Gezond ouder worden begint nu: 5 tips om in beweging te blijven
Zie je jezelf later als een kranige oude dame of heer, dan leg je daar best nu al de basis voor. Met gezonde voeding en genoeg slaap. Maar ook met de juiste beweegvormen. Ontdek het belang van kracht, lenigheid en balans voor een goede gezondheid op elke leeftijd.
1. Investeer in kracht
Vanaf je 30ste begint je spiermassa af te nemen. Daardoor boeten we in op kracht en verhoogt het risico op bv. verhoogde cholesterol en bloeddruk.
We raden daarom aan om minstens 2 keer per week aan de versterking van je (grote) spieren en botten te werken. Je hoeft er niet voor naar de fitness te gaan.
Heel wat slimme krachtoefeningen doe je gewoon thuis of onderweg:
2. Lekker lenig
Lenig blijven helpt je om bewegingen goed te blijven uitvoeren. Het geeft je spieren de ruimte om te werken en zorgt indirect voor minder belasting op je gewrichten.
Door lenigheidsoefeningen, of te rekken en strekken, worden je spieren zachtjes en gecontroleerd uitgerokken. Ze zijn zo minder gespannen en worden beter doorbloed. Je bewegingen zullen zo soepeler en meer gecoördineerd verlopen.
Probeer een 3-tal keer per week wat lenigheidsoefeningen te doen. Je vindt er bv. op www.gezondleven.be.
Mocht je last hebben van bepaalde gezondheidsklachten, overleg dan met je huisarts en/of kinesitherapeut welke oefeningen voor jou geschikt zijn.
3. Alles in evenwicht
Wist je dat de mate waarin je je evenwicht kan houden iets zegt over je biologische leeftijd? Met ouder worden vermindert je gevoel voor balans. Waar je als kind graag balancerend over kleine muurtjes liep, leun je nu misschien tegen de muur als je je schoenen aantrekt.
Gek genoeg merk je evenwichtsverlies niet zo snel op bij jezelf. Op dat muurtje loop je al lang niet meer, en om je schoenen aan te trekken, ga je gewoon zitten.
Maar balansoefeningen zijn dus net zo belangrijk als spiertraining en lenigheidsoefeningen om echt in vorm te blijven. We adviseren om, naast spierversterkende oefeningen, twee à drie keer per week coördinatie-oefeningen te doen.
Je kan balansoefeningen doen, of een sport kiezen waarbij je je balans traint zoals Yoga. Maar nog beter is om het in je dagelijks leven te integreren:
4. Blijf je grenzen verleggen
Ouder worden gaat gepaard met verlies van spierkracht, lenigheid en evenwicht. Maar weet dat je dit verouderingsproces niet zomaar moet ondergaan. Door specifieke oefeningen te doen, kan je écht een groot verschil maken voor je gezondheid.
En blijven bewegen tijdens je dagelijkse activiteiten is de boodschap. Zit niet te veel stil, ga te voet naar de bakker, werk in de tuin en neem de trap. Blijf ook dingen doen die je naarmate je ouder wordt een beetje lastig of eng begint te vinden. Jezelf dwingen om af en toe uit je comfortzone te komen, zal je helpen om in vorm te blijven.
5. Laat je helpen
Weet dat er heel wat hulplijnen bestaan om je in beweging te krijgen. Bespreek samen met je huisarts of kinesitherapeut welke oefeningen voor jou geschikt zijn.
Of vraag je arts om je door te verwijzen naar een Bewegen op Verwijzing-coach. Die helpt je om je goede voornemens in daden om te zetten.
Krachtig tot je 80
Vanaf je 30ste verlies je spontaan spieren. Tenzij je daar nù iets aan begint te doen.
Deel dit artikel
Verder lezen
Versterk je spieren op een gezonde manier
Het versterken van je spieren houdt je letterlijk en figuurlijk in balans, op elke leeftijd. Maar hoe pak je dat op een slimme manier aan?
Migraine: meer dan hoofdpijn alleen
Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.
De beste zorg bij dementie
Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.
5 x de vinger aan de pols
Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?