Alles over alcohol

Niet iedereen die alcohol drinkt, is alcoholverslaafd. Het drinken van alcohol wordt over het algemeen gezien als iets gezelligs en is sociaal aanvaard. Toch kampt in België 1 op de 10 personen met een alcoholprobleem.

Wat zijn de effecten van alcohol?

Alcohol heeft een verdovend effect. Een glas bier, wijn of sterke drank verdooft de hersendelen die gedrag en gevoelens controleren. Daardoor voel je je ongeremd. Een kleine hoeveelheid alcohol neemt je remmingen weg, maar een grote hoeveelheid alcohol verdooft ook je reactievermogen. Je hoort minder, ziet minder maar tegelijk neemt je zelfvertrouwen toe. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties, zoals in het verkeer. 

Risico's van alcoholgebruik

Alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor ongevallen en verwondingen. Los van de verslavende werking verhoogt alcoholgebruik op lange termijn ook het risico op:

  • hartaandoeningen
  • kankers
  • geheugenstoornissen
  • aandoeningen aan de pancreas en de lever

Niet voor niets wordt alcohol wel eens aanschouwd als een 'legale drug’. De reden hiervoor is het prikkelend effect dat alcohol heeft op de hersenen waardoor geestelijke en lichamelijke veranderingen kunnen optreden.

Denk maar eens aan je coördinatiegevoel of stoutmoediger gedrag wanneer je net dat glas teveel op hebt. Voorzichtigheid is dan ook aanbevolen.

Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je als volwassen man of vrouw best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.

welwijzer

Gaat het goed of kan het beter?

Pak je gezondheid aan met de Welwijzer. Hoe ziet jouw gezondheidsprofiel eruit? Welke kleine stappen kan jij zetten om je gezondheid te verbeteren?

Doe de test en krijg een duidelijk beeld van je gezondheid. Krijg haalbare verbeterdoelen en tips die goesting geven om ermee aan de slag te gaan. Beloofd.

Start de Welwijzer

Wat is een standaardglas?

Een standaardglas bevat altijd dezelfde hoeveelheid alcohol, onafhankelijk van de grootte van het glas of het soort alcohol (10g pure alcohol). Wanneer een alcoholische drank dus wordt geschonken in het juiste glas, bevat elk glas ongeveer evenveel alcohol.

Er bestaan wel uitzonderingen op die regel: een glas zwaar bier of een cocktail bevat meer alcohol dan een standaardglas. Onderstaande tabel geeft je alvast een idee:
 

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Helan hacks van onze gezondheidsexperts

Enkele kleine acties die je kunnen helpen:

  • Maak realistische afspraken met jezelf: Staat je agenda vol met sociale afspraken waar normaal enkele glazen gedronken worden? Denk dan aan die 10 eenheden per week. Is er een gelegenheid waar je makkelijker een glas kan weigeren? Of volledig kan overschakelen naar alcoholvrij? Weet je van jezelf dat je vanaf een bepaalde hoeveelheid letterlijk alle remmen losgooit? Spreek dan een maximumaantal af. Of is 1 glas al voldoende om je over de streep te trekken? Des te interessanter dan om enkele alcoholvrije dagen in te lassen. 
     
  • Neem je tijd en durf weigeren: wacht tot je glas volledig leeg is voordat je bijvult. Komen ze rond? Durf dan zeggen: 'Ik heb nog, dankje'. Wissel ook steeds af met een non-alcoholische drank. Zo blijf je goed gehydrateerd en drink je vaak automatisch minder alcohol. 
     
  • Varieer en zoek afleiding: is het reeds een gewoonte om het weekend in te zetten met een frisse pint of en lekker wijntje? En doe je dit al een tijdje? Dan kan het zijn dat je een sterke associatie maakt tussen alcohol en genot of ontspanning. Probeer nieuwe dingen uit en leg nieuwe associaties met plezier. Want geen alcohol drinken is geen straf. Afleiding zoeken op momenten waar je normaal zou drinken, werkt ook goed. Je brengt je brein dan letterlijk op andere gedachten. 

Wat is een alcoholverslaving?

Voor de definitie van een alcoholverslaving is het aantal glazen alcohol dat iemand wekelijks drinkt eigenlijk niet echt van belang.

We spreken van een alcoholverslaving zodra iemand geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk is van alcohol. Een alcoholist drinkt zoveel dat zijn gezondheid, werk en/of sociale leven er ernstig onder lijden.

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving is een ziekte waarbij iemand geen controle meer heeft over zijn alcoholgebruik.

Een alcoholist ervaart daardoor onthoudings- en tolerantieverschijnselen:

  • Onthoudingsverschijnselen:
    • misselijkheid
    • transpiratie
    • prikkelbaarheid
    • angst
    • slapeloosheid
    • trillen
       
  • Tolerantie houdt in dat iemand een steeds grotere hoeveelheid alcohol nodig heeft om hetzelfde effect te ervaren.

Een alcoholist komt zo al snel in de vicieuze cirkel van een verslaving terecht: hij drinkt om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan en ontwikkelt zo een steeds grotere tolerantie.

Meer weten over een alcoholverslaving

Drink jij teveel alcohol?

Is jouw alcoholgebruik normaal? En hoeveel weet jij over alcohol? Druglijn heeft een snelle online test.

Doe de test

9 fabels over alcohol

Er bestaat heel wat valse info over alcohol. Ken jij ze?

Geen alcohol: 5 tips om vol te houden

Een maand zonder alcohol? Je kan het!

Wanneer ben je alcoholverslaafd

Drink jij meer dan 10 glazen alcohol per week?

Tournée Minérale

Klinkt je dit bekend in de oren? Tournée Minérale is een initiatief van Stichting tegen Kanker en de Druglijn. Tijdens de maand februari doen ze een oproep om één maand geen alcohol te drinken. En dat heeft méér voordelen dan je zou denken.

Een maand zonder alcohol: de voordelen

Wanneer je één maand zonder alcohol door het leven gaat, heeft dat een positieve impact op je leven:

  • Je slaapt beter
  • Je wordt minder snel ziek
  • Je hebt meer budget

Ontdek alle voordelen

begin klein

Webinar: Begin klein en hou het langer vol

Iets doen aan je voeding, beweging, slaap of mentale gezondheid? Het geheim is: gewoon beginnen. 

Psycholoog & coach Cedric Arijs legt tijdens dit webinar uit hoe je je goede intenties wél volhoudt.

Herbekijk gratis

fabels over alcohol

  • Een glas alcohol is prima voor je hart: op lange termijn heb je meer risico op hartritmestoornissen en beroertes

  • Alcohol helpt om beter te slapen: je valt wel sneller in slaap maar je slaapkwaliteit vermindert

  • Een glas bruin bier is goed voor de borstvoeding: alcohol is nooit goed voor de ontwikkeling van je baby

Geloof jij deze fabels?

Helan-voordelen

Bij Helan vinden we jouw gezondheid belangrijk. Daarom hebben we heel wat voordelen die je gezondheid op allerlei manieren ondersteunen.

En er is meer. Ook een tripje naar de wellness kan je lichaam en geest eens goed doen.

Ontdek alle Helan-voordelen