Trainingsmethodes
Onderstaande trainingsmethodes komen ongeveer in elk trainingsschema wel ergens terug en hier kun je dan ook naar vragen in een fitnesscentrum of bij je trainer.
Extensieve duurtraining
Dit is een langdurige training waarbij je inspanningen doet op lage tot matige intensiteit. Hierbij wordt de energie vooral gehaald uit de verbranding van de vetten. Deze training is ideaal wanneer je een verminderde conditie hebt, vet wilt kwijtraken of wanneer je herstellend bent van een blessure. Het vermogen om vet te verbranden verbetert aan de hand van deze training, omdat de doorbloeding van de spieren verbetert. Dit soort training kan voor een lange tijd worden volgehouden.
Intensieve duurtraining
Deze training wordt ook wel cardiotraining genoemd en mag niet te lang duren, omdat anders het lactaatgehalte in de spieren zal stijgen, wat dus voor verzuring zorgt. Dit is een ideale training als je jouw maximale zuurstofopname wilt verhogen.
Weerstandstraining
Deze training wordt meestal uitgevoerd in intervallen, omdat deze niet lang kan worden volgehouden. Een typisch schema is een 3 x 400 meter sprint met een korte recuperatieperiode tussenin. Door deze training wordt het vermogen van je spieren verhoogd, waardoor je meerdere korte sprints op een korte tijd beter kan voltooien. Dit is zowel interessant voor voetballers als tennissers en sprinters. Deze training is niet geschikt voor kinderen.
Krachttraining
Deze training wordt vooral uitgevoerd wanneer je jouw spiercellen wilt vergroten, met als bedoeling om korte en explosieve inspanningen te kunnen doen. Hiermee wordt de maximale zuurstofopname niet verhoogd. Deze vergroting van de spiercellen is het gevolg van de belasting. Dit is ook minder geschikt voor kinderen.
TIP ! Weet dat Helan je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.
Alles wat je moet weten over gezond bewegen
Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.
Verder lezen
Het belang van een sportmedische keuring
Voor iedereen die sport is het een goed idee om eens een bezoek aan de dokter te brengen voor een sportmedische keuring.
Sporten na kanker: hoe begin je daaraan?
Er bestaat veel informatie over kanker, bijvoorbeeld over het tijdig herkennen van de symptomen en hoe je de kans op deze ziekte kan verkleinen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker? Hoe ga je om met eventuele sombere gedachten?
Sporten na de bevalling: hoe begin je eraan?
Haast en spoed is zelden goed, dat geldt ook voor sporten na de bevalling. Je lichaam heeft net een erg heftige periode doorgemaakt. Lees hier meer over..
Buiten sporten? Daarom!
Als de temperaturen het toelaten, zetten we buitensporten maar al te graag op de agenda. Want dat is niet alleen leuk, maar levert je ook heel wat andere extra voordelen op.