Zwangerschapsverlies: waar kan je terecht en wat moet je doen?
Als je zwangerschap afgebroken wordt, blijf je achter met intens verdriet. Niet iedereen in je omgeving kan dat even goed plaatsen waardoor je bij hen niet altijd terecht kan. Ook zit je soms met vragen over de toekomst. Of welke administratie er van je verwacht wordt. Daarom lijsten we enkele praktische zaken voor je op en waar je terecht kan om je verdriet te uiten.
Ondersteuning
In deze moeilijke periode is de juiste ondersteuning heel belangrijk. Zowel in dagdagelijkse dingen als mentaal.
-
Je familie en/of vrienden: je verdriet uiten is heel belangrijk in het verwerkingsproces. Praat erover met iemand waarbij je je goed voelt.
-
Boven De Wolken: bij deze vzw kan je terecht voor geboorteaktes van je kindje, je vindt er gratis fotografen om je kindje voor altijd vast te leggen en ze helpen je opweg naar andere organisaties die je kunnen steunen of helpen.
-
Kraamafdeling van je ziekenhuis: kraamafdelingen in ziekenhuizen hebben multidisciplinaire teams ter beschikking met onder andere psychologen en sociaal werkers. Ook zij kunnen je bijstaan in deze periode.
-
Je gynaecoloog en/of vroedvrouw: zij kunnen je ondersteunen in je verwerking en doorverwijzen naar organisaties en/of diensten die je kunnen helpen.
-
Kinderwens vzw: deze vzw heeft een zorgnetwerk rond perinataal verlies. Je kan bij hen terecht voor informatie en fysieke en psychosociale ondersteuning.
-
Lotgenoten: contact zoeken met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, kan ondersteunend werken
-
Kraamzorg: klanten van Helan Ziekenfonds krijgen tot 300 euro terugbetaald voor kraamzorg. Ook bij zwangerschapsverlies na 25 weken zwangerschap.
-
Psychologische hulp: Helan-klanten krijgen tot 120 euro per jaar terugbetaald voor psychotherapie. Via de Luisterlijn heb je als Helan-klant recht op 5 gratis gesprekken met een psycholoog.
-
Rouwverlof: je hebt recht op 10 dagen rouwverlof bij een zwangerschapsverlies vanaf 26 weken. De eerste 3 starten vanaf het overlijden en eindigen met de dag van de begrafenis. De overige 7 dagen stem je af met je werkgever. Deze regel valt onder het klein verlet.
Je verwacht een gezond kind op de wereld te zetten en dat blijkt niet het geval te zijn. Dat is bijzonder moeilijk om te verwerken.
Sharon vertelt over het rouwproces en hoe haar sterrenkindje vandaag voortleeft.
Soorten verlies
Elke vorm van zwangerschapsverlies heeft een zware mentale impact. Maar de wet maakt een onderscheid in soorten zwangerschapsverlies op vlak van je rechten en plichten.
Zwangerschapsverlies of miskraam
We spreken tegenwoordig niet meer over een miskraam omdat dit voor ouders te negatief of kwetsend overkomt. Daarom spreken we vooral over zwangerschapsverlies. Bij een zwangerschapsverlies vóór 20 weken (140 dagen) vanaf de bevruchting is er nauwelijks een wettelijk kader:
Stilgeboorte voor 26 weken
Wanneer je kindje stil wordt geboren na een zwangerschapsduur tussen 20 weken en 25 weken en 6 dagen:
Stilgeboorte na 26 weken
Wanneer je kindje levenloos wordt geboren na een zwangerschapsduur van 26 weken (180 dagen of zes maanden):
Overlijden na de geboorte
Welke documenten breng je in orde?
Administratie is het laatste waar je nu op zit te wachten. Daarom helpen onze klantenadviseurs je graag waar nodig. Want administratie houdt geen rekening met gevoelens en dat maakt je rouwproces soms extra zwaar.
Deel dit artikel
Tags
MiskraamVerder lezen
Alles wat je moet weten over abortus
In België kan abortus worden uitgevoerd in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Waar kan je terecht?Hoe verloopt het?
Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Eén op honderd zwangerschappen is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De bevruchte eicel nestelt zich in op een andere plek dan in de baarmoeder. Wat zijn de symptomen? En wat te doen?
Hoe bereid je je voor op een bevalling?
De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.
Je lichaam na een bevalling
Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.