Blog

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.

Veelgestelde vragen 

Welk effect heeft het coronavirus op een zwangere vrouw?

Als zwangere vrouw ben je niet gevoeliger voor de gevolgen van een coronavirusinfectie dan andere vrouwen. Als een zwangere vrouw toch besmet raakt, is de kans groot dat ze net dezelfde milde tot matig ernstige symptomen zal voelen als andere (niet-zwangere) vrouwen. Dat betekent dat je je grieperig kan voelen en eventueel koorts kan hebben. Die koorts kan je onderdrukken, door paracetamol in te nemen. Paracetamol is trouwens veilig voor de zwangerschap. 

Als ik geïnfecteerd ben met coronavirus, wat is het effect op mijn baby?

Hierover zijn er maar weinig gegevens: tot nu toe is er geen bewijs voor een verhoogd risico op complicaties, of een overdracht van het coronavirus naar baby. Het is dus eerder onwaarschijnlijk dat het virus afwijkingen zal veroorzaken bij je baby.

Hoe kan ik het risico om het coronavirus op te lopen verkleinen?

  • Was je handen met zeep en water meerdere keren per dag en voor minstens 20 seconden
  • Was je handen altijd wanneer je thuis komt of op het werk komt
  • Gebruik ontsmettingsgel wanneer zeep en water niet voorhanden zijn
  • Bedek je mond en neus met een papieren zakdoekje wanner je hoest of niest
  • Werp gebuikte zakdoekjes onmiddellijk weg in de vuilbak en was nadien je handen
  • Hou afstand bij contact met personen die zich ziek voelen
  • Moedig alle familieleden aan om dezelfde voorzorgen toe te passen

Wat als ik moet bevallen en ik heb klachten die aan een corona-infectie doen denken of ik ben besmet met het coronavirus? 

In het geval je klachten hebt die aan een corona-infectie doen denken of je hebt een corona-infectie opgelopen, en je denkt dat je gaat bevallen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je gynaecoloog. Elk ziekenhuis heeft hiervoor een aanpak. Bij besmetting met het coronavirus is het niet perse noodzakelijk om een keizersnede uit te voeren. Je gynaecoloog zal hierover beslissen, afhankelijk van de toestand van moeder en kind.  Hou er dan wel rekening mee dat er slechts maximaal 1 persoon (ouder dan 18 jaar) je kan begeleiden in de verloskamer. Het latere bezoek op de kraamafdeling wordt sterk beperkt. 

Is dan direct huid-huidcontact met de baby na de bevalling mogelijk?

Dit hangt af van de situatie en zal worden beslist na overleg met de kinderartsen in het ziekenhuis waar je zal bevallen. Het dragen van een mondmasker is in deze situatie noodzakelijk.

Kan ik borstvoeding geven na een infectie met het coronavirus?

Ook dit overloop je het beste met de artsen van het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Als je ernstig ziek bent, ten gevolge van de corona infectie, is borstvoeding af te raden. Maar in alle andere situaties is het mogelijk. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat het coronavirus via moedermelk wordt overgedragen. De voordelen van borstvoeding zijn belangrijker dan de mogelijke risico’s van een overdracht van het virus. Hou wel rekening met extra maatregelen:

  • Was goed je handen voordat je de baby, de afkolfmachine of de flesjes aanraakt
  • Draag een mondmasker tijdens de borstvoeding
  • Volg de instructies voor het correct reinigen van de kolfmachine na elk gebruik. Je kan ook iemand vragen om de afgekolfde melk toe te dienen aan de baby, als je zelf ernstig ziek bent. 

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Blog

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

niptest
Blog

Wat is de NIP-test?

Vanaf de twaalfde week in je zwangerschap kan je de NIP-test laten afnemen. Dat is niet verplicht maar dankzij de NIP-test kan je het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.

Testimony

Put a baby in my belly

Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...