Blog

Vraagt een zwangerschap om extra vitamines?

Je baby en jijzelf halen de meeste vitamines en mineralen uit een gezonde voeding. Tijdens de zwangerschap heb je echter vaak net iets meer behoefte aan vitamines en mineralen.

Als je vitaminepeil ondanks een gezonde voeding niet optimaal is, dan kan je arts je supplementen voorschrijven. We geven enkele voorbeelden mee van vitamines en mineralen waar moeders in spe vaak supplementen voor moeten nemen.

Foliumzuur 

Foliumzuur is onmisbaar voor de baby vanaf de allereerste zwangerschapsmaand. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de DNA-synthese en celvernieuwing.

Foliumzuur zit in heel wat fruit en groenten. Helaas gaat een groot deel ervan verloren tijdens het kookproces. Vaak raden artsen daarom aan om al voor de zwangerschap een supplement in te nemen. Neem dit zeker door tot en met de 3e maand van je zwangerschap. Je gynaecoloog kan je ook aanraden om het foliumzuur, of gecombineerde supplementen, gedurende de volledige zwangerschap te blijven nemen.

Jodium 

Jodium zit in water, zeevis, schaal- en schelpdieren en in producten gekweekt in jodiumrijke grond. De opname van jodium is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Het is van levensbelang voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij de ongeboren vrucht.

IJzer 

Vooral aan het einde van je zwangerschap heb je een grote behoefte aan ijzer omdat je bloedvolume toeneemt. Genoeg ijzer in je bloed helpt bloedarmoede en een voortijdige bevalling tegen te gaan. Ook je baby heeft ijzer nodig voor een goede bloedsomloop en een evenwichtige ontwikkeling van zijn hersenen. Ook gedroogde vruchten, groenten, vlees en granen zijn goede bronnen van ijzer. 

Meer lezen

Lees onze blog over gezonde voeding tijdens je zwangerschap en ontdek je wat wel en niet goed voor is voor jou en je baby.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan voor jou doet.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Blog

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

niptest
Blog

Wat is de NIP-test?

Vanaf de twaalfde week in je zwangerschap kan je de NIP-test laten afnemen. Dat is niet verplicht maar dankzij de NIP-test kan je het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.

Testimony

Put a baby in my belly

Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...