Hoe bereid je je voor op een bevalling?
De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.
Lichamelijk
- Je kan je lichaam gedurende de volledige zwangerschap perfect voorbereiden op de bevalling door simpelweg in beweging te blijven. Blijf je fit tijdens de zwangerschap, dan zul je na de bevalling ook makkelijker je zwangerschapskilo's kwijtraken.
- Je kunt er ook voor opteren om een specifieke zwangerschapscursus of een specifieke sport te volgen om je voor te bereiden op de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan yoga, (aqua)gym en zwemmen, of kies voor haptonomie (aanrakingstherapie) of sofrologie (relaxatiemethode). Deze bewegingsvormen bereiden je zowel mentaal als lichamelijk voor op de bevalling. Een zwangerschapscursus kan je in principe in elke maand van je zwangerschap starten. De cursussen die eerder over de bevalling gaan, start je best vanaf maand 6 van je zwangerschap. Download ook ons e-book over een gezonde zwangerschap.
Geestelijk
- Lichamelijke beweging is alvast een stap in de goede richting om jezelf ook geestelijk voor te bereiden op je bevalling.
- Daarnaast is het ook goed om over de bevalling te lezen. Boeken, tijdschriften, folders, ... Alle extra informatie over bevallen is meegenomen.
- I-mens organiseert zwangerschapscursussen die bestaan uit 5 prenatale lessen. Daarin komen zowel je arbeid en bevalling, als de kraamperiode en de voeding van je baby aan bod.
- Ook bij Helan kan je terecht voor infoavonden die moeders in spe voorbereiden op hun bevalling.
- Heb je nog prangende vragen over je bevalling, aarzel niet ze te stellen aan je huisarts of gynaecoloog. Zij staan altijd klaar met raad!
- Vragen over zwangerschaps- of ouderschapsverlof, kraamzorg en wat Helan voor jou en je kindje kan doen? Onze consulenten voor aanstaande ouders helpen je graag verder vanaf je 6de maand zwangerschap. Maak een afspraak voor een infogesprek in een kantoor in je buurt.
Praktisch
Vanaf 37 weken zwangerschap zorg je best dat enkele praktische zaken in orde zijn:
- zorg ervoor dat je 'koffer' klaarstaat, zodat je als het nodig is zo snel mogelijk kunt vertrekken naar het ziekenhuis (bevat o.a. kleertjes voor de baby, schone kleding en toiletspullen voor jezelf, zwangerschapsboekje, maxi-cosi, ...)
- als er andere kinderen zijn: zorg voor een stand-by oppas
- zorg voor eigen vervoer en een volle tank benzine
- vergeet je identiteitskaart niet!
Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief
Mis niets over je zwangerschap, maand per maand
nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand
tips over wanneer je wat moet regelen
hoe je de ideale kinderopvang vindt
tips over een gezonde opvoeding
Schrijf je in
We respecteren je privacy
Financieel
Heb je een hospitalisatieverzekering? Dan moet je je geen zorgen maken over het kostenplaatje van je verblijf in het ziekenhuis. Ook als je kiest voor een thuisbevalling dekt je hospitalisatieverzekering een deel van de kosten!
Als kersverse ouder kan je een financieel duwtje in de rug gebruiken. Het Vlaamse startbedrag kan al worden uitbetaald vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Na het eenmalige startbedrag ontvang je maandelijks je Groeipakket.
Vraag je startbedrag al aan vanaf 2 maanden vóór de vermoedelijke geboortedatum. Dat doe je bij een uitbetaler, zoals Parentia of My Family.
Alles over je zwangerschap
Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in in voor de zwangerschapsnieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan voor jou doet.
Verder lezen
Je lichaam na een bevalling
Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.
Thuis bevallen: iets voor jou?
Verwacht jij binnenkort een kindje? Dan kun je kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Wanneer je kiest voor een thuisbevalling is het wel belangrijk dat je je daarop goed voorbereidt. Wist je dat je ook op de hospitalisatieverzekering kunt rekenen?
Ken jij het verschil tussen een doula en een kraamverzorgende?
Wist je dat als je zwanger bent, je op heel wat ondersteuning kan rekenen? Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook erna als je kindje geboren is. Ontmoet Veerle en Annelies. De eerste is doula en begeleidt mama’s en papa’s door de zwangerschap en bevalling. De tweede is kraamverzorgende en ontzorgt mama’s en papa’s tijdens en na de zwangerschap.
Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen
Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Dit kan je eraan doen.