Meer bewegen? 5 tips om vol te houden
Jef en Daphne
Helan-gezondheidsexperten
Wil je dit jaar meer bewegen? Een gezond voornemen dat wij alleen maar toejuichen. Onze Helan-gezondheidsexperten Daphne Lai en Jef Vanhoof leggen uit hoe je succesvol begint en vooral: hoe je jouw nieuwe gewoonte vast houdt.
1. Stel een concreet doel
Een veel voorkomende valkuil bij het beginnen met bewegen is vage, onbereikbare doelen stellen. Bijvoorbeeld: ‘ik ga mijn best doen om mijn conditie te verbeteren’. Wat je precies wilt bereiken en hoe je dat gaat doen, is in dat geval niet zo duidelijk. Het zal dus ook moeilijk zijn om je doel na te streven.
Maak het jezelf makkelijk en formuleer je doel specifiek. Bijvoorbeeld: ‘ik wil 5 kilometer kunnen lopen’. Dat is een meetbaar en dus bereikbaar doel.
Laat je ook niet vangen om te veel doelen in te weinig tijd voorop te stellen. Je aandacht raakt dan al gauw versnipperd en de goede voornemens verdwijnen als sneeuw voor de zon.
2. Stippel je weg uit
Je lange termijndoel is heel nuttig, maar zie het verder vooral als een soort kompas. Wil je je goede voornemens echt verzilveren, dan moet je ook de korte termijn invullen.
Kies voor duidelijke, meetbare en realiseerbare tussenstappen op weg naar je
hogere doel. Die zijn heel tastbaar en werken enorm motiverend.
Is je doel bijvoorbeeld om 5 kilometer te kunnen lopen, ga dan op zoek naar een loopschema dat je helpt om dit doel week per week te bereiken. Elke keer je een training kan afvinken, heb je een stapje voorwaarts gezet. Dat geeft je telkens weer goede moed om voort te doen.
3. Temper je enthousiasme
Een nieuw doel najagen kan je vleugels geven. Maar probeer toch je enthousiasme wat te temperen. Vlieg er niet klakkeloos in, maar bouw rustig op.
Elke week je beweegduur met 10 procent verhogen, is bijvoorbeeld een gezonde manier van opbouwen.
Respecteer ook de hersteltijd van je lichaam. Rustdagen zijn nodig om vooruitgang te kunnen boeken, zowel fysiek als mentaal. Ze geven je ook de kans om je vooruitgang op te volgen. Gaat het te traag of te snel voor jou? Durf bij te sturen waar nodig.
En wees vooral ook geduldig: pas na 6 à 8 weken trainen mag je de eerste tekenen van een effect op je conditie of je gezondheid verwachten. Geef jezelf die tijd en laat je voornemens vooral niet los voor de 8 weken om zijn.
4. Beloon jezelf voor je inzet
Het kost meestal wel wat moeite om met goede voornemens aan de slag te gaan. En misschien zie je niet meteen de voordelen of de verhoopte resultaten?
Moedig jezelf op die momenten aan met beloningen die werken voor jou. Wedden dat je net dat tikkeltje extra energie kan opbrengen om te bewegen als je weet dat je op het einde van de week jezelf extra in de watten kan leggen?
Kies een beloning die het voor jou de moeite waard maakt om toch door te zetten als het moeilijk wordt.
5. Vergelijk jezelf niet met anderen
Staar je niet blind op anderen die al verder staan, of sneller evolueren. En laat het vooral geen reden zijn om je goede voornemens los te laten. Dit is jouw verhaal en je doel bereiken doe
je vooral voor jezelf.
Streef dus naar een persoonlijk doel en niet zozeer naar ideale maten of extremen. Stap voor stap, met vallen en opstaan. Je kan dit!
Zit jij te veel stil?
De hele dag op je bureaustoel, 's avonds voor tv, onderweg in de auto ... We zitten veel meer stil dan we beseffen. En jij?
Deel dit artikel
Verder lezen
Ken jij de bewegingsdriehoek al?
Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.
Beweegadvies voor je baby
Wist je dat je baby al vanaf de geboorte heel wat beweging kan gebruiken? Ontdek het beweegadvies voor je baby van 0-6 maanden en vanaf 6 maanden.
Beweegadvies voor je peuter en kleuter
Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.
Beweegadvies voor je kinderen en tieners
Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.