal sterker, beweegt meer en maakt gezondere keuzes – en omgekeerd kunnen gezonde keuzes overdag de slaap positief beïnvloeden. Slaap is dus niet louter een gevolg, noch enkel een voorwaarde, maar eerder een onlosmakelijk verbonden onderdeel van een bredere levensstijl. Kleine aanpassingen in dagelijkse gewoontes kunnen al een groot verschil maken in welzijn en gezondheid.

Wil jij terug graag slapen?


●Doe de Slaapscan: een gratis tool, ontworpen in samenwerking met medische experten, waarmee je jouw slaapgewoonten in kaart kan brengen en op basis van jouw persoonlijk profiel gericht advies krijgt. Je krijgt inzicht in je slaappatroon en concreet advies om je slaap te verbeteren. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken.


● Luister naar het slaapliedje voor volwassenen van Daan Stuyen. Geen klassiek wiegeliedje, maar een herkenbaar en humoristisch nummer dat dient als zachte reminder: tijd om naar bed te gaan. Het liedje fungeert als een dagelijkse slaapcue, en kan je aanmoedigen om een vast slaapmoment te respecteren – een kleine stap met grote impact op je slaapkwaliteit en algemene gezondheid.

Meer weten over jouw slaap?

Doe hier de slaapscan!

En ontdek hoe jij je nachtrust kan verbeteren.

Deel dit artikel

Verder lezen