Blog

Het belang van een sportmedische keuring

Heb je een tijdje stil gezeten maar wil je terug beginnen met sporten? Of misschien is dat dagelijkse rondje lopen of fietsen in het park ondertussen wel een gewoonte geworden? Voor iedereen die sport is het een goed idee om eens een bezoek aan de dokter te brengen voor een sportmedische keuring. Op die manier kun je eventuele risico’s in kaart brengen en gezond sporten.

ls je sport, levert dat je heel wat gezondheidsvoordelen op. Zo heb je o.a. een lager risico op hart- en vaatziekten, ontwikkel je een betere weerstand en verlaag je je (slechte) cholesterol. Toch is het belangrijk om eventuele risico’s in kaart te brengen want ook hier geldt: sporten is gezond maar doe het met mate. Duursporters die zich regelmatig wagen aan een marathon of intensieve fietstochten, kunnen vroeg of laat littekens op hun hartspier krijgen, wat op zijn beurt hartritmestoornissen kan veroorzaken. Maar er zijn ook mensen die nu eenmaal een groter risico hebben op hartproblemen. Het is belangrijk dat je dit vroegtijdig weet zodat je ook je sportschema hierop kunt aanpassen. Want niet sporten is nog altijd minder gezond dan recreatief en met mate sporten.

Wat is een sportmedische keuring?

Kort samengevat is een sportmedische keuring een check-up van de beginnende of ervaren sporter. Een sportarts gaat na welke belasting je lichaam te verduren krijgt tijdens het sporten. Aan de hand van de sportmedische keuring krijgt de sportarts een inzicht in je lichamelijke toestand en je conditie. En op basis daarvan kan hij of zij je passend en gericht trainingsadvies geven.

www.sportkeuring.be is een initiatief van de Vlaamse Overheid. Op deze website kun je online (en anoniem) enkele vragen beantwoorden. Zo kom je te weten of een sportmedische screening raadzaam is, hoe vaak het moet gebeuren en wat er onderzocht zal worden. Een sportmedische keuring is jaarlijks verplicht voor erkende topsporters en bepaalde recreatiesporten zoals wielrennen. Voor erkende topsporters is deze sportmedische keuring gratis. 

Wanneer is een sportmedische keuring aangeraden?

  • Als je lijdt aan een aandoening of ziekte
     
  • Als er hart- of vaatziekten in de familie voorkomen
     
  • Als je tijdens het sporten last hebt van duizeligheid, hartkloppingen of pijn op je borst
     
  • Als je wilt beginnen met sporten
     
  • Als je slecht herstelt na een inspanning
     
  • Als je benieuwd bent naar hoe het met je lichaam gesteld is

Wat houdt een sportmedische keuring in?

Een sportmedische keuring begint met een uitgebreide vragenlijst. Uit deze vragenlijst kan de sportarts afleiden hoe jij je sport beoefent. Welke sport is het? Hoe lang doe je het al? Op welk niveau is het? Etc. Verder krijgt hij of zij ook een inzicht in je medische toestand. Je wordt ook onderworpen aan een inspanningstest. Dit mag je ervan verwachten:

  • Een rust ECG (al liggend) en eventueel een longfunctieonderzoek
     
  • Lichamelijk onderzoek
     
  • Meting van lengte, gewicht en eventueel huidplooidiktemeting
     
  • Een bloedanalyse (op aanvraag)
     
  • Een inspanningstest op de fiets of loopband met melkzuur-, hartslag- en zuurstofopnamemeting en een ECG-opname.

Helan en de terugbetaling van jouw sportmedische keuring

Leden van Helan krijgen een terugbetaling voor een sportmedische keuring.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging?

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Goforhealth

Trainingsmethodes

De volgende trainingsmethodes komen ongeveer in elk trainingsschema wel ergens terug en hier kun je dan ook naar vragen in een fitnesscentrum of bij je trainer.

Blog

Sporten na kanker: hoe begin je daaraan?

Er bestaat veel informatie over kanker, bijvoorbeeld over het tijdig herkennen van de symptomen en hoe je de kans op deze ziekte kan verkleinen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker? Hoe ga je om met eventuele sombere gedachten?

Blog

Sporten na de bevalling: hoe begin je eraan?

Haast en spoed is zelden goed, dat geldt ook voor sporten na de bevalling. Je lichaam heeft net een erg heftige periode doorgemaakt. Lees hier meer over..

vrouw aan het lopen
Blog

Buiten sporten? Daarom!

Als de temperaturen het toelaten, zetten we buitensporten maar al te graag op de agenda. Want dat is niet alleen leuk, maar levert je ook heel wat andere extra voordelen op.